Mogen honden ijs eten?

Gepubliceerd door Erin Ollila
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Honden die ijs eten: Dat klinkt gewoon leuk! Je hond houdt van lekkere hapjes, dus je weet zeker dat hij graag een likje softijs zou willen als het buiten warm is. Maar, is het slecht voor ze of kan het geen kwaad? De waarheid is dat, hoe schattig het ook lijkt om je toetje te delen met je pluizige viervoeter, je je hond beter geen ijs kunt voeren. Hier zijn de twee belangrijkste redenen waarom ijs slecht kan zijn voor honden:

1. Honden verteren melk niet goed

Mensen zijn niet de enige diersoorten die gevoelig zijn voor zuivel. Het eten van ijs kan je hond buikpijn bezorgen of iets ergers, afhankelijk van hoe gevoelig ze zijn.

IJs kan bij je hond gasvorming, een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree of braken veroorzaken.

Vergeet niet dat je hond zijn zorgen niet aan jou kenbaar kan maken, dus hoewel hij er aan de buitenkant gezond kan uitzien, kan hij tegelijk aan de binnenkant grote spijsverteringsproblemen hebben. Niemand wil natuurlijk dat hun geliefde huisdier in stilte lijdt.

2. Er zit te veel suiker in ijs

Suiker is ook slecht voor je hond. De suiker in ijs kan ervoor zorgen dat je hond aankomt en overgewicht kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Je zou misschien denken dat één schepje geen kwaad kan, maar bedenk eens hoeveel calorieën je huisdier in één dag verbruikt. Wat voor jou voelt als een kleine traktatie, kan voor je hond meer dan een dag aan calorieën bevatten.Hand die een ijswafel aanbiedt aan een labrador met een uithangende tong.

3. IJs kan ingrediënten bevatten die giftig zijn voor honden

Sommige ijsjes bevatten xylitol, een zoetstof die giftig is voor honden. IJs kan ook extra ingrediënten bevatten waar xylitol in zit, zoals pindakaas en bepaalde snoepjes.

Chocolade-ijs en chocolade toppings, zoals chocoladesaus en -stukjes, vormen een extra gevaar omdat chocolade ook giftig kan zijn voor honden. Daarnaast is ijs met rum en rozijnen is verboden terrein omdat rozijnen ook giftig zijn voor honden.

Er bestaan veel te veel gezondheidsrisico's om je hond ijs te voeren, zelfs al is het maar een likje.

Hondvriendelijke alternatieven voor ijs

Close-up van een terriër die groen yoghurtijs uit een bekertje likt.

Wanhoop niet! Als je een echte ijsliefhebber bent, kun je nog steeds het plezier van bevroren traktaties delen met je huisdier.

Als je zelfgemaakte alternatieven wilt maken, zijn er een verschillende mogelijkheden. 'Bananenijs' is een lekkere, eenvoudige traktatie: Hiervoor kun je simpelweg bananen bevriezen en mixen. Je kunt ook appels, pompoen of hondveilige pindakaas aan de mix toevoegen.Een andere optie is om appelmoes en pompoenpuree in te vriezen in siliconenvormpjes voor een traktatie die meer weg heeft van een waterijsje dan van roomijs. Als je weinig tijd hebt, zijn honden ook dol op gewone ijsblokjes. Dit vinden ze heerlijke traktaties en het mooie hieraan is dat het geen calorieën bevat. Zorg ervoor dat het niet uit de hand loopt en je hond last van ijshoofdpijn krijgt!

Als je liever iets in de winkel koopt, kan je in veel supermarkten diervriendelijk ijs in de diepvriesafdeling vinden. De meeste van deze ijsjes zijn net zo veilig als zelfgemaakte lekkernijen, maar je kunt het beste wel altijd even de etiketten te lezen. Sommige ijsjes voor honden bevatten yoghurt, dat je hond misschien beter verdraagt dan melk of room omdat het minder lactose bevat. Maar meestal is het het veiligst om niet-zuivelproducten te geven. Overleg altijd met je dierenarts voordat je je hond iets geeft.

Kunnen honden ijs eten? Hoewel ze niet hetzelfde mogen eten als jij, zijn er genoeg bevroren lekkernijen die veilig zijn voor huisdieren. Het idee van honden die ijs eten klinkt misschien schattig, maar de realiteit is anders omdat je huisdier er flink ziek van kan worden. Aan de andere kant, geen ijs voor je viervoeter betekent meer ijs voor jou!

Over de auteur

Erin-Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebster die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is overal te vinden op het internet en in gedrukte media en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een MFA in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Instagram @ErinOllila of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten