Maltezer - Informatie en persoonlijkheidskenmerken

 

Erg geschikt om binnenshuis te leven en in kleine ruimtes. De kleine Maltezer is vriendelijk, volgzaam en intelligent. Het kan een moeilijke eter zijn en moeilijk zindelijk te maken.

 

De Maltezer in een notendop
The Maltese Dog Breed

De Maltezer is altijd hoog gewaardeerd in de maatschappij. Er gaat zelfs een verhaal dat er in de 16e eeuw een Maltezer werd verkocht voor het equivalent van €1790.

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: laag
Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: laag
Sociale/aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

Schoothond.

Vacht:

Lengte: lang
Eigenschappen: steil
Kleuren: wit
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De Maltezer is een kleine hond die 1 tot 3 kilo weegt.

Het lijf is compact en de schouderbladen lopen af. De rug is recht en de ribben zijn goed gewelfd. De donzige staart wordt gracieus over de rug gedragen. De nek heeft een elegante structuur en zorgt ervoor dat het hoofd hoog gedragen wordt.

Het hoofd is goed geproportioneerd ten opzichte van het lijf en de schedel is lichtrond. De oren zitten laag en lijken op een plumeau. De ogen zijn donker, de neus zwart en de snuit heeft een gemiddelde lengte en loopt licht taps toe.

De lange, zijdezachte vacht die over de grond of net boven de grond hangt geeft de Maltezer een bijna decoratieve verschijning. Het lange haar op de kop kan in een knotje worden vastgezet of gewoon los hangen. De vachtkleur is puur wit.

De Maltezer heeft een levendige, zwevende tred.

Persoonlijkheid:

De Maltezer is vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. De Maltezer is een goede gezinshond. Hij is levendig, speels, energiek en vindt het meestal leuk om trucjes te leren. Maltezers kunnen wel bijterig zijn naar brutale kinderen. De kleine en fijne bouw van de Maltezer spreekt zijn onverschrokken aanwezigheid tegen. De Maltezer is erg alert en geeft een blafsaldo in antwoord op onbekende geluiden.

Verzorging:

De Maltezer is een geschikte hond voor in huis die het zelfs goed doet in appartementen en kleine woonruimtes. Maltezers kunnen moeilijk zindelijk te krijgen zijn en het zijn vaak moeilijke eters. Maltezers verharen licht en zijn geschikte huisdieren voor de meeste mensen met een allergie. Het is aan te raden ze dagelijks te borstelen en regelmatig in bad te doen om te voorkomen dat de vacht gaat vilten. Het haar rond de ogen dient dagelijks gereinigd te worden om te voorkomen dat het traanvocht vlekken veroorzaakt in de vacht.

Geschiedenis:

De Maltezer is meer dan 28 eeuwen de aristocraat van de hondenwereld geweest. Aangenomen wordt dat de Maltezer oorspronkelijk uit Malta komt, een klein eilandje ten zuiden van Sicilië. Het is zeer passend dat zo'n edele hond op Malta verbleef, een eiland met een beschaving die zich onderscheidde door verfijning en weelde.

Een beroemde Maltezer is Issa, die toebehoorde aan Publius, de Romeinse gouverneur van Malta in de 1e eeuw. Issa werd in een lovend epigram beschreven als "vrolijk ... puurder dan de kus van een duif, vriendelijker dan een maagd... kostbaarder dan Indiase edelstenen." Veel beroemde schrijvers en wetenschappers, waaronder Plinius de Oudere en Strabo, schreven over de schoonheid, de verfijndheid en de onweerstaanbare charme van de kleine Maltezer. De Grieken bouwden graven voor hun Maltezers, en deze sierlijke honden worden al vanaf de 5e eeuw afgebeeld in Griekse keramische kunst. Archeologisch bewijs toont aan dat Maltezers door de Egyptenaren werden gehouden en mogelijk aanbeden.

De Maltezer is door de eeuwen heen altijd hoog gewaardeerd in de maatschappij. Er gaat zelfs een verhaal dat er in de 16e eeuw een Maltezer werd verkocht voor het equivalent van €1790. Men zegt dat de Maltezer met name populair was bij vrouwen, die ze in hun decolleté of mouw stopten. Wetenschappers van weleer vestigden steeds de aandacht op de kleine afmetingen van het ras. In 1792 verwijst botanist Linnaeus naar de Maltezer als een wezen dat "de maat van een eekhoorn heeft". De eerste Maltezer die in de Verenigde Staten werd tentoongesteld was wit en gepresenteerd als een 'Maltezer leeuwhondje' op de eerste hondenshow van Westminister in 1877. De Amerikaanse Kennel Club registreerde de Maltezer in 1888.

Gerelateerde artikelen

 • Duitse Herder | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief en vindt het leuk om iets te doen te hebben. Ze hebben daarom dagelijks ruim voldoende beweging nodig, anders worden ze ondeugend of nerveus.
 • Engelse Setter | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De Engelse Setter wordt beschouwd als een waarschuwingshond en beschermer van het gezin. Hij is vrij vriendelijk, zachtmoedig en zachtaardig, maar heeft regelmatige interactie met mensen nodig en stevige, dagelijkse wandelingen.
 • Ierse Setter | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De Ierse Setter is gefokt als jachthond. Hij vindt het heerlijk om te rennen en heeft een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig. Ierse Setters zijn redelijk grote honden, met een hoogte variërend van 63 tot 68 cm en een gewicht tussen de 27 en 32 kg.
 • Engelse Pointer | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij wordt beschouwd als een hond die het best geschikt is voor het platteland vanwege zijn behoefte aan beweging en zijn tomeloze energie.
 • Poedel | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  Poedels staan erom bekend intelligent en makkelijk te trainen te zijn. Poedels zijn er in drie maten of varianten: de Middenslagpoeder, de Dwergpoedel en de Toypoedel. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl
 • Pyrenese Berghond | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  Als een gezin een rustig leven leidt, dan is de Pyrenese Berghond een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet geduld hebben tijdens de training, omdat de hond de neiging heeft om onafhankelijk en koppig te zijn.