Katten en snoep: Ze geef je je kat een veilige Halloween

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Halloween komt er weer aan! Je kinderen kijken vast en zeker uit naar al het snoep dat ze zullen ophalen. Ook je katten kunnen geïnteresseerd zijn in dat veelkleurige suikergoed. Maar voor katten kan snoep gevaarlijk zijn. Zorg er daarom voor dat je kat bij de snoepberg vandaan blijft.

Gevaarlijke voeding voor katten

long-haired-cat-sleeps-next-to-candy-dishSommige ingrediënten in Halloweensnoep en ander suikergoed kunnen je kat maag- en darmproblemen geven. En bepaalde producten zijn zelfs giftig voor huisdieren en daarmee levensgevaarlijk als je kat ze binnenkrijgt. PetMD waarschuwt dat je je kat vooral bij de volgende lekkernijen vandaan moet houden:

Chocolade

t ingrediënt zit in de meeste Halloween snoep. Kinderen zijn er dol op, maar voor je huisdieren is het zeer giftig! Chocolade bevat theobromine, een stof die bij katten ernstige reacties kan veroorzaken zoals hartritmestoornissen, spiertrekkingen en stuipen. Houd je kat ook bij cafeïne vandaan. Dit is een ingrediënt dat ook in chocolade voorkomt en dat bij katten tot spiertrekkingen, hartkloppingen en rusteloosheid kan leiden.

Zuivelproducten

Katten kunnen lactose niet goed verteren. Dus als ze snoepgoed eten waar melkproducten in verwerkt zijn, is dat normaal niet dodelijk, maar je kat kan er wel maag- en darmklachten van krijgen, met braken en diarree tot gevolg.

Xylitol

Deze zoetstof wordt als suikervervanger gebruikt in veel suikervrije zoetigheden en kauwgom. Bij honden kan dit ingrediënt de insulineproductie verhogen, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk daalt en leverfalen kan optreden. Bij katten is dit nog nooit officieel vastgesteld, maar het is beter om voorzichtig te zijn en je kat bij suikervrije snoepjes vandaan te houden.

Rozijnen

Er is altijd wel iemand die je kinderen pakjes rozijnen geeft in plaats van snoep. Dat is misschien gezonder voor je kinderen, maar voor je huisdieren kan het dodelijk zijn. Net als druiven kunnen rozijnen bij honden nierfalen veroorzaken. Hoewel dit nooit bij katten is vastgesteld – misschien omdat katten kieskeuriger zijn als het om eten gaat dan honden – maar ook hier geldt dat het beter is om je kat bij deze lekkernij vandaan te houden.

StikgevaarVeterinarian examining cute white cat with stethoscope, isolated on white

Vergiftiging is niet het enige gevaar dat op de loer ligt als je kat de snoepvoorraad ontdekt. De kans is groot dat je kat meer interesse heeft voor de kleurrijke, ritselende verpakking om het snoep heen dan het snoep zelf – en daar kan je kat in stikken, waarschuwt Cat Behavior Associates. En mocht je kat erin slagen een snoeppapiertje door te slikken zonder zich te verslikken, dan kunnen haar darmen geblokkeerd raken. Ook papieren lollystokjes en hard snoepgoed kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Houd je kat gezond en veilig door alle soorten snoep bij hem vandaan te houden en de papiertjes en stokjes netjes op te ruimen.

Als je kat snoep inslikt

Denk je dat je kat toch snoep heeft binnengekregen? Dan beveelt PetMD het volgende aan:

 1. Probeer te achterhalen wat je kat heeft gegeten en hoeveel.
 2. Bel de dierenarts. Die kan je vertellen of je je kat gewoon in de gaten moet houden, moet proberen haar te laten braken om haar maag te legen of bij de dierenarts langs moet gaan.
 3. Kun je de dierenarts niet bereiken, bel dan de dichtstbijzijnde dierenspoeddienst.

Heb je kleine kinderen in huis, dan is het (om meerdere redenen) verstandig om ervoor te zorgen dat die niet te veel snoep in één keer eten. Zo zorg je er ook voor dat ze niet in de verleiding komen om hun lekkers met de kat te delen of dat ze de papiertjes rond laten slingeren, zodat de kat ermee aan de haal gaat. Vind je het zielig om je kat met Halloween geen lekkers te geven, houd dan haar favoriete kattensnoepjes of gewoon wat extra dagelijkse brokken bij de hand om haar aandacht van het snoep af te houden. Geef je kat met Halloween lekkernijen die goed voor haar zijn, en laat het mensensnoep aan de mensen over.

Biografie van de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus is huisdiereigenaar, huisdierenblogger en romanschrijfster. Ze woont in Tulsa, Oklahoma, waar ze meestal met een stapel vrolijke viervoeters op schoot schrijft.

 

Dit vind je misschien ook interessant

 • Het darmmicrobioom van je kat en waarom het belangrijk is?

  Cat eating stew Leer hoe je de gezondheid en het darmmicrobioom van je kat kunt ondersteunen. Het microbioom is een belangrijk hulpmiddel voor de algehele gezondheid, maar het is een gevoelig ecosysteem.
 • Het voeren van vis aan katten

  154502253 Uw moeder heeft u dit waarschijnlijk al ontelbare keren verteld: vis is goed voor u. Maar is het Voeren van vis aan katten een goed idee? Recent onderzoek suggereert dat dit waarschijnlijk het geval is.
 • De waarheid over katten en melk

  Good nutrition is about the right balance of nutrients. Learn more about health issues when feeding a cat food that has an improper nutritional balance from your friends at Hills Pet Nutrition.
 • Het juiste kattenvoer voor iedere leeftijd

  Kun je katten hun hele leven lang hetzelfde voer geven? Nee. In dit artikel lees je hoe de voedingsbehoeften van katten veranderen over de jaren, van kitten tot adult to senior.

Gerelateerde Producten