Tandheelkundige zorg voor honden

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Geloof het of niet, de tandverzorging van uw hond is net zo belangrijk als de zorg voor uw eigen gebit. Goede tandverzorging is cruciaal voor de algehele gezondheid van uw huisdier.

Plak en Tandsteen

De combinatie van speeksel, eiwitten, bacteriën en voedseldeeltjes vormen samen een geleidelijke opbouw van plak die op de tanden achterblijft. Mineralen in zijn speeksel zetten dit vervolgens om in tandsteen, een harde geelachtig kleefstof die zich ophoopt rondom het tandvlees. Tandplak kan tandvlees irriteren en leidt tot tandvleesontsteking, wat het begin is van parodontale aandoeningen.

Een eeuwenoud probleem

Dit kan een serieus probleem worden naarmate honden ouder worden. Bacteriën en toxinen vallen tand, bot, tandvlees en bindweefsel rondom de tand aan, wat kan leiden tot ernstige infecties en het uitvallen van de tand.

De bacterie die de infectie veroorzaakt kan ook door de longen, lever, nier en het hart verspreid worden als deze in de bloedbaan terecht komt.

Dus het verzorgen van de tanden van uw hond zal niet alleen leiden tot een gezonder huisdier, maar zal u ook dure tandheelkundige facturen helpen voorkomen.

Veelzeggende tekenen

Uw dierenarts zal in staat zijn eventuele problemen tijdens de jaarlijkse check-up van uw hond te ontdekken, maar tot het zover is zijn hier een paar dingen waar u op moet letten:

  • Gele en bruine vlekken op de tandvleeslijn
  • Moeilijkheden met eten
  • Gezwollen en bloedend tandvlees
  • Slechte adem

Vergeet niet dat honden een slechte adem kunnen hebben wegens een variëteit aan gezondheidsredenen, dus zie een slechte adem niet zomaar als een adem die kenmerkend is voor oude honden.

Goed poetsen

Dus hoe moet u de tanden van uw hond verzorgen? Nou, grotendeels op dezelfde manier als bij uzelf: regelmatig poetsen, een goede voeding en af en toe op controle gaan. Het poetsen zal makkelijker zijn wanneer u hier al op jonge leeftijd mee begint, alhoewel een hond van welke leeftijd dan ook hier uiteindelijk aan gewend zal raken.

Gebruik geen tandpasta die ontworpen is voor mensen, honden zullen angstig worden door het schuim en het kan hun maag verstoren. Er zijn pasta's die speciaal voor huisdieren zijn ontwikkeld. Deze zijn veiliger en ze zullen de smaak veel beter kunnen waarderen.

Afhankelijk van de grootte van de tanden en mond van uw hond kunt u gebruik maken van een gewone tandenborstel. Er zijn echter speciaal ontworpen borstels die op uw vinger passen om het poetsen makkelijker te maken. Vraag uw dierenarts wat hij of zij aanbeveelt.

Rustig aan

Stel uw hond gerust en bedaar hem om hem zo te laten wennen aan het tandenpoetsen. Laat hem een klein beetje van de tandpasta proeven. Masseer vervolgens zachtjes zijn tanden om hem te laten wennen aan deze gewaarwording.

Hij zal het in het begin niet kunnen waarderen, maar wees geduldig, uiteindelijk komt het allemaal goed.

Poets in een cirkelvormige beweging met bijzondere aandacht voor de plaatsen waar de tand het tandvlees ontmoet. Wanneer u bijna klaar bent, borstel dan verticaal naar de binnenkant van zijn mond om zo alle plak weg te halen die u mogelijk verjaagd heeft.

U moet de tanden van uw hond minstens één keer per week poetsen, maar één keer per dag is het beste.

Poets alternatieven

Er zijn speciaal samengestelde voedingsmiddelen en behandelingen voor uw hond die tandplak vermindert en het ontstaan van parodontale aandoeningen vermijdt.

Dit is eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat uw hond iedere dag een bepaalde vorm van 'tandenpoetsen' krijgt.

Overleg met uw dierenarts om te zien of zij de voorkeur geven aan een bepaalde voeding of methode. Vergeet echter niet dat het in conditie houden van de tanden van uw hond van essentieel belang is voor zijn algehele gezondheid.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten