Zijn olijven veilig voor mijn kat?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heb je gemerkt dat je kat aan komt rennen als je een blik olijven opent? Misschien heb je je kat wel eens een olijf aangeboden en zag je haar reageren met veel enthousiasme. Maar mogen katten wel olijven eten? Hoe zit het met olijfolie? Hoewel het heel leuk kan zijn om deze zoute snacks met je kat te delen, moet je toch met een paar dingen rekening houden.

Waarom houden katten van olijven?

Er zijn geen wetenschappelijke studies naar de mysterieuze redenen waarom katten gek zijn op olijven, maar er zijn wel enkele theorieën. Sommige katten houden gewoon van de smaak of genieten van de interactie bij de traktatie. Andere katten voelen zich fijn na het eten van olijven. Dat komt omdat olijven, vooral groene olijven, een actieve chemische verbinding bevatten die qua structuur sterk lijkt op een verbinding in kattenkruid, genaamd nepetalacton. Nepetalacton is de actieve chemische stof die vermoedelijk verantwoordelijk is voor het malle gedrag dat katten vertonen na het eten van de bladeren, stengels en bloemen van kattenkruid.

Bij elke onbekende en interessante geur, zoals nepetalacton, gebruiken katten hun vomeronasaal orgaan om die te analyseren. Het vomeronasaal orgaan in feite een voelend, ruikend neus-brein dat zich bij katten en andere zoogdieren bovenaan de achterkant van de keel bevindt. De kat gebruikt haar bek om lucht aan te zuigen, die dan wordt gefilterd in het vomeronasale orgaan. Het vomeronasale orgaan kan ook feromonen detecteren; dat zijn chemische 'boodschappers' die katten vanuit speciale klieren rondom het lichaam verspreiden om onderling te 'communiceren'. Voor nepetalacton, dat in kattenkruid zit, gebruiken katten voornamelijk hun secundaire reuksysteem, dat een deel van de hersenen activeert dat betrokken is bij seksueel gedrag. In het algemeen stimuleert nepetalacton gedragingen als snuffelen, kauwen, rollen, wrijven en roofdiergedrag. Als ze nepetalacton heeft binnengekregen kan je kat rondrollen, zich maller en speelser gedragen dan gewoonlijk en wijd uitstaande ogen hebben. Daarom wordt verondersteld dat katten van olijven houden omdat ze soortgelijke effecten hebben als catnips.

Maar niet alle katten doen raar na het eten van kattenkruid of olijven. Je kat kan genieten van het eten van olijven en daarna toch geen enkele verandering in haar gedrag ervaren.

Zwartewitte kat met groene ogen likt haar lippen.

Kunnen katten veilig olijven eten?

In het algemeen zijn olijven niet gevaarlijk voor katten; in zeer kleine hoeveelheden worden ze als veilig voor consumptie beschouwd. Je kat kan best een paar keer per week een klein olijfhapje eten, als ze in het verleden olijven heeft gegeten zonder negatieve bijwerkingen.

Maar mogen katten olijven en olijfolie eten? Voor mensen worden ze beschouwd als gezonde snacks, maar voor katten moeten olijven puur als calorierijke traktaties worden gezien. En olijfolie is misschien geen goede aanvulling op het dieet van je kat - daarover later meer. Hoewel ze heerlijk smaken en een amusant effect hebben op het gedrag van je kat, bevatten olijven veel natrium; daarom zouden ze niet meer dan 10 procent van de dagelijkse hoeveelheid calorieën van je kat mogen uitmaken - net als iedere andere traktatie.

Mogen katten olijfolie hebben?

Olijfolie wordt beschouwd als een gezond onderdeel van de menselijke voeding, maar mogen katten olijfolie eten? Ja, hoewel het misschien geen goed idee is.

Hoewel olijfolie niet giftig is voor katten, kan het consumeren van te veel vet, inclusief olijfolie, je kat diarree bezorgen en laten braken. Als je olijfolie gebruikt bij het koken, hoeft het geen reden tot ongerustheid te zijn als je kat een klein stukje voedsel dat erin gekookt is opeet, zolang ze daarna geen nadelige gezondheidseffecten vertoont. Er moet echter worden vermeld dat olijfolie een zeer hoog vetgehalte heeft, dus raadpleeg altijd de dierenarts voordat je je kat voer geeft dat niet speciaal voor katten is samengesteld.

Veiligheidsproblemen met olijven

In het algemeen zijn er weinig veiligheidsrisico's voor katten die olijven of olijfolie eten, behalve misschien lichte maagklachten of diarree. Geef je kat in de toekomst geen olijven meer als je negatieve bijwerkingen opmerkt nadat ze van deze snack gegeten heeft.

Olijven worden vaak gevuld met heerlijke mensvriendelijke lekkernijen, zoals blauwe kaas, amandelen, knoflook, worst of ingemaakte jalapeños. Hoewel olijven niet giftig zijn voor katten, kunnen de dingen waarmee ze gevuld zijn dat wel zijn. Geef je kat geen olijven gevuld met iets anders dan een piment en geen olijven met pitten, want pitten kunnen een verstikkingsgevaar vormen of een darmverstopping veroorzaken als ze worden ingeslikt.

Het andere grote probleem met olijven en olijfolie is de natriumtoxiciteit. Olijven moeten voor consumptie worden gepekeld, en een gebruikelijke manier om dat te doen is door ze te pekelen in zout water. Gezoute olijven bevatten veel natrium en als je ze regelmatig aan je kat voert kan ze worden blootgesteld aan schadelijke hoeveelheden zout.

Olijven zijn geen goede traktatie als je kat aan aan natrium gerelateerde gezondheidsproblemen heeft, zoals hartkwalen of nierziekten. Het is ook belangrijk op te merken dat het wassen van olijven met water de hoeveelheid natrium die erin zit niet vermindert. Gezonde katten kunnen echter een paar keer per week een kwart van een grote of een halve kleine olijf eten zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor hun gezondheid. Probeer altijd de snacks die je kat naast haar gewone voer krijgt te beperken tot niet meer dan tien procent van de dagelijkse hoeveelheid calorieën. Raadpleeg ook altijd de dierenarts voordat je voer geeft dat niet speciaal voor katten is samengesteld.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine en is een bekend internationaal spreker op het gebied van diergeneeskunde en diergezondheidszorg. Zij heeft 10 jaar ervaring met spreken in het openbaar en mediawerk, en schrijft voor een groot aantal online en gedrukte diergezondheidspublicaties. Dr. Wooten is ook een gecertificeerd dierenartsjournalist, lid van de AVMA, en heeft 16 jaar ervaring in de diergeneeskunde voor kleine dieren.

Naast spreker, auteur, dierenarts en medebedenker van het razend populaire kaartspel Vets Against Insanity, is ze mede-eigenaar van de Elevated Eateries Restaurant Group in Greeley, Colorado, USA, samen met haar man, met wie ze al 21 jaar getrouwd is. Samen voeden ze ook drie licht verwilderde mini-mensen op. In haar vrije tijd gaat ze skiën in Colorado, duiken met haaien in het Caribisch gebied of kenpo-karate trainen in haar plaatselijke dojo. Ga voor meer informatie naar drsarahwooten.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Brana Bonder, B.S, M.S

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten