Weimarse Staande Hond - Informatie en persoonlijkheidskenmerken

 

Ideaal voor hondenbezitters die een grote, actieve hond willen voor de jacht, wandelingen en andere buitenactiviteiten. De Weimarse Staande Hond is een geweldige metgezel en erg intelligent, maar hij moet wel bezig worden gehouden om te voorkomen dat hij destructief gedrag gaat vertonen.

 

De Weimarse Staande Honden in een notendop
The Weimaraner Dog Breed

In de 19e eeuw, behoorde de Weimarse Staande Hond toe aan de Weimarse adel, die de 'Weimarse Pointers' fokte om op groot wild te jagen.

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 10-13 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

versleper van groot wild en veelzijdige jachthond

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: plat
Kleuren: Muisgrijs tot zilvergrijs
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De Weimarse Staande Hond is een grote hond die tussen de 25 en 40 kg weegt.

De schouderhoogte van de Weimarse Staande Hond is 60-70 cm; teefjes zijn vaak iets kleiner. Hun sterke lichamen zijn gebouwd om te werken, gestroomlijnd en in staat om met veel uithoudingsvermogen te rennen. De kop is sterk als van een jachthond, met hangoren. De Weimarse Staande Hond is over het algemeen met 1 tot 2 jaar volwassen, hoewel hij zijn uiteindelijke omvang al rond 6-8 maanden heeft bereikt.

De vacht van de Weimarse Staande Hond is kort, glad en sluik en vereist weinig verzorging. Deze honden hebben weinig meer nodig dan een snelle borstelbeurt met een rubberen rosborstel. De kleur is muisgrijs tot zilvergrijs, waaraan de hond zijn bijnaam 'het grijze spook' te danken heeft.

Persoonlijkheid:

De Weimarse Staande Hond is een actieve hond, die veel lichamelijke activiteit nodig heeft, gezien zijn jachtverleden. Hoewel het jachthonden zijn, zijn het geen honden om in een kennel te houden; ze willen graag bij hun baasje zijn. Ze zijn erg intelligent en moeten beziggehouden worden om te voorkomen dat ze destructief gedrag gaan vertonen, zoals kauwen en graven. Ze moeten gehouden worden in een achtertuin met hoog hek om te voorkomen dat ze gaan zwerven.

Verzorging:

De Weimarse Staande Hond heeft veel behoefte aan interactie met mensen. Hij tolereert anderen honden goed als ze goed zijn gesocialiseerd. Andere huisdieren, zoals katten, knaagdieren, vogels of reptielen dienen uit de buurt van de Weimarse Staande Hond gehouden te worden; vanwege het jachtbloed van het ras zijn deze honden geneigd om dergelijke dieren te doden.

De Weimarse Staande Hond is ideaal voor eigenaren die een grote, actieve hond willen voor de jacht, wandelingen en andere buitenactiviteiten. Ze zijn heel geschikt als waakhond. De Weimarse Staande Hond kan niet lang alleen blijven. Hij kan buitensporig blaffen of proberen te ontsnappen als hij uren alleen wordt gelaten. Hij heeft de neiging om destructief te kauwen.

De Weimarse Staande Hond wordt zo'n 10 tot 15 jaar oud.

Geschiedenis:

De Weimarse Staande Hond verscheen in de vroege 19e eeuw. Deze honden behoorden aan de Weimarse adel toe, die de 'Weimarse Pointer' fokte om op groot wild te jagen. Aangenomen wordt dat de bloedhond een voorouder of familie zou kunnen zijn van de Weimarse Staande Hond. Ongeacht zijn herkomst, beperkte de adel het eigenaarschap van de Weimarse Staande Hond tot leden van de Duitse Weimarse Staande Hondenclub. De Weimarse Staande Hond werd later gefokt als een vogelhond, omdat de populatie groot wild in Duitsland afnam.

Howard Knight, een Amerikaanse sporter en hondenfokker, nam in 1929 twee Weimarse Staande Honden naar de Verenigde Staten. Nog voor de erkenning van AKC, presteerde de Weimarse Staande Hond uitstekend in gehoorzaamheidsproeven, waardoor hij de interesse wekte van hondenliefhebbers. De Weimarse Staande Hond werd in 1943 erkend door de Amerikaanse Kennel Club (AKC).

De Weimarse Staande Hond blinkt uit in jagen en behoort tot de sporthonden. Dit ras is een geweldige en actieve metgezel.

Gerelateerde artikelen

 • Duitse Herder | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief en vindt het leuk om iets te doen te hebben. Ze hebben daarom dagelijks ruim voldoende beweging nodig, anders worden ze ondeugend of nerveus.
 • Engelse Setter | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De Engelse Setter wordt beschouwd als een waarschuwingshond en beschermer van het gezin. Hij is vrij vriendelijk, zachtmoedig en zachtaardig, maar heeft regelmatige interactie met mensen nodig en stevige, dagelijkse wandelingen.
 • Ierse Setter | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De Ierse Setter is gefokt als jachthond. Hij vindt het heerlijk om te rennen en heeft een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig. Ierse Setters zijn redelijk grote honden, met een hoogte variërend van 63 tot 68 cm en een gewicht tussen de 27 en 32 kg.
 • Engelse Pointer | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij wordt beschouwd als een hond die het best geschikt is voor het platteland vanwege zijn behoefte aan beweging en zijn tomeloze energie.
 • Poedel | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  Poedels staan erom bekend intelligent en makkelijk te trainen te zijn. Poedels zijn er in drie maten of varianten: de Middenslagpoeder, de Dwergpoedel en de Toypoedel. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl
 • Pyrenese Berghond | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  Als een gezin een rustig leven leidt, dan is de Pyrenese Berghond een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet geduld hebben tijdens de training, omdat de hond de neiging heeft om onafhankelijk en koppig te zijn.