Heeft je hond een voedselallergie?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je ziet dat jouw hond overal jeuk heeft. Daarnaast heeft hij misschien ook last van maag-darmproblemen, chronische diarree of winderigheid. Hij kan braken, aan zijn oren krabben en zelfs met zijn kop over de grond schuren. Wat is er aan de hand?

Door de jeuk vermoed je dat jouw harige vriend waarschijnlijk het slachtoffer van vlooien is geworden. Bij maag-darmproblemen kun je denken dat hij bedorven voedsel heeft gegeten of dat hij aan een ernstige aandoening lijdt. Maar zou het ook iets anders kunnen zijn dan een parasiet of een aandoening? Kan je hond bijvoorbeeld allergisch zijn voor iets wat hij gegeten heeft?

Kan mijn hond een voedselallergie hebben?

In de meeste gevallen zijn omgevingsfactoren zoals vlooien, huisstofmijten, gras en pollen de oorzaak voor een allergie bij huisdieren. Als de allergie bij je hond bijvoorbeeld minder wordt in de winter of erger wordt in het vlooienseizoen, dan is de kans groot dat je hond een omgevingsallergie heeft.

Herken je geen terugkerend patroon, dan zou het kunnen dat je hond een voedselallergie heeft. Al komt een voedselallergie bij honden weinig voor. Bij slechts 10% van de honden met een allergie gaat het om een voedselallergie. Hierbij reageert een hond dan vaak op bepaalde ingrediënten.

Ondanks dat een voedselallergie bij honden niet vaak voorkomt, is het wel belangrijk om dit uit te sluiten, omdat voedselallergieën vervelende huid- en oorproblemen kunnen veroorzaken.

Diagnose van een voedselallergie bij honden

Wanneer je symptomen van een mogelijke omgevings- of voedselallergie waarneemt, dan is het belangrijk om met je hond naar de dierenarts te gaan. Je dierenarts kan de oorzaak van deze symptomen achterhalen en de juiste diagnose stellen. Wanneer hij/zij een omgevingsallergie uitsluit en een voedselallergie vermoedt, dan zal hij/zij een eliminatiedieet adviseren om dit te kunnen vaststellen.

Eliminatiedieet voor je hond

Voedselallergieën zijn moeilijk vast te stellen omdat de verschijnselen ervan veel op de symptomen van andere aandoeningen lijken. De enige manier om te bepalen voor welk voer je hond allergisch is, is door het proces van eliminatie. Doorgaans zal je dierenarts een speciaal hondendieetvoeding met een beperkt aantal ingrediënten voorschrijven dat soorten eiwitten/vlees bevat die niet in de gebruikelijke maaltijden van je hond zitten, en kijken hoe hij hierop reageert.

Een eliminatiedieetvoeding zoals Hill’s Prescription Diet z/d  kan helpen om de oorzaak van de allergie te achterhalen.

Als de symptomen van je hond verdwijnen met dit speciale voedingsplan, kan een dierenarts je na verloop van tijd vragen om jouw hond weer te laten overschakelen op zijn oude voer, om te zien of de allergiesymptomen al dan niet weer verschijnen. Als dat gebeurt, bevestigt dat dat je te maken hebt met een voedselallergie.

Tijdens de periode waarin een eliminatiedieet is voorgeschreven, is het uiterst belangrijk om je hond alleen de voorgeschreven voeding te geven. De meest genoemde reden voor het niet kunnen vaststellen van een voedselallergie bij een eliminatietest is ‘belemmering door het huishouden’; het geven van voer aan de hond dat niet direct door de dierenarts is aanbevolen, inclusief hondensnoepjes, tafelrestjes, ander hondenvoer, etc.

Voedingsondersteuning voor een gezonde huid

Als een voedselallergie wordt vastgesteld, kan je dierenarts adviseren om hypoallergeen hondenvoer en snacks aan je hond te gaan geven.

Het beste hondenvoer voor de diagnose (en de behandeling) van een voedselallergie is een dieetvoer met gehydrolyseerd eiwit of een voer met een nieuw eiwit waar je hond waarschijnlijk niet op zal reageren.

Nieuw eiwit Gehydrolyseerd eiwit
Unieke eiwitten die doorgaans niet in huisdiervoeding voorkomen. Dit verlaagt het risico op een (over)gevoeligheidsreactie op voedsel of de omgeving. Eiwit dat in kleine stukjes is geknipt zodat het immuunsysteem ze meestal niet kan herkennen.

Medicatie geven aan een hond met een voedselallergie?

Naast hoogwaardig hondenvoer dat speciaal is ontwikkeld om allergieën op de lange termijn aan te pakken, kan je dierenarts ook medicatie voorschrijven om de jeuk te helpen verlichten en de huidbarrière te helpen versterken. Geef alleen medicatie als je dierenarts dit adviseert en volg zijn adviezen nauwkeurig op.

Behandel een voedselallergie altijd in overleg met je dierenarts

Voedselallergieën bij honden zijn een lastige zaak. Gelukkig komt dit type allergie weinig voor bij honden. Als je hond tekenen van allergieën vertoont, neem dan contact op met je dierenarts voordat je wijzigingen aanbrengt in zijn voeding. Als blijkt dat hij een voedselallergie heeft, kan het veranderen van zijn voedsel zonder toezicht van een dierenarts het moeilijker maken om de diagnose te stellen; naast het feit dat het ook gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten