Hoe kan je zien of je kat een huidaandoening heeft

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een oranje kat staat te kijken naar een bak natvoer die vastgehouden wordt door haar baasje

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een van de redenen dat we zo dol zijn op katten is dat ze zo schoon zijn. Ze besteden meerdere uren per dag aan hun verzorging, zodat hun huid en vacht er tiptop uitzien. De meeste katten besteden zelfs tussen een derde en de helft van de tijd die ze wakker zijn aan hun verzorging. Wat zijn de tekenen als je kat last krijgt van een huidaandoening?

Er zijn een heleboel dingen die de huid van je kat kunnen laten jeuken of ontstekingen kunnen veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Parasieten, zoals vlooien en mijten.

  • Allergieën voor omgevingsfactoren (atopische dermatitis).

  • Huidinfecties.

  • Voedselallergieën.

  • Contactreacties op chemicaliën.

  • Abcessen en gevechtswonden.

Meer details hierover lees je hier.

Tekenen van huidziekte bij katten

Huidaandoeningen leiden vaak tot jeuk en ontsteking, dus veel van de tekenen van huidproblemen zijn het gevolg van deze irritatie en hoe je kat daarop reageert. Sommige tekenen zijn heel duidelijk, maar andere zijn subtieler.

  1. Overmatig verzorgen. Zoals gezegd besteden katten vele uren per dag aan hun verzorging, maar als het lijkt alsof je kat niks anders meer doet, is er waarschijnlijk meer aan de hand. Misschien zie je wel dat je kat rondloopt of iets aan het doen is en zich dan heel plotseling begint te verzorgen, alsof ze ergens van schrikt. Dit is een klassiek teken van jeuk bij katten.

  2. Krabben of een trekkende huid. Het is een duidelijk teken van jeuk als je kat zich veel krabt of als je ziet dat haar huid de hele tijd trekt.

     

  3. Haarballen. Katten zijn erg gesteld op hun privacy en ze zijn vaak actief wanneer wij slapen, dus je merkt het misschien niet als ze zich te veel verzorgen. Haarballen kunnen echter een gevolg zijn van het overmatige verzorgen, vooral als je kat langharig is. Als je plotseling meer haarballen dan normaal ziet, is het een goed idee om contact op te nemen met de dierenarts.

  4. Haarverlies. Aangezien katten tongen met weerhaken hebben - als een kleine haarborstel - kan overmatig verzorgen tot veel haarverlies leiden. Misschien trekt ze haar vacht uit, maar het is waarschijnlijker dat de haren aan de basis afbreken vanwege het voortdurende trauma. Je zal kale plekken zien, maar als je goed kijkt zal je zien dat er nog haarpunten zitten. Dit zal niet het geval zijn als je kat echt een haarverliesprobleem heeft - het haar is bijvoorbeeld gestopt met groeien of de haarwortels zijn uitgevallen. In dat geval zal de huid kaal zijn.

     

  5. Roodheid of ontsteking. Omdat onze huisdieren een vacht hebben, merk je ontstoken, rode huid misschien niet op, tenzij op haarloze plekken zoals de aan binnenkant van de oren of op de buik - of bij haarverlies. Als je je zorgen maakt, kan je de vacht opzij duwen om te zien of sommige plekken op de huid roder zijn dan andere.

  6. Tekenen van parasieten. Vlooien zijn een veelvoorkomende oorzaak van huidproblemen, vooral bij katten met allergieën. Zoek naar de parasieten zelf, naar vlooienuitwerpselen (vermengd met bloed; ze zien eruit als beetjes vuil, maar worden rood als je ze nat maakt op een tissue) en naar korstjes, vooral rond de basis van de staart en de oren/nek.

  7. Abcessen. Katten zijn van nature solitaire dieren en ze zien andere katten vaak als een bedreiging. Abcessen zijn vaak het resultaat van een vechtpartij. Je ziet ze vaak op het gezicht en de kop en in de buurt van het achterwerk. Het zijn kleine zakjes met infectie en pus, die net als een puistje geleidelijk groter worden en dan barsten. Abcessen lijken eerst zachte zwellingen te zijn, maar ze beginnen na een tijdje pus te lekken en kunnen haarverlies veroorzaken.

  8. Korstjes. Ook deze kunnen goed verborgen zijn, maar als je kat zich graag laat aaien, voel je de korstjes misschien in de vacht.

Deze tekenen kunnen er allemaal op wijzen dat je kat een huidaandoening of een onderliggend medisch probleem heeft. Als je je ergens zorgen over maakt - het maakt niet uit hoe onbelangrijk het lijkt! - aarzel dan niet om contact op te nemen met de dierenarts. Dat is nooit zonde van de tijd. We nemen altijd liever het zekere voor het onzekere. Hoe eerder je een medisch probleem kan behandelen, hoe beter.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA