Let op deze aandachtpunten als je overweegt een kat te adopteren

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wil je een kat adopteren? Denk dan als eerste aan een dierenasiel, in plaats van een dierenwinkel of fokker. Eén ding is zeker: de kosten zijn een stuk lager. De kosten van adoptie bij een asiel bestaan in de meeste gevallen uit de kosten voor een gezondheidscontrole, vaccinaties en sterilisatie/castratie.

Dit is vaak al gedaan voordat een kat wordt aangeboden voor adoptie. Veel asielen kijken ook naar de eigenschappen van de dieren, zoals het karakter, voordat katten ter adoptie worden aangeboden.

Zo kunnen asielwerknemers je helpen bij de keuze voor de perfecte kat die past bij jouw leefomgeving en persoonlijkheid. Dierenasielen bieden onderdak aan verschillende katten: van jong tot oud, langharig tot kortharig, met verschillende kleuren, vachtpatronen en karakters.

Een aantal asielen bieden ook diverse raskatten ter adoptie aan. Met zoveel katten om uit te kiezen, kan een eerste bezoek aan het asiel wel overweldigend zijn. Hier zijn enkele tips om jou te helpen met het maken van een selectie en het vinden van de beste match.

Je levensstijl is een belangrijke factor

A small tabby kitten lies on ground pawing at fuzzy cat toy.Voordat je aan de adoptie ervaring begint, is het goed om de gewenste kenmerken op een rijtje te zetten. Het is belangrijk om te kijken naar je eigen levensstijl en persoonlijkheid. Werk je fulltime, ga je vaak op reis, of ga je 's avonds vaak op pad met vrienden? Als je op bovenstaande vragen 'ja' hebt geantwoord, dan past een onafhankelijke kat goed bij je. Een echte knuffelpoes die graag dicht bij haar eigenaar is, kan zich immers al snel eenzaam gaan voelen alleen.

Breng je veel tijd in huis door? Dan is een aanhankelijke kat, of een kat met een hoog energieniveau mogelijk een goede match. Heb je veel vrije tijd en geduld? Dan kan je ook enorm veel plezier halen uit een onstuimig kitten met een speels en ondeugend karakter, dat overal in huis rondrent en je flink bezig weet te houden. En als je op zoek bent naar een gezellig maatje voor vele knuffelmomenten in de bank, dan moet je op zoek naar een kat met een rustig en liefdevol karakter.

De rol van jouw gezinssamenstelling Heb je kinderen of andere huisdieren? In dat geval kan je het beste kijken naar een sociale kat, die goed kan omgaan met kinderen en huisdieren. Als je een druk leven hebt met weinig vrije tijd, dan is het adopteren van een volwassen kat een slimme keuze. Als je kleine kinderen in huis hebt, dan is een kitten waarschijnlijk niet de beste match door de grotere mate van kwetsbaarheid.

Welke eigenschappen zoek je in een kat?

Je hebt met heel wat factoren rekening te houden wanneer je overweegt om een kat te adopteren. Hieronder zetten we een aantal belangrijke aandachtpunten voor je op een rijtje:

  • Een kitten of een volwassen kat. Kittens zijn oh zo schattig dat je ze moeilijk kunt weerstaan... en misschien heb jij jouw oog al op eentje in het bijzonder laten vallen. Hou wel in het achterhoofd dat een kitten boordevol energie zit, veel aandacht en tijd zal opeisen en jouw geduld meermaals op de proef zal stellen. Het karakter van een kitten is lastig in te schatten, omdat ze nog een hele verandering doormaken naar een volwassen kat. 

            Als je liever een kat met specifieke karaktereigenschappen             in huis wil nemen, dan kan je het beste kiezen voor een             volwassen kat. Oudere asieldieren zijn over het algemeen             rustiger, zindelijk, sociaal en passen zich makkelijker aan             een nieuwe woonomgeving aan. En vergeet ook niet dat             kittens nog sneller groot worden dan baby's. Binnen een             jaar tijd is jouw kitten al veranderd in een volwassen kat.

  • Karakter en persoonlijkheid. Gaat jouw voorkeur uit naar een vriendelijke en sociale kat, of zoek je eerder een kat die wat introverter van aard is? Moet de kat goed kunnen opschieten met kinderen of andere huisdieren? Wil je een energieke kat met een speels karakter, of toch liever eentje die wat relaxter is? Hou je van vocale katten, of verkies je rust en stilte in huis? Je zal al snel merken dat het ras of de vacht niet de bepalende factoren zijn bij je keuze. Het is daarom belangrijk om je wensen en behoeften voor het bezoek aan het asiel te bepalen. Asielen moedigen het aan om de interactie met hun katten op te zoeken, voordat je overgaat op adoptie. 

            Dit zal je helpen om het karakter van een kat beter in te             kunnen schatten. Als je merkt dat een kat meteen naar             speeltjes grijpt en zich helemaal geeft, dan is ze behoorlijk             extravert van karakter. Als de kat zich liever verstopt en             beschutte plekjes opzoekt, dan betekent dit dat ze wat             meer tijd nodig heeft om zich helemaal te kunnen geven.             Als de kat erg vriendelijk is en direct jouw gezelschap             opzoekt voor aandacht, dan zal ze een geweldig             knuffelmaatje worden.

