Duitse Staande Hond - Informatie en persoonlijkheids-kenmerken

 

De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijkse intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.

 

De Duitse Staande Hond (Draadhaar) in een notendop
The German Wirehaired Pointer Dog Breed

Tegenwoordig is de Duitse Staande Hond (Draadhaar) een van de populairste honden in Duitsland, waar hij bekend staat als de 'Drahthaar'.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 20-34 kg
Teef: 20-34 kg

Schofthoogte:

Reu: 63 cm

Teef: 60 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: laag

Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

algemene jachthond, waakhond

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: harde vacht, steil, plat
Kleuren: Leverkleur en wit
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: matig

Volwassen reuen zijn ongeveer 60 cm hoog en wegen 32 kg. Teefjes zijn gewoonlijk iets kleiner.

De Duitse Staande Hond (Draadhaar) is een beetje langer dan hij hoog is en heeft een relatief korte rug. De oren hangen naar beneden.

De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft een opvallend harde, ruwharige, waterresistente bovenvacht die voortreffelijke bescherming biedt tegen de elementen en tegen doornstruiken. Ze hebben ook weerbarstige wenkbrauwen, een snor, een baard en zwemvliezen tussen de tenen.

Ze hebben een goede levensverwachting van ongeveer 12 tot 14 jaar.

Persoonlijkheid:

De Duitse Staande Hond (Draadhaar) is extreem actief. Hij wordt beschouwd als een gelijkmoedige hond die loyaal is aan zijn gezin. Hij kan heel goed met kinderen opschieten wanneer hij samen met ze is opgegroeid of met oudere kinderen die hem goed behandelen. Hij kan ook goed met andere huisdieren opschieten als hij samen met ze is opgegroeid; sommige exemplaren kunnen proberen andere dieren te domineren.

Het ras is argwanend naar vreemden en doet het goed als waakhond.

Verzorging:

Deze honden hebben erg veel dagelijkse beweging nodig; anders zullen ze rusteloos worden en moeilijk in de omgang. Om die reden zijn het geen geschikte honden voor mensen die in een flat of klein huis wonen. Ze komen het best tot hun recht op het platteland waar ze ruim voldoende omheinde hectaren hebben om rond te rennen. En ze kunnen het vooral waarderen als ze kunnen zwemmen en apporteren. De Duitse Staande Hond (Draadhaar) is van nature een jager en kan proberen rond te gaan zwerven of achter het vee in de buurt aangaan.

Hij wordt beschouwd als een hond die gemiddeld verhaart. Wekelijks de vacht een paar keer borstelen, zo nu en dan plukken en indien nodig in bad doen, is de enige verzorging die noodzakelijk is.

Geschiedenis:

De Duitse Staande Hond (Draadhaar) is aan het eind van de 19e eeuw in Duitsland gefokt als een sterke, veelzijdige jachthond die zelfs in het strengste klimaat een geurspoor op kon vangen, een prooi kon aanwijzen (door het zogenaamde 'voorstaan') en geschoten wild kon apporteren.

Ze stammen af van verschillende rassen, waaronder de Poedelpointer (een vroege kruising van staande honden en de Poedel of Barbet). Andere honden waar de Duitse Staande Hond vermoedelijk van afstamt zijn de Griffon Korthals, de Duitse Staande Hond (Stekelhaar), Poolse waterhonden en vroege Duitse kortharen. Volgens één bepaalde bron, zouden bloedhonden en foxhounds ook hebben bijgedragen aan dit ras.

Tegenwoordig is de Duitse Staande Hond (Draadhaar) een van de populairste honden in Duitsland, waar hij bekend staat als de 'Drahthaar'. Hij kwam in 1920 naar Amerika en werd in 1959 erkend door de AKC (American Kennel Club). Het ras heeft echter slechts een bescheiden populariteit gekend in Amerika.

Gerelateerde artikelen

 • Engelse Pointer | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij wordt beschouwd als een hond die het best geschikt is voor het platteland vanwege zijn behoefte aan beweging en zijn tomeloze energie.
 • Poedel | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Poedels staan erom bekend intelligent en makkelijk te trainen te zijn. Poedels zijn er in drie maten of varianten: de Middenslagpoeder, de Dwergpoedel en de Toypoedel. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl
 • Pyrenese Berghond | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Als een gezin een rustig leven leidt, dan is de Pyrenese Berghond een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet geduld hebben tijdens de training, omdat de hond de neiging heeft om onafhankelijk en koppig te zijn.
 • Franse Bulldog | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 De Franse Bulldog is een gelijkmoedig huisdier dat aandacht vraagt en het meest geschikt is voor een eenpersoonshuishouden. Met meerdere gezinsleden kan hij namelijk gaan strijden om aandacht.
 • Dalmatiër | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Dalmatiërs zijn loyaal, speels en intelligent en houden erg van het gezelschap van mensen. Wanneer Dalmatiërs geboren worden, zijn ze helemaal wit. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl
 • Maltezer | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Erg geschikt om binnenshuis te leven en in kleine ruimtes. De kleine Maltezer is vriendelijk, volgzaam en intelligent. De Maltezer is een kleine hond en weegt tussen de 1 en 3 kilo. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl