Hoe weeg je je hond thuis?
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Het is een goede gewoonte om het gewicht van je hond gedurende zijn hele leven te controleren, vanaf het prille begin. In dit artikel leggen we uit hoe je je hond thuis kan wegen en waarom dit belangrijk is...
Waarom is het belangrijk om je hond te wegen?
Slanke dieren leven langer en hebben minder kans op gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen. Als je zijn gewicht goed in de gaten houdt, zal je daarom meer tijd kunnen doorbrengen met je maatje en zal hij een goede kwaliteit van leven hebben.
Veranderingen in het gewicht in beide richtingen kunnen vroege tekenen van ziekte zijn, dus als je gewichtstoename of -verlies vroeg opmerkt, kan je eventuele gezondheidsproblemen zo snel mogelijk behandelen. Als je een puppy neemt, is het ook belangrijk om zijn gewicht bij te houden, om te zien of hij op een gezonde manier groeit.
Wat is een gezond gewicht voor een hond?
Het ideale gewicht van een hond is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ras en leeftijd. De dierenarts kan je vertellen wat een gezond gewicht is voor jouw hond; ook kan hij je vertellen wat de Body Condition Score (BCS) is. Dit is een visuele beoordeling van het lichaam van je hond die je kan helpen om snel de tekenen van overgewicht (of gewichtsverlies) op te merken.
Puppy's horen natuurlijk aan te komen tijdens het opgroeien, maar het is belangrijk dat ze niet te zwaar worden. Slanke puppy's worden later vaak slanke volwassen honden, terwijl puppy's met overgewicht als volwassen honden vaak ook overgewicht hebben. De dierenarts kan je een groeidiagram geven om het gewicht van je puppy op bij te houden, zodat je er zeker van kan zijn dat hij op een gezonde manier groeit.
Hoe weeg je je hond thuis
Het is het beste om puppy's elke twee weken te wegen; volwassen honden dienen één keer per maand gewogen te worden. Er zijn twee belangrijke manieren om je hond thuis te wegen.
Als je hond klein genoeg is, kan je hem direct op de weegschaal zetten. Een heerlijke snack kan hierbij helpen. Zorg ervoor dat zijn poten en achterwerk niet over de rand heen hangen en de vloer aanraken terwijl hij zit (de staart maakt waarschijnlijk niet zo veel uit). Als hij jong en klein is en te veel tegenstribbelt kan je hem in een draagmand zetten en hem daarin wegen. Vervolgens weeg je de draagmand opnieuw zonder hond erin. Het verschil tussen deze twee getallen is het gewicht van je hond. Denk er wel aan dat je het beddengoed of andere voorwerpen niet uit de mand haalt voordat je hem opnieuw weegt.
Houd je hond vast en weeg jullie samen. Ga zelf op de weegschaal staan en noteer je gewicht. Het maakt niet uit of je kleren aanhebt, maar het is misschien beter van wel! Pak vervolgens je hond op en ga weer op de weegschaal staan. Het totale gewicht min je eigen gewicht is het gewicht van je hond. Simpel!
Doe dit alleen als je hond licht genoeg is dat je hem op kan pakken zonder jezelf te bezeren. Denk er ook aan dat veel honden er niet aan gewend zijn om opgepakt te worden en dat dit stress kan veroorzaken. Doe dit dus alleen als je hond kalm en ontspannen blijft wanneer hij opgepakt wordt. Als hij in paniek raakt of tegenstribbelt, kan een van jullie beiden gewond raken.
Je hond wegen bij de dierenarts
Als je hond te veel tegenstribbelt, te zwaar is of gestrest raakt tijdens het wegen, is het vaak ook een optie om hem te laten wegen bij de dierenarts. De meeste dierenartsen vinden het prima als je even langskomt om je hond te laten wegen; dit is meestal gratis. Regelmatige bezoekjes aan de dierenarts geven je niet alleen de gelegenheid om je hond op een grote weegschaal te wegen, maar het zorgt er ook voor dat je hond goede associaties krijgt bij de dierenartsenpraktijk. Als je hond vaak naar de dierenarts gaat en er gebeurt niks vervelends - in plaats daarvan kan hij iedereen begroeten en krijgt hij misschien een lekkere traktatie - dan zal hij er ook graag naartoe gaan wanneer hij ziek is of gevaccineerd moet worden.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA