De wetenschap achter onze liefde voor huisdieren

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Houd je regelmatig de kop van je hond in je handen en staar je in zijn ogen als je tegen hem praat? Gaat je hart sneller kloppen als je kat op je schoot ligt te spinnen?

Miljoenen huisdiereigenaren zijn gek op hun pluizige vrienden en de wetenschap is nu in staat om de chemie achter je liefde voor huisdieren en hun liefde voor jou, te verklaren.

Gek op honden

Een onderzoek gepubliceerd door het tijdschrift Science stelde vast dat hondeneigenaren een verbluffende toename van 300 procent in hun oxytocinepeil ervaarden nadat ze slechts een half uur met hun hond doorbrachten. Een deel van die tijd besteedden ze aan het staren in elkaars ogen.

Dat staren is essentieel. Wetenschappers zagen namelijk geen toename aan oxytocine bij de honden en eigenaren die weinig tijd hadden besteed aan in elkaar in de ogen kijken.

Oxytocine is een hormoon dat een grote rol speelt bij het scheppen van een band, vertrouwen en altruïsme tussen een moeder en haar kind. Dit hormoon is zelfs zo krachtig, dat het vaak het "liefdeshormoon" wordt genoemd. Net zoals het onderzoek van de Science al bij honden vaststelde, komt oxytocine vrij bij moeder en kind wanneer ze elkaar in de ogen staren.

Er kan dus worden bewezen dat jij liefde voelt voor huisdieren, maar hebben wetenschappers ook bewezen dat honden hetzelfde voor ons voelen?Schnauzer staat tegen schoot van man aan die buiten aan een tuintafel zit

Ja, volgens het Science-onderzoek en een tweede onderzoek dat door neurowetenschapper Paul Zak is uitgevoerd, is dat het geval. The Telegraph laat weten dat Zak een onderzoek onder tien honden heeft uitgevoerd en daarin ontdekte dat het oxytocine peil met gemiddeld 57,2 procent toenam, wanneer de honden tien minuten met hun eigenaren speelden. Het Science-onderzoek vond zelfs een hoger percentage. De honden uit dat onderzoek toonden een toename van 130 procent van het "liefdeshormoon" nadat ze 30 minuten met hun baasjes hadden gespendeerd, waarbij ze ook in elkaars ogen staarden.

Gek op katten

Hoe zit dat met katten? Katten worden vaak beschreven als afstandelijk en vragen waarschijnlijk niet dezelfde hoeveelheid aandacht van jou als een hond. Maar kun je van je kat houden? Kan je kat van jou houden?

Onderzoek naar of mensen daadwerkelijk liefde voor hun kat kunnen voelen is zeldzaam, maar Zak heeft deze kwestie - of een kat van jou kan houden - aangepakt door een test uit te voeren. Deze is vergelijkbaar met de test die hij bij honden uitvoerde. Na tien minuten spelen met hun baasjes, toonden de tien katten in Zaks onderzoek een toename in hun oxytocinepeil van maar liefst 12 procent. Hoewel dit aanzienlijk lager is dan de toename van 57,2 procent bij Zaks onderzoek onder honden, geeft het aan dat het effect van contact met mensen vergelijkbaar is. Deze uitkomst was onverwacht. Het lijkt erop dat katten in ieder geval een deel van de tijd, een band hebben met hun eigenaars, vertelde Zak aan The Telegraph.

Een onderzoek gepubliceerd door Behavioural Processes geeft misschien een betere indicatie van liefde aan, aangezien deze studie laat zien dat de meeste katten zelfs liever met mensen bezig zijn dan dat ze hun voer eten. Liever knuffelen dan eten? Dat zegt wat!

Dus dat verdrietige gevoel wanneer je je huisdier achterlaat als je naar je werk gaat en het enthousiasme waarmee je huisdier je begroet wanneer je eindelijk weer thuiskomt, zijn tekenen van ware liefde. Denk daar even aan, de volgende keer dat je huisdier een ongelukje in huis heeft of aan je meubels krabt.

Over de auteur

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy is een freelance tekstschrijver en huisdiereigenaar die in in Erie, Pennsylvania woont. Ze heeft een Goldendoodle genaamd Maddie.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten