Reizen met een kat: checklist en tips

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Langharige grijze kat in een open groene vintage koffer op een hardhouten vloer tegen een retro behang.

In tegenstelling tot honden, die vaak graag een ritje met de auto maken, zijn katten niet erg geïnteresseerd in uitstapjes – in tegendeel. Ze vinden het vaak stressvol om de woning te verlaten waar ze zich thuis voelen. Soms kan het echter niet anders en zullen ze toch op reis moeten. Misschien moet je je kat in de auto meenemen naar de dierenarts of naar het kattenpension - of misschien neem je haar wel mee op vakantie. Jouw idee van een ontspannen vakantie stemt misschien niet overeen met dat van je kat. Je moet je kat misschien zelfs meenemen in de trein of in het vliegtuig. Wat de reden voor de reis ook is, een goede manier om de stress voor jullie allebei te verlichten is een checklist met de dingen die je kat onderweg tevreden en gezond zullen houden.

Transportmand en beddengoed

Voor je kat is een transportmand de veiligste manier om te reizen, zelfs als je niet ver van huis gaat. Een stevige transportmand beschermt je kat niet alleen tegen stoten, maar voorkomt ook dat ze tussen de voeten van de chauffeur en de pedalen terechtkomt. Een model van hard plastic is een goede keuze. Voor extra veiligheid kan je hem op de achterbank vastzetten met de gordel. Zorg ervoor dat je de mand zo draait dat je kat de wereld om zich heen kan zien. Als ze angstig lijkt, kan je een handdoek of dekentje over het deurtje leggen om haar uitzicht te blokkeren. De transportmand moet groot genoeg zijn dat ze er gemakkelijk in kan zitten en staan. Ook moet ze zich kunnen omdraaien, maar ze moet geen ruimte hebben om rond te lopen. Een te grote transportmand kan leiden tot verwondingen als de auto betrokken raakt bij een ongeluk of als je plotseling moet remmen.  

Denk eraan om alles zo comfortabel mogelijk te maken voor je kat. Geef haar een dekentje of kussentje dat ze goed kent, zodat de transportmand naar thuis ruikt en ze fijn kan liggen. Als je kat langer van huis zal blijven, is het een goed idee om een extra bed mee te nemen dat groter en comfortabeler is. Dit kan ook handig zijn als je kat bang wordt tijdens de reis en haar behoeften doet in de transportmand.

Voer en water

Neem het favoriete voer van je kat mee. Het is beter om kattenvoer niet buiten de zak te decanteren. Het blijft verser als je de lucht uit de zak perst en deze na elke maaltijd opnieuw verzegelt. Neem genoeg mee voor de hele duur van de reis. Je hebt misschien meer dan één zak nodig, plus een beetje extra voor onvoorziene omstandigheden. Zorg ervoor dat je genoeg water meeneemt voor je kat en voor je menselijke reisgenoten, zodat iedereen goed gehydrateerd blijft.  

Een goedkope, zelfgemaakte voerbak is ideaal voor op reis. Je kan een kleine bak met voer in de transportmand plaatsen voor het geval ze honger krijgt. Het is het beste om met kleine hoeveelheden voer te beginnen, zodat ze niet wagenziek wordt. Later kan je haar de normale dagelijkse hoeveelheid geven. Bewaar de rest voor wanneer je je bestemming bereikt. Vergeet niet om haar favoriete snacks mee te nemen, zodat je haar kan belonen wanneer ze braaf is en troosten wanneer ze zich opgesloten voelt.

Kattenbak

Katten moeten zich meestal veilig en afgeschermd voelen voordat ze een kattenbak gebruiken. Dit betekent dat de meeste katten hun best doen om zelfs op lange reizen alles op te houden. Als je reis heel lang duurt, moet je je kat de gelegenheid geven om haar behoeften te doen en elke 2-3 uur een pauze nemen.

Als je kat thuis gewend is aan een kattenbak, neem deze dan mee. Of ze nu regelmatig naar buiten gaat of niet, het is een goed idee om haar een week of twee vóór de reis thuis te laten wennen aan een afgedekte kattenbak. Zo zal ze zich er prettiger bij voelen om deze onderweg te gebruiken.  

Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat tijdens deze pauzes niet kan ontsnappen. Zorg ervoor dat alle deuren en ramen van de auto of kampeerwagen goed dicht zijn. Als je kat bang wordt en ervandoor gaat, zie je haar misschien nooit meer terug.

Speeltjes

Je hoeft niet alle speeltjes mee te nemen wanneer je met je kat op reis gaat. Neem in plaats daarvan een paar favoriete speeltjes mee en koop een paar nieuwe om haar aandacht vast te houden. Omdat jullie zo zicht op elkaar zullen leven, is het beter om speeltjes die veel geluid maken te vermijden. Van al het lawaai kan je helemaal gek worden. Denk eraan dat een succesvolle reis met je kat ook voor jou aangenaam en ontspannen moet zijn!  

Het is ook een goed idee om wat tijd vrij te maken om met haar te spelen wanneer je ergens stopt, zodat ze wat beweging kan krijgen. Ze zal het niet leuk vinden om de hele dag in de transportmand te zitten en ze zal haar poten willen strekken. Opnieuw: zorg ervoor dat dit in een veilige omgeving gebeurt.

Krabpaal

Het lijkt misschien te veel van het goede om een krabpaal voor je kat mee te nemen op vakantie, maar krabben is een heel belangrijk deel van het gedrag van een kat. Ze zal het altijd willen doen, waar ze ook is. Op een nieuwe plek zal ze het zelfs nóg meer willen doen, zodat ze zich meer thuis voelt en zich kan ontspannen. Het is beter voor iedereen dat ze aan haar eigen krabpaal krabt, in plaats van aan het dure meubilair in het hotel of huis waar je verblijft.

ID en foto's

Het is een goed idee om bij je kat een microchip te laten inbrengen, ook als ze een halsband met ID draagt. Microchips voor katten zijn vaak verplicht in het buitenland. Ook als de wet het niet vereist is het echter de veiligste manier om ervoor te zorgen dat je je kat weer terugziet als ze ontsnapt. Een halsband met ID kan losraken. Zorg ervoor dat je recente foto's hebt die je met de lokale bevolking en op sociale media kan delen als je kat ontsnapt.

Contactinformatie van de dierenarts

Vandaag de dag kunnen we dit allemaal opzoeken op onze telefoon, maar soms heb je slecht bereik. Als er dan iets gebeurt met je kat, wil je toch contact op kunnen nemen met de dierenarts. Het is een goed idee om de contactinformatie van je eigen dierenarts mee te nemen, zodat je hem kan bellen. Doe echter ook onderzoek vooraf en zoek een dierenarts op je vakantiebestemming. Zo voorkom je de stress die ontstaat wanneer je een goede dierenarts moet zoeken nadat er iets is gebeurd met je kat.

Meerdere katten

Als je meerdere katten mee wil nemen, is het het beste om ze in aparte transportmanden te doen, ook als ze eraan gewend zijn om samen tijd door te brengen. Zo houd je ze veilig in het geval van een ongeluk. Het voorkomt ook dat ze moe worden van het steeds maar weer over elkaar heen moeten klimmen.

Als je een checklist gebruikt voor op reis, weet je zeker dat je niks vergeet om je kat tevreden en gezond te houden.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al jarenlang het trotse baasje van twee Blauwe Russen die de koning te rijk zijn in hun huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

  

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS