De Teckel is een loyale metgezel en goed met kinderen. Vanwege hun lange rug, hebben Teckels aanleg voor problemen met hun wervels. Daarom is deze hond geen goede keus voor mensen die veel trappen in huis hebben.

 

De Teckel in een notendop
The Dachshund Dog Breed

De Teckel werd eeuwen geleden gefokt in Duitsland voor de dassenjacht. De Teckel wordt ook wel de dashond genoemd, omdat het ras oorspronkelijk werd gefokt om te jagen op dassen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 7-14 kg
Teef: 7-14 kg

Schofthoogte:

Reu:

Teef:

Eigenschappen:

lange rug, dolichocefaal (lange snoet), korte, gebogen pootjes, hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: laag

Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: hoog Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld

Vacht:

Lengte: kort/lang
Eigenschappen: harde vacht, steil plat
Kleuren: Zwart, chocoladebruin, everzwijn, grijs of reebruin met bruining, gestroomd
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Alle drie de soorten Teckels - kortharig, ruwharig en langharig - zijn er in twee maten: de standaard Teckel en de Dwergteckel.

Dwergteckels hebben geen aparte FCI-classificatie maar strijden in een klassedivisie voor '5 kg en lager bij 12 maanden en ouder'. Het gewicht van de standaard maat is gewoonlijk tussen de 7 en 14 kg. Er is geen hoogte standaard voor de Teckel maar ze zijn gewoonlijk lager dan 22 cm.

Alle drie de soorten staan bekend om hun lange rug en korte gespierde pootjes. Dit verklaart de niet-vleiende bijnamen 'worstenhondje' of 'hot dog'. Ze hebben ook een lange snuit, lange hangoren, en een staart die op één lijn wordt gedragen met de rug.

De vacht van de Teckel kan schaduwen van rood, zwart, chocoladebruin, wit of grijs hebben. Sommige hebben geelbruine aftekeningen, zijn gestippeld of gevlekt. Teckels worden ongeveer 12 tot 15 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Ondanks hun omvang staan Teckels erom bekend dat ze moedig van aard zijn, en zullen ze een gevecht met dieren die veel groter zijn dan zijzelf niet uit de weg gaan. Sommige kunnen agressief zijn naar vreemden en andere honden.

Als gezinshonden zijn Teckels loyale metgezellen en goede waakhonden. Ze zijn goed met kinderen als ze goed behandeld worden. Het kan enigszins moeilijk zijn om ze te trainen.

Sommige Teckel liefhebbers beweren dat er verschillen in persoonlijkheid zijn tussen de verschillende soorten van het ras. De langharige Teckel zou bijvoorbeeld kalmer zijn dan de kortharige, en de ruwharige zou expressiever en grappiger zijn.

Teckels werden gefokt als jagers dus het wekt geen verbazing dat veel Teckels van graven houden. Sommige zijn ook echte blaffers, en uit onderzoek bleek dat Teckels veel schade in huis kunnen aanrichten.

Verzorging:

Teckels staan erom bekend dat ze wervelproblemen kunnen hebben vanwege hun lange rug. Deze hond is dus niet zo'n goede keuze voor wie een huis met veel trappen heeft. Om de rug van de Teckel verder te beschermen, zou de hond niet op en van meubels mogen springen en zijn gewicht moet in de gaten gehouden worden.

De kortharige Teckel heeft maar weinig vachtverzorging nodig. Hij hoeft alleen af en toe geborsteld te worden of met een handdoek te worden drooggewreven. Voor de langharige soort wordt geadviseerd om dagelijks te borstelen en te kammen; de ruwharige teckel moet tenminste twee keer per jaar van zijn vacht worden ontdaan. Het ras verhaart gemiddeld.

Geschiedenis:

De Teckel werd honderden jaren geleden gefokt in Duitsland om te jagen op dassen. De Teckel wordt ook wel de dashond genoemd, omdat het ras oorspronkelijk werd gefokt om te jagen op dassen. De drie soorten Teckels, kortharig, ruwharig en langharig, stammen uit verschillende tijden. De kortharige was de eerste en kwam voort uit een kruising van een Franse Dwergbrak en een Pinscher. Het ras is er ook in twee maten: standaard en dwerg, waarvan de standaard de originele maat is.

De Teckel heeft korte, sterke poten die de hond in staat stellen om prooi uit te graven en door tunnels te lopen. Grotere soorten van het ras werden gebruikt om te jagen op herten of vossen. Kleinere teckels werden gefokt om op hazen en fretten te jagen.

Het ras wordt nog steeds gebruikt om te jagen, voornamelijk in Europa, maar in Noord-Amerika is deze hond meestal een huisdier. Het is zelfs een van de populairste AKC (American Kennel Club) rassen.

Gerelateerde artikelen

 • Bullmastiff

  Dogs running De Bullmastiff is een zachtaardige, aanhankelijke hond. Wordt hij onderdeel van een gezin met kinderen? Socialisatie en training zijn dan cruciaal!
 • Rottweiler

  Dogs running Rottweilers behoren tot een van de oudste rassen en zijn erg populair. De Rottweiler is niet aan te raden voor mensen die voor het eerst een hond nemen, want hij heeft intensieve en doorlopende socialisatie nodig om een goede familievriend te zijn.
 • Pyrenese Berghond

  Dogs running De Pyrenese Berghond heeft een onafhankelijk karakter. Voor een rustig gezin is hij dan ook een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet vanwege dit karakter wel geduld hebben tijdens de training.
 • Border Collie

  Dogs running Border Collies zijn oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven, maar ze kunnen ieder type kudde aan en zullen zelfs de kinderen in het gezin hoeden. Ze zijn extreem energiek en hebben dus veel beweging nodig.
 • Rhodesian Ridgeback

  Dogs running Hoewel de Rhodesian Ridgeback de indruk wekt van een grote, luie jachthond, heeft hij bewonderaars vanwege zijn aangeboren kwaliteiten. Een Ridgeback heeft een rustig en vriendelijk temperament en blaft zelden.
 • Beagle

  Dogs running Het Beagle hondenras staat er om bekend dat hij goed overweg kan met andere huisdieren en kinderen. Verder worden ze omschreven als vrolijk, actief, aanhankelijk en vriendelijk.