Kennismaken met de dierenarts

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

U hebt een puppy uitgekozen en daarmee is het ook tijd geworden om een dierenarts te kiezen

Eén van de eerste dingen die u moet doen zodra uw puppy thuis is, is een afspraak maken met de dierenarts. Maar hoe vindt u een dierenarts die bij u past? Aanbevelingen van familie en vrienden kunnen handig zijn, maar als zij niemand weten moet u vertrouwen op uw gevoel. Krijgt u de indruk dat het personeel vriendelijk, deskundig en behulpzaam is? Is de praktijk goed bereikbaar en is er voorzien in een goede opvang voor het geval uw puppy onwel wordt buiten de reguliere openingstijden? Het is ook aan te raden om te informeren of de praktijk gespecialiseerd is op bepaalde gebieden, of dat uw dierenarts u zo nodig kan doorverwijzen naar een huisdierenspecialist. 

Zorg dat het eerste bezoek soepel verloopt

Uw eerste bezoek aan de dierenarts zorgt waarschijnlijk voor nogal wat stress bij uw puppy. Hij moet een rit maken in de auto, hij wordt geconfronteerd met nieuwe mensen en nieuwe geuren, en er wordt van alles met hem gedaan.

Er zijn een paar manieren om het bezoek aangenamer te maken. De eerste en belangrijkste tip is om zelf kalm te blijven. Vervolgens moet u ervoor zorgen dat uw puppy in de auto een plek krijgt waaruit hij niet kan ontsnappen. Gebruik bijvoorbeeld een reismand of een tuigje met veiligheidsriem. Het is ook een goed idee om wat speeltjes en iets lekkers mee te nemen om hem onderweg te belonen voor goed gedrag. Zo merkt hij dat een ritje naar de dierenarts ook zijn voordelen heeft!

Inentingen

Het laten inenten van uw puppy tegen levensbedreigende ziekten is essentieel en één van de belangrijkste dingen die u kunt doen om hem gezond te houden.

U ontvangt een nauwkeurig inentingsschema van uw dierenarts, maar houd er rekening mee dat uw puppy zijn eerste inenting rond de leeftijd van acht weken krijgt en de volgende wanneer hij twaalf weken is. U moet hem tot 7 à 10 dagen na de inenting binnen en uit de buurt van andere honden houden.

Om de bescherming op peil te houden moeten de meeste inentingen elk jaar worden herhaald en sommige om het jaar. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.

Ontwormen

Er zijn twee soorten wormen waar uw puppy last van kan krijgen: rondwormen en lintwormen. Uw puppy moet hier zo snel mogelijk tegen worden behandeld. De dierenarts kan u alles vertellen over een schema voor het regelmatig ontwormen. Sommige soorten wormen kunnen ook voorkomen bij mensen. Het is daarom dan ook belangrijk om u aan het behandelschema van uw dierenarts te houden.

Vlooien

Als uw puppy last heeft van ongenode bezoekers, krabt hij zich waarschijnlijk vaak. En misschien ontdenkt u ook wel vlooienpoepjes in zijn vacht tijdens het borstelen. De roodbruine vlooien zelf ontdekt u niet zo gemakkelijk, want deze zijn hooguit 2 tot 3 mm groot en springen snel weg.

Als u denkt dat uw puppy last heeft van vlooien, vraag dan aan uw dierenarts welke behandeling het beste is. De vlooienmiddelen van tegenwoordig zijn erg effectief, dus u zou snel van de vlooien af moeten zijn. U moet ook uw huis grondig behandelen. De dierenarts kan u hiervoor de juiste spray of een geschikt poeder geven.

Huisdierenverzekering

U kunt ervoor kiezen om een huisdierenverzekering af te sluiten voor uw nieuwe puppy. Op die manier weet u tenminste dat u niet wordt opgezadeld met de extra zorgen over dure rekeningen voor de behandeling, wanneer hij zich niet lekker voelt. 

Maar houd er wel rekening mee dat de meeste verzekeringen voor huisdieren de reguliere gezondheidscontroles niet dekken. Bovendien moet u de polissen goed vergelijken, want de voorwaarden en prijzen kunnen enorm variëren. Onderteken niets voordat u de kleine lettertjes hebt gelezen.

Chippen

Een microchip is een piepklein apparaatje dat bij uw puppy kan worden aangebracht onder zijn nekvel. Dit is een betrekkelijk pijnloze ingreep, eigenlijk niet anders dan het geven van een injectie. De chip bevat een uniek nummer dat is geregistreerd in een centrale databank. Als uw puppy ooit zoekraakt, kunt u worden opgespoord dankzij deze gegevens. U moet hier wel voor betalen, maar het is de investering meer dan waard. Vraag uw dierenarts om meer informatie.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten