Mogen honden eieren eten?

Gepubliceerd door Erin Ollila
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Eieren zijn een goede bron van eiwitten. Gekookt, gebakken of als roerei kunnen ze heerlijk zijn voor het ontbijt, zijn ze een belangrijk onderdeel van veel favoriete desserts en zijn ze soms verrassend lekker op hamburgers. Rauwe of onvoldoende gekookte eieren kunnen mensen echter blootstellen aan gevaarlijke bacteriën, zoals Salmonella. Geldt dat ook voor onze viervoeters?

Als je van eieren houdt, is het logisch dat je ze ook aan je hond wilt geven. Maar mogen honden eieren eten? Laten we eens uitzoeken of eieren al dan niet veilig zijn voor je hond.

Mogen honden eieren eten?

Geloof het of niet, honden mogen eieren eten! Eieren zijn eiwitrijk en bevatten veel essentiële vetzuren en essentiële aminozuren. Dit maakt ze tot een lekkere en gezonde snack wanneer ze gebakken of gekookt worden. Eieren kunnen ook een belangrijke eiwitbron zijn in enkele soorten hondenvoer.

Zoals met elke traktatie, is het belangrijk dat je je hond met mate gekookte eieren geeft. Hoewel ze een fantastisch gezond voedingsmiddel zijn, is het mogelijk dat je hond te veel eieren eet of, bij herhaaldelijk overvoeren, zelfs zwaarlijvig wordt. Voordat je eieren gaat toevoegen aan het maaltijdplan van je hond, vraag aan je dierenarts hoe je ze veilig aan het voer van je hond kunt toevoegen.

Mogen honden rauwe eieren eten?

Hoewel gekookte eieren een voedzame traktatie voor je hond kunnen zijn, zijn rauwe eieren gevaarlijk. Net als bij mensen, kunnen rauwe eieren honden blootstellen aan schadelijke bacteriën, zoals Salmonella, die zich vervolgens weer kunnen verspreiden naar hun baasjes (vooral die met een aangetast immuunsysteem). Naast bacteriën is er nog een andere bedreiging van rauwe eieren voor de gezondheid van je hond: een tekort aan biotine.

Golden retriever staat nieuwsgierig tegen een aanrecht waarop eieren en bakbenodigdheden liggen.

Rauwe eieren bevatten een enzym dat biotine bindt en de opname van biotine in het lichaam verhindert. Omdat biotine een vitamine is die verantwoordelijk is voor de ondersteuning van kritieke lichaamsfuncties (waaronder de spijsvertering, de gezondheid van de huid en het metabolisme), is een tekort gevaarlijk voor je hond en kan tot ernstige gezondheidscomplicaties leiden.

Als je hond per ongeluk wat rauwe eieren heeft gegeten, moet je niet in paniek raken. Hoewel bovengenoemde problemen beangstigend zijn, zijn ze zeldzaam. Als je hond voor het eerst rauwe eieren heeft gegeten en zijn spijsverteringsstelsel er niet aan gewend is, kan hij de eerste twee dagen na consumptie last krijgen van problemen als diarree of braken. Als je dit probleem opmerkt, neem dan contact op met je dierenarts.

Het is belangrijk om de gezondheid van je hond grofweg de eerste week na het eten van rauwe eieren in de gaten te houden. Als je merkt dat je hond ernstige, langdurige klachten heeft, zoals lusteloosheid of spijsverteringsproblemen, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Dit kunnen tekenen zijn dat je hond een bacteriële infectie van het spijsverteringskanaal heeft opgelopen.

Hoe bereid je eieren voor je hond

Bij het bereiden van eieren voor je hond moet je denken aan eenvoud en veiligheid. Honden mogen roereieren eten, maar hele gekookte eieren kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Als je je hond een gekookt ei geeft, zorg er dan voor dat je het ei in hapklare stukken snijdt die hij gemakkelijk kan kauwen en doorslikken.

Anders dan bij je eigen ontbijt, moeten de eieren van je hond worden bereid zonder de toevoegingen die wij gebruiken om de smaak te versterken, zoals olie, zout en boter. Te hoge zoutinname kan hartkwalen bij honden verergeren. Daarnaast kunnen vetten zoals olie en boter bijdragen tot gewichtstoename, waardoor je hond het risico loopt op aan obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes en artrose.

Het is ook vermeldenswaardig dat je eieren altijd moet laten afkoelen voordat je ze aan je hond geeft. De meeste honden denken niet zo goed na over hoe heet voedsel kan zijn voordat ze het naar binnen schrokken en kunnen hun mond verbranden als ze het meteen eten nadat het uit de pan komt. Denk ook altijd aan de calorieën als onderdeel van de dagelijkse maaltijden van je hond. Als je eieren in hun maaltijdplan opneemt, zorg er dan voor dat deze "extra snacks" niet meer dan 10 procent van hun dagelijkse calorie-inname uitmaken, tenzij je toestemming hebt van je dierenarts. Hoewel eieren voedzaam kunnen zijn voor je hond, heeft hij nog steeds veel andere voedingsstoffen nodig om hem gelukkig en gezond te houden, daarom wordt een goed uitgebalanceerd premium hondenvoer altijd aanbevolen.

Mits goed bereid en met mate geserveerd kunnen eieren een uitstekende aanvulling zijn op het maaltijdplan van je hond. Door je recepten eenvoudig te houden en ervoor te zorgen dat de eieren in kleine stukjes worden gesneden, kun je je hond kennis laten maken met een gloednieuwe, gezonde traktatie die hij de rest van zijn leven lekker zal vinden.

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is overal te vinden op het internet en in gedrukte media en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een MFA in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Instagram @ErinOllila of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Brana Bonder, B.S, M.S

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

GERELATEERDE PRODUCTEN