Begin het nieuwe jaar samen goed met deze voornemens

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Aan het einde van het jaar maken veel mensen goede voornemens voor het nieuwe jaar: ze willen bepaalde gewoonten aanleren (of afleren) om het jaar gezond en gelukkig te beginnen. Wat je voor jezelf doet, kun je natuurlijk ook voor je huisdier doen! Als je samen met je huisdier goede voornemens maakt, is het gemakkelijker om je eraan te houden. Want 's ochtends een wandeling maken is extra leuk in gezelschap van je hond – en als je voortaan een verkwikkend middagdutje wilt doen, is je kat vast wel bereid je daarbij te helpen. Hieronder ontdek je hoe jij en je huisdier een extra gelukkig en gezond nieuwjaar tegemoet gaan.

Lichaamsbeweging

Meer bewegen is een van de meest voorkomende goede voornemens. En voor huisdieren is dat ook geen slecht idee! PetMD wijst erop dat je hond (of kat) uitlaten heel gezond is voor je huisdier: het helpt bij de spijsvertering en houdt de ledematen soepel. En als je een maatje hebt om mee te sporten, houd je dit goede voornemen gemakkelijker vol. Houd je niet van joggen? Wandel dan gewoon op je gemak. Kies het tempo dat het best bij jou en je viervoetige vriend(in) past. Ga op verkenning in een park of kies een wandelroute of straat die je nog niet kent. Komt je huisdier niet buiten, kom dan in beweging door samen speeltjes achterna te jagen of spelletjes te spelen zoals apporteren of verstoppertje. Maak je eigen kattenspeeltjes om je kat in actie te krijgen en haar motorische vaardigheden te verbeteren.

striped tabby cat playing with pink plush bird toy

Gezond eten

Gezondere eetgewoonten staan ook bovenaan veel lijstjes – en ze worden vaak al snel weer opgegeven. Gezond eten is goed voor jou, maar vergeet niet dat voor je huisdier hetzelfde geldt. Geef je hond of kat geen etensrestjes. Voor jou lijkt dat misschien maar een klein hapje, maar voor je huisdier kan zoiets een hele maaltijd zijn. Raadpleeg je dierenarts voordat je je maatje op een nieuw dieet zet, want elk dier heeft andere voedingsbehoeften. Net als hun baasjes zijn honden en katten gewoontedieren. Overstappen op nieuwe voeding is dus niet altijd eenvoudig. Wees geduldig: nieuwe eetgewoonten aanleren kost tijd.

beagle dog on leash stopping to sniff yellow flowers

Minder stress

Door je hond of kat te aaien, verlaag je je eigen stress en je bloeddruk. Maar wist je dat alleen maar naar een dier kijken al stressverlagend kan werken? "Je hoeft ze niet eens aan te raken. "Kijken is genoeg", aldus Vetstreet. "Naar vissen in een aquarium kijken heeft hetzelfde effect." Je kent dat gevoel wel: je ziet je kat opgerold op haar favoriete plekje liggen en je stroomt over van liefde. Een goed voorbeeld van de impact van een dier in huis.

Nieuwe mensen (en dieren) leren kennen

Zijn jij en je hond of kat echte huismussen? Zet dit voornemen dan op je lijstje! Huisdieren kunnen je sociale netwerk helpen uitbreiden, want je hebt meteen iets om met andere dierenliefhebbers over te praten. Heb je een duwtje in de rug nodig om de deur uit te gaan? Ga wandelen. Zoals hierboven al vermeld, is wandelen heel gezond voor jou en je huisdier. Maar daarnaast is het ook heel goed voor je sociale leven. Een dier is altijd een leuke aanleiding voor een gesprek, ook als je alleen maar koffie gaat halen. Je kunt ook bij het dierenasiel navragen of ze geldinzamelingsacties houden, zoals groepswandelingen met honden. Zo ontmoet je nieuwe mensen, je hond zal genieten van alle aandacht en je ondersteunt ook nog eens een belangrijk goed doel.

Iets nieuws leren

Het begin van het nieuwe jaar is een goed moment om iets nieuws aan te leren. Ook bij dit voornemen kun je je hond of kat betrekken. Terwijl je zelf tijd en aandacht investeert om een nieuwe vaardigheid te verwerven, kun je je huisdier een nieuw kunstje of commando aanleren. Ga je zelf bijvoorbeeld een fotografiecursus volgen, denk er dan over om je huisdier ook een cursus cadeau te doen. Ook een huisdier dat al wat ouder is, kan nog best iets nieuws leren. Doordat je je huisdier iets nieuws laat leren, ben je zelf ook meer gemotiveerd om het vol te houden. Het is gemakkelijker om je aan je goede voornemens te houden als je iemand hebt die je gemotiveerd houdt. En die iemand hoeft geen mens te zijn! Door je hond of kat bij je goede voornemens te betrekken, blijf je gefocust op wat goed is voor jullie allebei. Veel succes met je goede voornemens dit komende jaar – en alle jaren daarna!

Biografie van de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien Christine O'Brien is schrijfster, moeder en huisdierenbezitter. Haar twee Blauwe Russen zijn bij haar de baas in huis. Haar werk valt ook te lezen in What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy en Care.com, waar ze over huisdieren en het gezinsleven schrijft. Volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien