De energieke Noorse Elandhond heeft veel zware lichamelijke inspanning nodig om gezond te blijven. Deze intelligente, onafhankelijke en toch aanhankelijke hond past het best bij een gezin met wat oudere kinderen die zich goed kunnen gedragen, of een stel zonder kinderen.

 

De Noorse Elandhond in een notendop
The Norwegian Elkhound Dog Breed

De Noorse Minister van Defensie is bevoegd om alle particulier gehouden Noorse Elandhonden in te zetten bij de verdediging van het land.

Eigenschappen:

opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 10-12 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: gemiddeld Sociale/Aandachtsbehoeften: laag

Fokdoel:

op elanden jagen.

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: dubbellaagse vacht, steil
Kleuren: grijs
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: matig

 

De Noorse Elandhond is een hond van gemiddelde grootte, sterk en vierkant gebouwd. Hij kan goed tegen koud weer en kan dagen achter elkaar jagen.

Reuen variëren in schouderhoogte van 45 tot 55 cm en in gewicht tussen 23 en 27 kg. De schouderhoogte van teefjes varieert van 45 tot 50 cm met een bijbehorende gewichtsklasse van 18 tot 25 kg.

De dubbellaagse vacht is grijs bovenop met een lichtere onderlaag en onderkant (borst, buik, benen, onderkant staart). Een zware seizoensrui is standaard. De oren, snuit en staart zijn zwart. Net als andere honden van het noordelijke type, krult de staart over de rug. De kop is breed en wigvormig. De oren staan rechtop op de kop. De ogen zijn donkerbruin.

Persoonlijkheid:

De Noorse Elandhond kent geen angst, is betrouwbaar, energiek en een enorm loyale kameraad. Deze honden zijn mogelijk wat terughoudend naar onbekenden, maar zij zullen familieleden en andere mensen die zij kennen vol overgave begroeten.

Net als andere honden van het noordelijke type, is de Noorse Elandhond een relatief onafhankelijk dier. De onafhankelijkheid is noodzakelijk om een eland te bedwingen totdat de jager eraan komt om het dier te doden, maar dit kan een uitdaging vormen wanneer het komt op moderne gehoorzaamheidstraining. Het waakinstinct van de Noorse Elandenhond is duidelijk aanwezig en uit zich meer territoriumgedrag en vaker blaffen dan andere rassen.

Dit trotse, intelligente, onafhankelijke maar toch afhankelijke dier komt het best tot zijn recht in een gezin met oudere kinderen die zich goed kunnen gedragen of een stel zonder kinderen. Voorzichtigheid is geboden wanneer u een Noorse Elandhond toevoegt aan een gezin dat al kleinere huisdieren heeft; deze hond zou kleinere dieren wel eens als prooi kunnen zien.

Verzorging:

Noorse Elandhonden zijn zeer energieke dieren die relatief veel zware inspanning nodig hebben - minimaal een uur per dag - zo blijven ze gezond. Tegelijkertijd kan de onafhankelijkheid van de hond er ook toe leiden dat hij meer gaat zwerven dan andere rassen. Het fantastische reukvermogen van de hond, dat erg belangrijk is voor het opsporen van wild, kan ook een afleiding vormen tijdens de training.

Een Noorse Elandhond heeft baasjes nodig die de tijd, kennis en toewijding hebben om het beste te halen uit de intelligentie, loyaliteit en talenten van de hond. Mensen die voor het eerst een hond nemen, dienen goed na te denken voor ze aan dit uitdagende ras beginnen. Voor de ervaren hondenbezitter echter, die de hond de aandacht en de beweging kan geven die hij nodig heeft, kan het leven met een Noorse Elandenhond erg veel voldoening geven. De gemiddelde levensduur van een Noorse Elandenhond is 13 tot 14 jaar.

Geschiedenis:

De geschiedenis van de Noorse Elandhond gaat duizenden jaren terug, misschien wel zo ver als 5000 v. Chr. Sinds lange tijd hebben deze sterke honden hun mensenmaatjes gediend als jagers van groot wild, inclusief de eland, waar dit ras zijn naam aan dankt.

Zijn jachtvaardigheid beperkt zich echter niet tot de eland. Deze honden kunnen jagen op dassen, lynxen, bergleeuwen, beren, wolven, rendieren en konijnen. Ze worden ook zeer gewaardeerd als beschermhond van kuddes, waakhond en sledehond.

Hun moed heeft hen een speciale plaats bezorgd in de verdediging van hun land van herkomst; in tijden van oorlog heeft de Noorse Minister van Defensie de autoriteit om alle particulier gehouden Noorse Elandhonden te mobiliseren.Persoonlijkheid:

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.