Mogen katten rijst eten?

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het mag dan een hoofdbestanddeel zijn in veel diëten voor mensen, maar mogen katten rijst eten?

Het is veilig voor katten om aan wat gekookte rijst te knabbelen. Je ziet ook rijst in veel kattenvoer, omdat het kan bijdragen aan een evenwichtige voeding. Hier volgt meer over rijst in het maaltijdplan van je kat.

Wat zijn de voedingsvoordelen van rijst voor katten?

Rijst, een van de populairste granen ter wereld, is een zaad dat in veel verschillende soorten wordt geproduceerd en op veel verschillende manieren wordt gegeten. Een gezond maaltijdplan voor je kat bevat ingrediënten die rijk zijn aan voedingsmiddelen, waarvan rijst er enkele kan leveren. Denk aan rijst als een goed hoofdbestanddeel van een uitgebalanceerd kattenvoer, maar daarnaast worden ook andere ingrediënten aanbevolen, die de overige voedingsstoffen leveren die je kat nodig heeft om gelukkig en gezond te zijn.

Stapels witte en zilvervliesrijst naast elkaar waar met rijst gevulde houten lepels bovenop liggen.De voedingswaarde van rijst voor je kat hangt af van de manier waarop de rijst wordt geproduceerd. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen zilvervliesrijst (volkoren) en witte rijst (bewerkt).

Zilvervliesrijst versus Witte rijst

Zilvervliesrijst heeft de reputatie gezond te zijn voor mens en dier omdat het een "hele" korrel is die alle drie de eetbare delen behoudt (met name de zemel, de kiem en het endosperm). Het bevat ook een veelheid aan voedingsvoordelen die belangrijk zijn voor de gezondheid van je kat, waaronder:

  • Vezels
  • Eiwitten
  • Vitamine B1 (thiamine)
  • Vitamine B6 (pyrodoxine)
  • IJzer
  • Magnesium

Het grootste verschil tussen zilvervliesrijst en witte rijst is de manier waarop ze worden verwerkt voor consumptie en de hoeveelheid voedingsstoffen die ze bevatten. Zilvervliesrijst bevat, omdat zijn natuurlijke vorm intact blijft, hogere hoeveelheden van deze natuurlijk geproduceerde vitaminen en andere voedzame ingrediënten. Witte rijst daarentegen is tijdens het maalproces ontdaan van zijn essentiële voedingsstoffen. Vaak worden vitaminen en ijzer toegevoegd aan de gepolijste korrels, wat dan "verrijkte" witte rijst wordt genoemd.

Gestreepte kat een rijst van een witte schaal.
Voordat je een nieuw voer in het menu van je kat opneemt, is het een goed idee om met je dierenarts te overleggen of het de juiste keuze is voor je kat.

Andere overwegingen met betrekking tot rijst

Gekookte rijst kan weliswaar onschadelijk zijn, maar je moet er rekening mee houden dat het dan alleen om de gekookte rijst gaat. Alle andere toevoegingen die mensen lekker vinden, zoals zout of sojasaus (die ook veel natrium bevat), zijn misschien niet zo goed voor je kat. Hoewel het toevoegen van groenten, zoals wortels of erwten, voedingswaarde heeft, is het toch belangrijk om met je dierenarts te overleggen voordat je iets nieuws aan de maaltijd van je kat toevoegt.

Mogen katten rijst eten tegen maagklachten?

Je hebt misschien gehoord dat rijst gebruikt kan worden bij spijsverteringsproblemen en dit kan te maken hebben met het feit dat het zeer goed verteerbaar is. Houd er echter rekening mee dat rijst alleen geen volledige en evenwichtige voeding voor je kat biedt. Als je kat spijsverteringsproblemen heeft, overleg dan met je dierenarts om over te stappen op een uitgebalanceerd en licht verteerbaar kattenvoer. Zo krijgt je kat toch de smaak van rijst te pakken (die in veel goed verteerbare commerciële diervoeding wordt gebruikt), terwijl het veilig is en ze de juiste balans van voedingsstoffen binnenkrijgt.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is een bekroonde schrijfster, opvoedkundige en al heel lang katteneigenaar. Ze is een professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA) en heeft geschreven voor toonaangevende bedrijven en organisaties, waaronder What to Expect When You're Expecting en NIU STEM Read. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten