Tekenen van stress bij honden: omgaan met en behandelen van stress bij honden

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Veel honden hebben een 'verwende' levensstijl, met pluche bedden, smakelijke snacks en veel affectie. Ondanks al deze gemakken en een goede verzorging (of zelfs als gevolg ervan) kunnen ze ook stress ervaren.

Donder, vuurwerk, een nieuwe baby of andere veranderingen in de routine van het huishouden kunnen allemaal een impact hebben op je hond. Naast mentaal leed kunnen deze stressvolle gebeurtenissen ook fysieke gezondheidsproblemen bij je hond veroorzaken. Bovendien kunnen ze leiden tot destructief of agressief gedrag. Maar hoe weet je of je hond gestrest is? In dit artikel bespreken we de tekenen van stress bij honden en wat je kan doen om te helpen.

Wat zijn de tekenen van stress bij honden?

Alle honden zijn anders en sommige tekenen zijn veel subtieler dan andere. Het is heel belangrijk om de subtielere tekenen te kennen, aangezien ze vaak gemist worden, hetgeen kan leiden tot een escalatie van problemen. De meest voorkomende tekenen van stress bij honden zijn;

  • Geeuwen. Dit is een van de meest onopgemerkte tekenen van stress. Honden geeuwen wanneer ze moe zijn, maar geeuwen is ook een van de eerste tekenen dat een hond zich ongemakkelijk of angstig voelt in een situatie.
  • Likken aan de lippen. Net als geeuwen wordt dit vaak gemist.
  • Het wit van de ogen tonen. Dit wordt ook wel walvisogen genoemd.
  • Hijgen.
  • Rondlopen en niet rustig gaan liggen.
  • Trillen of beven.
  • Zich verstoppen of wegkruipen.
  • Staart stevig tussen de poten geklemd.
  • Oren naar achteren, gespannen gezicht.
  • Verlies van eetlust.
  • Diarree of verlies van controle over de darmen.
  • In huis plassen.
  • Tanden laten zien.
  • Grommen.

Uitvallen of bijten. Als het erop lijkt dat je hond stress ervaart, neem dan contact op met de dierenarts, zodat jullie de situatie grondig kunnen bespreken. Pijn of ziekte zijn een belangrijke oorzaak van de tekenen hierboven en van angst; de dierenarts zal dit dus moeten uitsluiten voor hij aan gedragstherapie kan denken. Het team van de dierenarts zal ervoor zorgen dat je de deskundige hulp krijgt die je nodig hebt. Misschien is er een gekwalificeerde gedragsdeskundige in de praktijk of kunnen ze je verwijzen naar een specialist. Vraag altijd de dierenarts om een verwijzing. In veel landen is gedragstherapie volledig ongereguleerd, maar voor de behandeling van stress heb je iemand nodig die weet wat hij doet.

Hoe kalmeer je en help je een gestreste hond

Een van de belangrijkste dingen die je kan doen is zelf ontspannen en kalm blijven. Honden zijn er ongelooflijk goed in om de emotionele toestand van hun baasje te herkennen. Als je gespannen, ongerust of onrustig wordt, zullen ze dat zeker oppikken. Leer je hond beter kennen. Als je weet wat hem triggert, kan je deze situaties eenvoudigweg vermijden. Het klassieke voorbeeld is kinderen. Veel honden (en veel volwassenen!) vinden het enorm stressvol om kinderen rond zich te hebben. Als er bezoek met kinderen over de vloer komt, zorg er dan voor dat je hond een veilige plek heeft waar de kinderen niet mogen komen. Er zijn natuurlijk een heleboel dingen die honden stressvol kunnen vinden en die je niet kan voorkomen. In deze gevallen kan de dierenarts of de gedragsspecialist een combinatie van de volgende strategieën aanraden om om te gaan met de stress van je hond.

  1. Neem stappen om ervoor te zorgen dat je hond en je familie veilig zijn. Als je hond probeert te ontsnappen of weg te rennen tijdens een stresstrigger, is het beter om hem op een veilige locatie te houden. Als je hond een agressieve reactie vertoont, moet hij fysiek afgesperd worden van mogelijke doelwitten van agressie.
  2. Straf een hond nooit als hij tekenen van stress vertoont. Niet alleen is het inhumaan om een gestrest of angstig dier te straffen, maar het zal ook de stress van je hond doen toenemen en jullie onderlinge band schaden.
  3. Zoals vermeld bij het voorbeeld met kinderen: identificeer de triggers van stress en ga er zo goed mogelijk mee om.De ideale oplossing is het elimineren van alle stresstriggers, maar dit is meestal niet mogelijk. Onweer kan je bijvoorbeeld niet controleren. Maar zelfs als een trigger onontkoombaar is, kan je de impact ervan minimaliseren door aanpassingen in de omgeving aan te brengen. Je kan je hond tijdens onweer bijvoorbeeld naar een binnenkamer brengen en achtergrondgeluid afspelen.
  4. Start een gedragsmodificatieprogramma.Met de hulp van een gedragsdeskundige kan je eraan werken om je hond minder gevoelig te maken voor een bepaalde stresstrigger. Je stelt hem bloot aan een gemodificeerde trigger, te beginnen op een heel laag niveau en vervolgens steeds intenser. Een andere strategie is tegenconditionering: je hond beïnvloeden om op een positieve manier op een bepaalde trigger te reageren, zodat hij zich ontspannen voelt in plaats van gestrest. Dit kan je bereiken door blootstelling aan de trigger te combineren met iets prettigs, zoals voer of speeltjes. Desensibilisatie en tegenconditionering worden vaak met elkaar gecombineerd. Beide moeten worden uitgevoerd onder toezicht van een deskundige, aangezien angst en stress erger kunnen worden als je het verkeerd doet.
  5. Geef je hond klinische voeding die is samengesteld voor symptomen van stress.De dierenarts kan ook een verandering van dieet voorstellen, met een nieuw voer dat stressgerelateerde spijsverteringsproblemen helpt aanpakken. Een zeer goed verteerbare voedingsoplossing met hydrolysaat van melkeiwitten, prebiotische vezels en gember kan stressgerelateerde spijsverteringsproblemen bij kleine honden helpen aanpakken.
  6. Overweeg veranderingen in de levensstijl om stress te reduceren. Net als bij mensen zorgt regelmatig bewegen voor minder stress bij je hond. Lopen en spelen met je hond helpt jullie allebei om fit en gezond, mentaal gestimuleerd en ontspannen te blijven.
  7. Er zijn een aantal nuttige producten op de markt om stress te reduceren, zoals feromonen. Tijdens de consultatie kan de dierenarts ook mogelijke medicijnen voorstellen.

Stress voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Kies indien mogelijk een hond of puppy die ontspannen is en goed gebalanceerde ouders heeft met een goed temperament. Socialisatie en gewenning zijn erg belangrijk voor puppy's en jonge honden. Vraag dus aan de fokker of het asiel wat er op dit gebied al gedaan is en hoe je deze educatieve reis geleidelijk aan kan voortzetten. Het leven kan eng zijn in een familie met allemaal nieuwe dingen om te zien en horen. Bereid je hond hier op de juiste manier op voor; zo bespaar je jezelf een hoop hartzeer en stress op de lange termijn. Als je twijfels hebt, praat dan met de dierenarts over de juiste manier om je hond te laten socialiseren en gewennen.

Door Jacqueline Neilson, DVM, DACVB

Gecontroleerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS en Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA