Lymfoom bij katten: wat goed is om te weten

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De beste manier om je kat gezond en gelukkig te houden is te begrijpen hoe haar lichaam werkt en waar je op moet letten als ze ziek is. Dit is wat goed is om te weten over lymfoom bij katten, zodat je als baasje goed geïnformeerd bent.

Lymfoom bij katten

Lymfoom bij katten is een kanker van het lymfestelsel, een verzameling van lymfocyten (bloedcellen) en organen (lymfeklieren enz.). Het kan meerdere systemen in het lichaam van een kat aantasten en het is de meest gebruikelijke oorzaak van tumoren aan de ruggengraat.

Volgens The Royal Veterinary College is lymfoom de vaakst gediagnosticeerde vorm van kanker bij katten. Er zijn vele soorten lymfoom bij katten, maar de meest gebruikelijke is intestinaal lymfoom, ook gastro-intestinaal (GI) of alimentair lymfoom genaamd. Verschillende factoren bepalen welk effect deze vorm van kanker heeft op je kat.

Close-up van vrolijk jong getrouwd stel uit India in een kamer thuis met een schattige kat in hun handen.

Oorzaken

De oorzaak van lymfoom bij katten wordt in verband gebracht met het feliene leukemievirus (FeLV) en in mindere mate met het feliene immunodeficiëntievirus (FIV). Katten die positief zijn voor FIV krijgen over het algemeen kanker op jongere leeftijd. Omdat veel katten tegenwoordig binnen leven en testen en inenten tegen FeLV heel gebruikelijk is, komt lymfoom nu minder vaak voor bij jongere katten. Katten die negatief zijn voor het virus krijgen vaak lymfoom wanneer ze ouder zijn.

Blue Cross zegt dat blootstelling aan tabaksrook het risico op lymfoom bij katten kan verhogen. Meeroken is schadelijk voor alle huisdieren, maar katten zijn er bijzonder gevoelig voor. Niet alleen ademen ze de rook in de lucht in, maar wanneer ze zichzelf verzorgen kunnen ze giftige deeltjes binnenkrijgen die zich aan de vacht hebben gehecht.

Soorten lymfoom bij katten

Omdat het lymfestelstel in contact staat met elk systeem in het lichaam, kan lymfoom al deze organen aantasten. De belangrijkste soorten lymfoom zijn:

  • Alimentair (spijsverteringskanaal)
  • Mediastinaal (borst)
  • Renaal (nieren)
  • Nasaal (neus)
  • Spinaal (ruggengraat)
  • Cutaan (huid)
  • Multicentrisch (meerdere organen zijn aangetast, meestal de milt en de lever)

Tekenen van lymfoom bij katten

De tekenen van lymfoom bij katten hangen af van welke organen aangetast zijn. Hier volgen enkele van de tekenen waar je op moet letten, afhankelijk van de locatie van het lymfoom:

  • Spijsverteringskanaal: Overgeven, diarree, constipatie, minder eetlust, gewichtsverlies, lusteloosheid en bloed in de ontlasting.
  • Borst: Ademhalen met de bek open, hoesten, minder eetlust, gewichtsverlies en regurgiteren.
  • Nieren: Meer drinken en urineren, gewichtsverlies en minder eetlust.
  • Neus: Chronische neusuitvloeiing, bloed in de neus, gezwollen neus, niesen, minder eetlust, ooguitvloeiing en luidruchtig ademen.
  • Ruggengraat: Zwakke of verlamde achterpoten.
  • Huid: Jeuk, haarverlies en bloedende huidtumoren.

Neem direct contact op met de dierenarts als je een van deze symptomen opmerkt bij je kat. Hij kan een diagnose stellen en bepalen wat de beste behandeling is.

Diagnose

Lymfoom wordt vastgesteld op basis van een combinatie van informatie. Als de dierenarts vermoedt dat je kat lymfoom heeft, zal hij vragen naar haar geschiedenis en levensstijl. Daarop volgt waarschijnlijk een fysiek onderzoek, laboratoriumtesten (waaronder bloedtesten, een analyse van de urine en testen op FeLV en FIV) en scans, zoals röntgenfoto's en echografieën.

Welke testen noodzakelijk zijn hangt af van het soort lymfoom. Als er bijvoorbeeld een klompje of een gezwollen lymfeklier aanwezig is, is het misschien nodig een biopsie uit te voeren. Er wordt dan een klein monster van het aangetaste weefsel genomen om het te onderzoeken op kankercellen.

Rode cyperse kat in dierenkliniek

Behandeling

Behandeling van lymfoom bij katten heeft als doel alle tekenen en symptomen te elimineren (remissie) en de levenskwaliteit van je kat zo lang mogelijk zo goed mogelijk te houden. Omdat lymfoom zich vaak over het hele lichaam verspreidt, is chemotherapie vaak een betere optie dan een operatie, volgens het Blue Cross. Katten reageren vaak goed op deze behandeling en ervaren niet dezelfde onprettige bijwerkingen als mensen, zoals haarverlies of misselijkheid.

Als chemotherapie geen optie is, kan de dierenarts bestraling adviseren of in zeldzame gevallen een operatie. Katten kunnen ook behandeld worden met prednison (een steroïde) om de kankersymptomen te bestrijden.

Prognose

Met chemotherapie kunnen katten tijdelijk vrij zijn van klinische tekenen en een goede levenskwaliteit behouden. Sommige katten kunnen meerdere jaren kankervrij blijven, afhankelijk van hun individuele situatie. De prognose is echter afhankelijk van het type lymfoom, of je kat positief is voor FeLV en/of FIV en de locatie van de kanker. Katten die FeLV of FIV-positief zijn hebben vaak een slechtere prognose.

De dierenarts kan ook advies geven over de voedingsbehoeften van katten met lymfoom.

Preventie

Het is niet mogelijk om lymfoom volledig te voorkomen, maar er zijn enkele dingen die je kunt doen om de kans zo klein mogelijk te maken dat je kat het krijgt.

Houd je kat binnen

Zo komt ze niet in contact met katten die FeLV- of FIV-positief zijn.

Test op FIV en FeLV

Laat je kat indien mogelijk testen als ze nog een kitten is. Als je een nieuwe kat toevoegt aan je huishouden, laat haar dan eerst testen voordat je je kat aan haar blootstelt.

Ent kittens in tegen FeLV

Er bestaat op dit moment geen FIV-vaccin, maar je kunt je kat laten inenten tegen FeLV. Als je kat naar buiten gaat, zorg er dan voor dat haar FeLV-vaccin up-to-date is.

Houd de leefomgeving van je kat rookvrij

Meeroken is voor niemand goed en volgens het Blauwe Kruis ook niet voor katten.

Ga regelmatig langs bij de dierenarts.

Snel opsporen is essentieel. Laat je kat twee keer per jaar onderzoek en vraag om een jaarlijkse bloedtest voor katten van 7 jaar en ouder.

Nieuwe ontwikkelingen in de geneeskunde en betere educatie van baasjes geven katten een betere kans op overleven bij kanker. Van vroege opsporing tot het verminderen van de risicofactoren: neem de juiste stappen in het belang van je kat.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten studeerde in 2002 af aan de UC Davis School of Veterinary Medicine en is gecertificeerd als journalist of het gebied van diergeneeskunde. Ze heeft 16 jaar ervaring als dierenarts voor kleine dieren en is een bekende internationale spreker en schrijver over dierengezondheidszorg. Haar passie is baasjes te leren beter voor hun huisdieren te zorgen.