Ideaal voor hondenbezitters die een grote, actieve hond willen voor de jacht, wandelingen en andere buitenactiviteiten. De Weimarse Staande Hond is een geweldige metgezel en erg intelligent, maar hij moet wel bezig worden gehouden om te voorkomen dat hij destructief gedrag gaat vertonen.

 

De Weimarse Staande Honden in een notendop
The Weimaraner Dog Breed

In de 19e eeuw, behoorde de Weimarse Staande Hond toe aan de Weimarse adel, die de 'Weimarse Pointers' fokte om op groot wild te jagen.

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 10-13 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

versleper van groot wild en veelzijdige jachthond

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: plat
Kleuren: Muisgrijs tot zilvergrijs
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De Weimarse Staande Hond is een grote hond die tussen de 25 en 40 kg weegt.

De schouderhoogte van de Weimarse Staande Hond is 60-70 cm; teefjes zijn vaak iets kleiner. Hun sterke lichamen zijn gebouwd om te werken, gestroomlijnd en in staat om met veel uithoudingsvermogen te rennen. De kop is sterk als van een jachthond, met hangoren. De Weimarse Staande Hond is over het algemeen met 1 tot 2 jaar volwassen, hoewel hij zijn uiteindelijke omvang al rond 6-8 maanden heeft bereikt.

De vacht van de Weimarse Staande Hond is kort, glad en sluik en vereist weinig verzorging. Deze honden hebben weinig meer nodig dan een snelle borstelbeurt met een rubberen rosborstel. De kleur is muisgrijs tot zilvergrijs, waaraan de hond zijn bijnaam 'het grijze spook' te danken heeft.

Persoonlijkheid:

De Weimarse Staande Hond is een actieve hond, die veel lichamelijke activiteit nodig heeft, gezien zijn jachtverleden. Hoewel het jachthonden zijn, zijn het geen honden om in een kennel te houden; ze willen graag bij hun baasje zijn. Ze zijn erg intelligent en moeten beziggehouden worden om te voorkomen dat ze destructief gedrag gaan vertonen, zoals kauwen en graven. Ze moeten gehouden worden in een achtertuin met hoog hek om te voorkomen dat ze gaan zwerven.

Verzorging:

De Weimarse Staande Hond heeft veel behoefte aan interactie met mensen. Hij tolereert anderen honden goed als ze goed zijn gesocialiseerd. Andere huisdieren, zoals katten, knaagdieren, vogels of reptielen dienen uit de buurt van de Weimarse Staande Hond gehouden te worden; vanwege het jachtbloed van het ras zijn deze honden geneigd om dergelijke dieren te doden.

De Weimarse Staande Hond is ideaal voor eigenaren die een grote, actieve hond willen voor de jacht, wandelingen en andere buitenactiviteiten. Ze zijn heel geschikt als waakhond. De Weimarse Staande Hond kan niet lang alleen blijven. Hij kan buitensporig blaffen of proberen te ontsnappen als hij uren alleen wordt gelaten. Hij heeft de neiging om destructief te kauwen.

De Weimarse Staande Hond wordt zo'n 10 tot 15 jaar oud.

Geschiedenis:

De Weimarse Staande Hond verscheen in de vroege 19e eeuw. Deze honden behoorden aan de Weimarse adel toe, die de 'Weimarse Pointer' fokte om op groot wild te jagen. Aangenomen wordt dat de bloedhond een voorouder of familie zou kunnen zijn van de Weimarse Staande Hond. Ongeacht zijn herkomst, beperkte de adel het eigenaarschap van de Weimarse Staande Hond tot leden van de Duitse Weimarse Staande Hondenclub. De Weimarse Staande Hond werd later gefokt als een vogelhond, omdat de populatie groot wild in Duitsland afnam.

Howard Knight, een Amerikaanse sporter en hondenfokker, nam in 1929 twee Weimarse Staande Honden naar de Verenigde Staten. Nog voor de erkenning van AKC, presteerde de Weimarse Staande Hond uitstekend in gehoorzaamheidsproeven, waardoor hij de interesse wekte van hondenliefhebbers. De Weimarse Staande Hond werd in 1943 erkend door de Amerikaanse Kennel Club (AKC).

De Weimarse Staande Hond blinkt uit in jagen en behoort tot de sporthonden. Dit ras is een geweldige en actieve metgezel.

Gerelateerde artikelen

 • Portugese Waterhond

  Dogs running Honden van dit ras zijn actief, van gemiddelde grootte en intelligent. Een Portugese Waterhond heeft veel beweging nodig en zoekt dan ook een sportief baasje met wie hij veel tijd kan doorbrengen.
 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Australische Herder

  129878303 Australische Herders zijn zeer intelligente, actieve, maar vriendelijke honden die graag met kinderen spelen.
 • Bichon Frisé

  Dogs running De Bichon Frisé is een kleine, speelse, maar zachtaardige hond, die niet veel ruimte nodig heeft om te stoeien en die goed in een appartement kan wonen.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Noorse Elandhond

  Dogs running De Noorse Elandhond is een hond van gemiddelde grootte, sterk en vierkant gebouwd. Hij kent geen angst, is betrouwbaar, energiek en een enorm loyale kameraad.