Voedselallergieën, intolerantie en de gevoelige maag van je kat | Hill's

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een veel gehoorde klacht van katteneigenaren is dat hun kat een gevoelige maag heeft en braakt - misschien één keer per week, misschien twee keer per week, maar altijd op het tapijt (of op iets anders dat moeilijk te wassen is). Hoewel spijsverteringsstoornissen bij sommige katten regelmatig kunnen voorkomen, is het nooit normaal, zelfs niet als er plantaardig materiaal of een haarbal in het plasje op de vloer zit.

Er zijn een aantal redenen waarom je kat een gevoelige maag kan hebben. Het is belangrijk om je kat altijd door je dierenarts te laten onderzoeken om de oorzaak vast te stellen en een individueel plan op te stellen om het probleem aan te pakken. Vandaag gaan we het alleen hebben over de twee mogelijke redenen waarom katten een gevoelige maag te hebben -- voedselintolerantie en voedselallergieën. Hoewel deze twee redenen vergelijkbaar klinken, zijn zij niet hetzelfde. 

gapende grijze kat op drempel

Voedselintolerantie

Voedselintolerantie is een term die verwijst naar een abnormale reactie op een voedingsmiddel die niet wordt veroorzaakt door het immuunsysteem en kan voorkomen bij katten van alle leeftijden. Oorzaken van spijsverteringsstoornissen door voedselintolerantie kunnen zijn: voedselvergiftiging, histamine in bedorven vis, lactose-intolerantie, en het in de vuilnisbak zoeken en eten van dingen die de kat normaal niet zou krijgen. Het bespreken van de mogelijke oorzaken met je dierenarts is een goede eerste stap.

Sommige katten met voedselintolerantie hebben ander voer nodig. Je dierenarts kan je kat aanraden om over te schakelen op lichter verteerbaar voedsel.

Gemakkelijk verteerbare voedingsmiddelen

Verteerbaarheid verwijst naar hoe gemakkelijk een kat of hond essentiële voedingsstoffen kan verwerken en opnemen uit wat hij eet. De factoren die de verteerbaarheid het meest beïnvloeden zijn de ingrediënten, de kwaliteit van de ingrediënten en de verwerkingsmethoden die bij de bereiding van een voedingsmiddel worden gebruikt. Voedingsmiddelen voor huisdieren met een gevoelige maag zijn meestal gemaakt van licht verteerbare ingrediënten, maar bevatten ook een kleine hoeveelheid vezels om het darmmicrobioom van het huisdier te ondersteunen. Ze zijn ook compleet en uitgebalanceerd om ervoor te zorgen dat je kat alle essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen binnenkrijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Voedselallergieën

Een voedselallergie is het gevolg van een abnormale immuunreactie op een gegeten voer. Gelukkig zijn voedselallergieën zeldzaam bij katten. Deze kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar het huisdier moet herhaaldelijk aan het allergeen worden blootgesteld (bijvoorbeeld door het elke dag te eten) om tekenen van een probleem te ontwikkelen. Die tekenen kunnen zijn: braken, diarree, winderigheid, gebrek aan eetlust, jeukende huid, haaruitval of een rode huid. Als je huisdier een van deze symptomen vertoont, is het tijd om je dierenarts te bezoeken.

Geloof het of niet, de Pet Food Manufacturers' Association (PFMA) stelt dat vis, rundvlees en zuivelproducten de meest voorkomende oorzaken zijn van voedselallergieën bij katten. Zij wijzen erop dat de echte voedselallergieën eigenlijk vrij zeldzaam zijn, en vaak verkeerd bij huisdieren worden begrepen omdat zij niet altijd op de zelfde manier blijken als allergieën bij mensen. Daarom kun je, als je vermoedt dat je kat een voedselallergie heeft, dit het beste door je dierenarts laten onderzoeken en bevestigen. 

Wat te doen aan voedselallergieën

Als jij of je dierenarts deze aandoening vermoedt, dan kan dieetvoer voor katten deel uitmaken van het plan dat je dierenarts aanbeveelt.

Als je van plan bent naar de dierenwinkel te gaan en zelf nieuw voer te kopen in plaats van naar de dierenarts te gaan, wacht daar dan even mee. Dit is een veelgemaakte fout als men te maken krijgt met een gevoelige maag bij een kat. Verandering van voeding zal het probleem alleen maar verergeren en het moeilijker maken voor je dierenarts om uit te vinden wat de juiste manier is om de dieetproblemen van je kat te behandelen.

De enige manier om een voedselallergie nauwkeurig vast te stellen is door een streng proefdieet te volgen. Er moeten proeven worden gedaan met dieetvoer dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld. We zullen zo meteen bespreken wat deze voedingsmiddelen zo speciaal maakt. Gezondheidsvoeding met een beperkt aantal ingrediënten uit de dierenwinkel mag niet worden gebruikt. Het op de juiste manier uitproberen van voer duurt ongeveer 10-12 weken en je kat moet het nieuwe voer eten en niets anders - geen traktaties, geen roerei en geen tandpasta voor de kat, tenzij je dierenarts hiervoor toestemming heeft gegeven. Als je kat een echte voedselallergie heeft, dan zouden alle gevoelige maagproblemen binnen 2 tot 4 weken moeten verdwijnen. Symptomen zoals een jeukende huid zullen pas na langere tijd verdwijnen. Als je je proef met voer nauwgezet hebt uitgevoerd, maar je kat heeft nog steeds problemen, dan is het onwaarschijnlijk dat het om een voedselallergie gaat en kan je dierenarts je extra tests aanbevelen om andere oorzaken te onderzoeken.

 

Gestreepte kat likt aan onderkant van poot

"Hypoallergeen," baanbrekend en gehydrolyseerd eiwitrijk voer: wat is dat?

Hoewel er geen officiële definities voor hypoallergene diervoeding bestaan, zie je soms producten met de vermelding "hypoallergeen" en gebruiken mensen deze term voor allerlei verschillende soorten voeding en combinaties van ingrediënten. Omdat "hypoallergeen" geen wettelijk gedefinieerde term is voor dierenvoer, zijn producten mogelijk niet geschikt of effectief voor katten met voedselallergieën.

Er zijn twee soorten dieetvoer die je dierenarts kan aanbevelen als een voedselallergie wordt vermoed. Het eerste type maakt gebruik van gehydrolyseerde eiwitten, wat betekent dat het eiwit is afgebroken tot zulke kleine stukjes dat het immuunsysteem van je kat het allergeen niet herkent. Het tweede type is een voedingsmiddel met een nieuw eiwit, zoals eend of wild. Deze eiwitbronnen zijn waarschijnlijk nieuw voor je kat en daarom herkent het immuunsysteem ze niet als een probleem.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine. Dr. Wooten is lid van de American Society of Veterinary Journalists en verdeelt haar werkzaamheden tussen een praktijk voor kleine gezelschapsdieren in Greeley, Colorado (VS), het spreken over bijbehorende problemen, leiderschap en klantcommunicatie en schrijven. Ze houdt van kamperen met haar gezin, skiën, duiken en neemt graag deel aan triatlons.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten