Hoewel de Balinees een levendige kat is, is zij ook heel liefdevol en zal rustig bij haar baasje zitten, om al spinnend geaaid te worden.

 

De Balinees in een notendop
The Balinese Cat Breed

De Balinees zal van alle hoge plekjes haar eigen, persoonlijke zitplank maken; ondanks haar slanke figuur is ze een krachtige springer.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 
Poezen: gemiddeld: 3-5 kg

Oogkleur:

blauw

Verwachtingen:

Levensduur: 8-13 jaar 
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld
Neiging tot verharen: gemiddeld

Vacht:

Lengte: lang
Eigenschappen: zijdezacht, steil
Kleuren: ijsblauw, blauw, chocoladebruin, donkerbruin, crème, rood, lila, reebruin
Patroon: Points (donkere snoet, poten, staart en oren)
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: zeldzaam

De sierlijke Balinees is een kat van gemiddelde grootte met een lang, buisvormig lijf. Ze is beslist een slanke kat met fijne botten, maar ze komt niet mager over.

De kop is lang en wigvormig en de oren zijn zo geplaatst dat het lijkt of ze het verlengde vormen van de wigvorm. De diepblauwe, iets scheve ogen en de donkere kleur op de ledematen, staart, oren en snoet geven de Balinees haar eigen, speciale uiterlijk.

Het haar van de Balinees is niet echt lang maar gemiddeld van lengte. Je kunt de lengte het best bepalen door te kijken naar de vacht op de staart. De vacht is zacht en zijdeachtig, zonder ondervacht.

Persoonlijkheid:

De Balinees is een actieve, vocale kat zoals het een afstammeling van een Siamees betaamt. Krabpalen en hoge zitplankjes zijn vereiste attributen als je een Balinees in huis hebt. Als de Balinees niet in deze attributen wordt voorzien, dan zal ze van alle hoge plekjes haar eigen, persoonlijke zitplank maken; ondanks haar slanke figuur is ze een krachtige springer. Het is heel goed mogelijk dat ze moeiteloos bovenop je koelkast, boekenkast en zelf de bovenkant van de deur springt.

Verzorging:

De Balinees is een slanke, fijn gebouwde kat. Vanwege deze lichaamsbouw moet ervoor gezorgd worden dat ze niet te zwaar wordt. Als ze over voldoende bewegingsruimte beschikt, kan de Balinees over het algemeen voorkomen dat ze te zwaar wordt.

De Balinees is een levendige, maar liefdevolle kat. Ze zal graag rustig bij haar baasje zitten, om al spinnend te worden geaaid. Ze is liefdevol gezelschap.

Geschiedenis:

Het Siamese ras is altijd populair geweest. Aan het begin van de jaren 1950 ontdekten sommige fokkers van Siamezen in de Verenigde Staten dat er kittens werden geboren die pluiziger waren dan een Siamees zou moeten zijn. Ze wisten dat er geen ander ras in hun fokprogramma was ingebracht en dat hun programma klopte. Toch zagen ze steeds voorbeelden van kittens met een vacht die te lang was voor de Siamese standaard. Hoewel de schoonheid van de katten werd erkend, werden deze kittens geplaatst als huisdieren in plaats van fokdieren.

Twee Siamese fokkers, namelijk Helen Smith uit New York en Marion Dorsey uit Californië, werden echter verliefd op het uiterlijk van de Siamese katten met het langere haar en vonden dat deze katten doorgefokt moesten worden. Toen deze fokkers merkten dat er langharige nestjes voortkwamen uit twee Siamese ouders met het langere haar, besloten ze deze kat als een afzonderlijk ras te promoten. Ze begonnen deze kittens te plaatsen bij andere fokkers die hetzelfde doel voor ogen hadden.

Oorspronkelijk was het idee om dit ras de 'Langharige Siamees' te noemen, maar fokkers van Siamezen maakten daar bezwaar tegen. Aangezien de van nature sierlijke beweging van dit ras mensen deed denken aan de bewegingen van Balinese tempeldansers, werd het ras de Balinees genoemd.

Gerelateerde artikelen

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.