  • Lang- of korthartig. Hoewel langharige katten prachtig zijn, vergt het ook heel wat onderhoud om hun mooie vacht in perfecte staat te houden. Kan je maar weinig tijd vrijmaken om de vacht te borstelen en te ontklitten? Dan is het beter om voor een kortharige kat te kiezen. Bovendien besteden langharige katten meer tijd aan het likken en verzorgen van hun vacht, wat zorgt voor meer én grotere haarballen. Zorg dus voor een goede voorbereiding!
  • De vachtkleur. Het is heel normaal dat een kat iedere dag haren verliest, ongeacht de lengte van de haren en het type vacht. Als je gesteld bent op een schoon huis waarin de kleur wit domineert, dan is een kat met een donkergekleurde vacht waarschijnlijk niets voor jou. En het omgekeerde is ook waar: als je garderobe veel zwarte of donkerblauwe kleuren bevat, en je graag knuffelt met je kat, dan is een witte- of lichtgekleurde kat niet de beste optie.
  • Het ras. 

Siamese cat with big, bright blue eyes sits staring up.

  • Raszuivere katten, zoals de Siamese kat, vertonen op basis van hun ras een aantal herkenbare karakteristieken. Zo is de Maine Coon bekend om haar vriendelijke en aanhankelijke karakter en staan Siamese katten bekend dat ze van nature erg vocaal zijn. Voordat je een dierenasiel bezoekt is het goed om je te verdiepen in de verschillende kattenrassen en hun specifieke kenmerken.
  • Let wel: het overgrote deel dat onder de categorie 'huiskat' valt, zijn katten van een gemengd ras. Deze categorie omvat vele kort- en langharige kattensoorten die door hun bijzondere vacht- of kleurpatronen als specifieke kattenrassen worden beschouwd. Voorbeelden hiervan zijn cyperse katten, schildpadkatten en lapjeskatten. De karakters van deze katten kunnen enorm variëren. Zelfs twee katten die er precies hetzelfde uitzien, kunnen compleet verschillende persoonlijkheden hebben. 

            Een voordeel van katten van een gemengd ras is dat ze             minder kwetsbaar zijn dan raszuivere katten. Ze hebben             een grote 'genenbank' waardoor ze minder genetische             problemen vertonen, iets wat het VCA Animal Hospitals             onderschrijft.

  • Speciale zorg. Katten die speciale zorg nodig hebben zijn bijvoorbeeld oudere katten met leeftijdsgebonden aandoeningen. Of blinde, dove of gehandicapte katten en katten met chronische gezondheidsproblemen. Als jouw potentiële nieuwe huisdier speciale zorg nodig heeft, hou dan rekening met de extra kosten voor veterinaire zorg en medicatie. Maak voldoende tijd vrij om de kat alle nodige aandacht te geven. Blijf realistisch voordat je zo'n uitdaging aangaat: kan je genoeg tijd en geld vrijmaken om te voldoen aan de behoeften van de kat?

Het uitkiezen een kat

Veel asielen hebben adoptie adviseurs die kunnen helpen bij de match met de juiste kat. Ook andere medewerkers en vrijwilligers kennen de katten en hun persoonlijkheden goed. Als je de zoektocht naar de juiste kat alleen aangaat, kan het moeilijk zijn om de ware persoonlijkheid van een kat te achterhalen. Dit wordt verder nog moeilijker doordat het bezoek mogelijk een stressvolle situatie voor de kat is en ze zich anders kan gaan gedragen.

 Vetstreet raadt aan dat je het beste een kat met een vriendelijk karakter kan kiezen, wanneer je een huishouden met kinderen of andere huisdieren hebt. Katten die jou vriendelijk komen begroeten en zich spinnend tegen jouw been aanwrijven, zijn de ideale keuze. Katten die zich goed aanpassen aan de omgeving van het asiel en goed omgaan met de andere katten, zullen zich waarschijnlijk ook goed aanpassen aan de andere huisdieren in jouw woonomgeving.

Als er een erg rustige sfeer bij jou in huis heerst, dan is dit de optimale woonomgeving voor een ietwat verlegen, schuchtere kat die meer tijd nodig heeft om zich helemaal te geven.

Het adopteren van een asielkat is een ervaring die het echt waard is. Niet alleen haal je plezier uit elkaars gezelschap, maar ook uit het feit dat een asielkat eindelijk een 'echt thuis' heeft gevonden... ook kunnen ze haar plekje in het asiel vrijmaken voor een andere kat in nood.

Neem deze aandachtspunten zeker mee, het helpt je om een weloverwogen keuze te maken, met voordelen voor zowel jou als je nieuwe kat.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster van beroep en afkomstig uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze in het gezelschap van haar huisdieren heel wat artikels over huisdieren schrijft voor haar blog.

Gerelateerde artikels

Gerelateerde Producten