Hoewel de Rhodesian Ridgeback de indruk wekt van een grote, luie jachthond, heeft hij bewonderaars vanwege van zijn aangeboren kwaliteiten. Hij is sociaal met een rustig, vriendelijk temperament en is uitstekend gezelschap.

 

Voer voor Rhodesian Ridgeback

Een specifiek ras zoals een Rhodesian Ridgeback vraagt ook om een specifieke soort hondenvoer, om aan hun dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen. Wanneer een Rhodesian Ridgeback gezond is raden we Hill's Science Plan Adult Large Breed, Hill's Vet Essentials Multi Benefit +Dental Adult 1+ Medium & Large Breed of Hill's Science Plan Adult Light Large Breed aan. Gaat het om een puppy, of juist om een oudere Rhodesian Ridgeback? Dit vraagt dan ook om een andere soort voeding. Bij specifieke gezondheidsproblemen kunt u bij uw dierenarts vragen naar Hill's Prescription Diet.


De Rhodesian Ridgeback in een notendop
The Rhodesian Ridgeback Dog Breed

De Rhodesian Ridgeback wordt vaak de Afrikaanse Leeuwhond genoemd, en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika.

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Levensduur: 10-13 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

jagen op groot wild, bewaking

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: plat
Kleuren: tarwekleurig tot roodbruin
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Het kenmerk van dit ras is de ridge of pronk op zijn rug.

Deze wordt gevormd door een strook haar die tegen de richting in groeit. De pronk begint net achter de schouders en loopt door tot net voor de heupen. Aan het begin van deze pronk zitten er twee identieke kroontjes (kruinen), recht tegenover elkaar.

De Rhodesian Ridgeback is een sterke, gespierde, symmetrische en atletische hond. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en is in staat een behoorlijke snelheid te behalen. Reuen variëren in hoogte tussen 60-70 cm (40 kg) en teefjes tussen 60-65 cm (32 kg). De Ridgeback staat bekend om zijn evenwichtige en waardige karakter. Hij is toegewijd en aanhankelijk naar zijn baasje en terughoudend naar vreemden.

De kleur van een Rhodesian Ridgeback varieert van tarwekleurig tot roodbruin. Een beetje wit op de borst en de tenen is toegestaan, maar een teveel aan wit daar, op de buik of boven de tenen is niet wenselijk.

Persoonlijkheid:

De Rhodesian Ridgeback heeft vele bewonderaars vanwege zijn aangeboren eigenschappen. Het ras bezit veel eigenschappen die geassocieerd worden met de jachthond, maar is wat taaier dan de typische jachthond. De Ridgeback heeft een rustig en vriendelijk temperament en hij blaft zelden.

Hoewel hij de indruk kan wekken van een grote luie jachthond, kan er van de Rhodesian Ridgeback wel degelijk dreiging uitgaan. Deze hond werd gefokt voor de jacht en om het gezin te beschermen. De Ridgeback is eenvoudig te trainen en luistert bovengemiddeld goed.

Vanwege hun aangeboren vaardigheden als beschermhond, dienen Ridgebacks geen speciale beveiligingstraining te krijgen. Hun natuurlijke beschermingsinstinct moet door middel van elementaire gehoorzaamheidstraining onder controle worden gehouden.

Verzorging:

Rhodesian Ridgebacks zijn enorm verdraagzame honden en uitstekend gezelschap. Ridgebacks zijn dieren die in groepen leven en ze houden van het gezelschap van andere honden. Toch is het geen goed idee om meerdere reuen te houden, want dit kan leiden tot strijd over het leiderschap. Deze honden kunnen goed met katten overweg als ze samen opgroeien.

Ze kunnen ook goed met kinderen overweg, maar zowel de hond als het kind moet leren zich te gedragen in elkaars nabijheid. Vanwege hun omvang kunnen jongere en nerveuzere Ridgebacks kleine kinderen per ongeluk omver lopen. Ridgebacks zijn beschermend naar kinderen en andere gezinsleden. Ze zijn uitstekende natuurlijke waakhonden en gezinsbeschermers, maar ze moeten wel weten wie de baas is.

Ridgebacks blaffen niet snel, maar zijn wel alerte waakhonden die reageren als ze iets vreemds opmerken. Ridgebacks zijn atletische honden en kunnen goed klimmen. Dus als er iets interessants gebeurt aan de andere kant van het hek, kunnen ze hun natuurlijke nieuwsgierigheid soms niet bedwingen! Hoewel het geen echte gravers zijn, moet u niet verrast zijn als er flinke, verkoelende kuilen in uw achtertuin zijn aangebracht, als u ze op een warme dag alleen laat.

Rhodesian Ridgebacks zijn zeer schone honden, ze hebben geen sterke hondengeur en verharen nauwelijks. Ze zijn gemakkelijk te houden wanneer het op voeding aankomt, maar de calorie-inname moet wel in te gaten worden gehouden om te voorkomen dat ze zich overeten en zwaarlijvig worden.

Geschiedenis:

De Rhodesian Ridgeback wordt vaak de Afrikaanse Leeuwhond genoemd, en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De geschiedenis van het ras gaat terug naar de 16e eeuw, toen de eerste Europeanen de binnenlanden van Kaap de Goede Hoop verkenden. Daar ontdekten ze de Khoikhoi (Hottentotten). Dit volk hield half-tamme honden waarvan de vacht langs de ruggengraat in tegengestelde richting groeide. Dit is wat we nu de 'ridge' (pronk) noemen.

De Rhodesian Ridgeback werd gefokt door de Boeren, die behoefte hadden aan een jachthond in het ongerepte Afrika. Ze hadden honden nodig die klein wild konden opjagen, groter gewond wild neer konden halen en 's nachts hun boerderij konden beschermen tegen dieven en wilde dieren. De Boeren hadden ook een hond nodig die bestand was tegen de ontberingen van de Afrikaanse jungle en het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht. Verder moest hij 24 uur zonder water kunnen, en een korte vacht hebben, zodat hij minder last zou hebben van teken. De hond moest daarnaast zijn vrouw en kinderen gezelschap bieden en beschermen.

In 1922 heeft een groep fokkers in Zimbabwe een standaard opgezet voor de Rhodesian Ridgeback die tot op de dag van vandaag vrijwel onveranderd is. Diverse uitstekende rasexemplaren werden aan het begin van de jaren 50 naar de Verenigde Staten gebracht en in 1955 werd de Rhodesian Ridgeback als 112e ras toegelaten tot de American Kennel Club.

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.