Hoe voedselallergieën het leven van je hond kunnen beïnvloeden

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Allergieën zijn voor niemand leuk, maar vooral niet voor je hond; hij kan je immers niet vertellen wat hem mankeert. Voedselallergieën en -intoleranties kunnen erg vervelend zijn voor jou en je hond en het kan lastig zijn om erachter te komen wat precies het probleem is. Een ongewenste reactie op voedsel is een abnormale reactie op een bepaald ingrediënt in het voer. Er zijn twee soorten ongewenste reacties op voedsel: allergieën, waar het immuunsysteem bij betrokken is, en voedselintoleranties, waar het immuunsysteem niet bij betrokken is. Allergieën hebben vaak betrekking op de eiwitten in het voer, zoals rundvlees of kip, terwijl intoleranties vaak een reactie zijn op andere bestanddelen, zoals additieven.

Wat veroorzaakt ongewenste reacties op voedsel, zoals allergieën?

De meest gebruikelijke oorzaken van voedselallergieën/-intoleranties bij honden zijn eiwitbronnen zoals rundvlees en kip, zuivelproducten en tarwe. Het kan maanden of jaren duren voordat een hond een allergie voor een bepaald type voedsel ontwikkelt. Zodra de allergie er echter eenmaal is, zal je hond bijna altijd een negatieve reactie op dat type voedsel hebben.

Voedselallergieën en -intoleranties kunnen op elke leeftijd ontstaan en kunnen een heel leven lang duren. Sommige hondenrassen hebben een grotere kans om voedselallergieën/-intoleranties te ontwikkelen, zoals West Highland West Terriers, Cockerspaniëls en Ierse Setters.

Is mijn hond gevoelig voor een bepaald type voedsel?

Het kan lastig zijn om specifieke voedselallergieën bij je hond te diagnosticeren. De meest gebruikelijke symptomen van een voedselallergie/-intolerantie zijn een verstoorde spijsvertering, irritatie van de huid of een combinatie van beide. Huidlaesies bevinden zich bij honden meestal op het gezicht, de poten en de oren.

Voedselallergieën imiteren vaak andere huidziektes en veel honden hebben tegelijkertijd ook andere allergieën, zoals een gevoeligheid voor vlooienbeten of atopie. Honden met een chronische of terugkerende uitwendige oorontsteking moeten ook op voedselallergieën worden onderzocht.

Als je hond een ongewenste reactie op voedsel heeft, kan je de volgende symptomen opmerken:

 • Overgeven of diarree
 • Slechte conditie van de vacht
 • Winderigheid
 • Vaak krabben of haarverlies
 • Rode, ontstoken huid
 • Chronische oorproblemen
 • Slechte groei bij jonge honden

BELANGRIJK: Sommige symptomen van voedselallergieën/-intoleranties lijken op die van andere ernstige aandoeningen, dus raadpleeg de dierenarts wanneer je een van deze symptomen opmerkt.

Behandeling: Het belang van voeding

Het belangrijkste doel bij voedselallergieën/-intoleranties is om het verantwoordelijke ingrediënt te vinden. De meest praktische en nauwkeurige methode is een eliminatiedieet: het verwijderen van verdachte ingrediënten uit het dieet van je hond om te zien of de symptomen verdwijnen. Let erop dat je je hond geen ander voer, tafelrestjes, traktaties, snacks of kauwspeeltjes geeft totdat je het probleem gevonden hebt.

Als een hond voedselallergieën heeft, is het nóg belangrijker om hem het juiste voer te geven. Het voer moet compleet en gebalanceerd zijn, met zo weinig mogelijk op eiwitten gebaseerde ingrediënten en additieven.

Als je hond een allergische reactie heeft op een bepaalde eiwitbron, kan de dierenarts een voer aanraden met speciale afgebroken eiwitten. Deze gehydrolyseerde eiwitten zijn te klein om door het immuunsysteem herkend te worden. De dierenarts kan je ook aanraden om je hond een voer met een nieuwe eiwitbron te geven, zoals ei, eend, zalm, lam, hert of witvis, afhankelijk van wat hij in het verleden gegeten heeft.

Raadpleeg voor een nauwkeurige diagnose en behandelingsopties altijd de dierenarts. Vraag hem ook een voer aan te bevelen dat past bij de situatie van jouw hond. Probeer nooit zelf ingrediënten uit het dieet van je hond te verwijderen. Op deze manier kan hij makkelijk ondervoed raken!

Vragen voor de dierenarts:

 1. Welk soort voer kan ik mijn hond beter niet geven, rekening houdend met zijn allergieën?
  • Vraag welk effect mensenvoedsel kan hebben op de gezondheid van je hond.
 2. Kan je voer aanraden dat past bij de allergieën van mijn hond?
  • Vraag naar speciale voedingsvoorschriften voor je hond.
  • Hoe vaak moet ik mijn hond het aanbevolen voer geven - en hoeveel?
  • Bespreek welke snacks je je hond mag geven, naast het aanbevolen voer.
 3. Hoe snel kan ik verwachten dat de gezondheid van mijn hond er zichtbaar op vooruit gaat?
 4. Kan je me geschreven instructies geven voor de voedselallergieën/-intoleranties van mijn hond?
 5. Wat is de beste manier (e-mail/ telefoon) om jullie te bereiken als ik vragen heb?
  • Vraag of een vervolgafspraak noodzakelijk is.
  • Vraag of er ter herinnering een e-mail of berichtje zal worden verstuurd.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS