EHBO bij honden

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Laten we hopen dat uw hond zich nooit ernstig zal verwonden, maar energiek en speels als hij is, zal hij zo nu en dan vast wel een paar schrammetjes oplopen en dan is het handig als u wat weet van eerstehulpverlening.

Verkeersongelukken

Als uw hond betrokken is geweest bij een verkeersongeval, moet u onmiddellijk de dierenarts bellen. Uw hond is misschien in shock en kan onvoorspelbaar reageren. Behandel hem daarom zorgzaam en benader hem met trage bewegingen. Probeer uw hond op een deken te leggen (of gebruik de voetmat van de auto) en breng hem zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als hij niet mag worden bewogen, moet u uw dierenarts vragen om naar de plek van het ongeluk te komen.

Botten, stokken, ballen

Botsplinters, stokken en ballen kunnen vast komen te zitten in of tegen het verhemelte van de bek. Als dit gebeurt, zal uw hond waarschijnlijk met zijn poot aan zijn bek krabben of hij heeft moeite om zijn kaken op elkaar te krijgen. Misschien kunt u het object met uw hand of met een pincet verwijderen, maar als dat niet lukt, moet u het door de dierenarts laten doen. Deze zal een roesje gebruiken om het verwijderen makkelijker te maken. Voorkomen is zoals altijd beter dan genezen, dus laat uw hond nooit spelen met kleine balletjes en gooi niet met stokken.

Brandwonden

Als uw hond wordt verwond door kokend water, olie, chemicaliën of ijs, moet u hem onmiddellijk verzorgen. Lichte brandwonden kunt u thuis behandelen. Maak de wond en het gebied eromheen schoon met een mild ontsmettingsmiddel en smeer het in met een verzachtende crème of gel zoals aloë vera. Ernstige brandwonden moeten door de dierenarts worden verzorgd, dus breng uw hond in dat geval direct naar de dierenarts.

Verbanddoos

Zorg ervoor dat u altijd een paar basisartikelen bij de hand hebt voor noodgevallen zoals: katoenen verband, wattenproppen om wonden mee schoon te maken, een mild, diervriendelijk ontsmettingsmiddel om wonden te spoelen en een pincet om angels en dergelijke uit de bek te verwijderen.

Snijwonden

Honden kunnen snijwonden oplopen, vooral onder de voeten als ze op iets scherps trappen zoals glasscherven. Maak de wond en het gebied eromheen schoon met een vloeibaar desinfectiemiddel en doe er indien nodig een verband om. Raadpleeg uw dierenarts als het bloeden niet stopt of als de wond erg groot is.

Gebroken of ontzette poten

Dit kan erg pijnlijk zijn. Infecties komen veel voor en de wond bloedt vaak heftig. Probeer een verband aan te leggen om de poot en breng uw hond daarna naar de dierenarts. Vaak moeten er antibiotica worden toegediend en de poot moet soms gezet worden waarbij de hond een roesje krijgt of onder narcose wordt gebracht.

Hondenbeten

Als uw hond de pech heeft dat hij is gebeten door een andere hond, is het altijd de moeite waard om hem te laten nakijken door de dierenarts. Maak een routineafspraak als de beet of beten niet zo erg lijken en vraag om een spoedafspraak als ze ernstig zijn.

Steken en insectenbeten

Als uw hond door een steek een ernstige zwelling heeft rond zijn bek, neus of keel, waardoor hij ademhalingsproblemen zou kunnen krijgen, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. Als de steek of beet niet zulke ernstige problemen veroorzaakt, kunt u het ongemak van uw hond verlichten door een koud kompres aan te brengen op de plek waar hij is gestoken of gebeten.

Hinken

Als uw hond duidelijk pijn heeft en zijn gewicht niet op een bepaalde poot kan rusten, moet u hem direct meenemen naar de dierenarts om te zien of de poot is gebroken. In minder ernstige gevallen kijkt u of u doornen, kiezels, sneetjes of gebroken nagels ziet.

Toevallen

Een toeval of fit kunt u herkennen aan een plotselinge, ongecontroleerde, spastische beweging die vaak samen gaat met knarsetanden en kwijlen. Honden met een toeval vallen meestal op hun zij en zijn zich niet bewust van hun omgeving. Als uw hond een toeval krijgt, laat hem dan met rust. Schuif meubels en harde voorwerpen in zijn buurt en waaraan hij zich zou kunnen bezeren opzij. Zorg ervoor dat hij geen prikkels krijgt. Zet de radio, televisie, wasmachine en dergelijke uit en dim het licht in de kamer zodat hij snel kan bijkomen. U moet altijd de dierenarts raadplegen als uw hond een toeval heeft.

Problemen met de oren

De oren van uw hond moeten van binnen glimmen en lichtroze zijn. Er mag geen afscheiding of oorsmeer inzitten. En ze mogen niet vies ruiken. Alle oorproblemen moeten door een dierenarts worden bekeken.

Problemen met de ogen

Als uw hond last heeft van zijn ogen door een kras of bindvliesontsteking, moet u naar de dierenarts. Probeer te voorkomen dat uw hond in zijn ogen wrijft.

Hitteberoerte

Wat betreft een hitteberoerte geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Laat uw hond niet te lang in de zon op warme dagen en laat hem niet op het heetst van de dag naar buiten. Als hij ondanks uw voorzorgen toch een hitteberoerte of zonnesteek oploopt, koel hem dan af met natte handdoeken of een ventilator, laat hem veel koud water drinken en zorg dat hij veel rust. Een ernstige hitteberoerte moet door een dierenarts worden bekeken.

Vergiftiging

Honden zijn erg onderzoekend en het is altijd mogelijk dat uw hond iets te pakken krijgt dat niet goed voor hem is. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Uw huis en tuin moeten als het ware hond-proof zijn. Zorg dat hij niet bij schadelijke dingen kan zoals slakkenkorrels, bleekwater of chocola voor mensen. Als u vermoedt dat uw huisdier iets heeft ingeslikt wat niet de bedoeling was, ga dan altijd met de verpakking naar de dierenarts, want dit kan de arts helpen bij het vaststellen van het probleem zodat hij eventueel een tegengif kan toedienen. Als uw hond toch iets ernstigs overkomt, ga dan met spoed naar uw dierenarts.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Light Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light with Chicken is samengesteld om het ideale gewicht te helpen behouden. Met klinisch bewezen antioxidanten en L-carnitine om vet te helpen omzetten in energie.</p>
 • Hill's Science Plan Perfect Weight Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • Hill's Science Plan Small & Mini Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
 • Hill's Science Plan Medium Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced™ Fitness Medium Chicken is samengesteld om de spieren en de gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.