Zijn katten beschermend naar hun baasjes? | Hill's

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Honden staan bekend dat ze fel toegewijd zijn aan hun eigenaren, maar bestaat er ook zoiets als een beschermende kat? Ontdek of je kat voelt dat ze jou wil beschermen en hoe zij je dat kan laten weten.

Zijn katten beschermend?

Katten worden vaak afgeschilderd als afstandelijk en terughoudend, zelfs tegenover de mensen die het meest van hen houden. Maar de waarheid is dat katten net zo beschermend kunnen zijn naar hun baasjes als honden dat zijn naar die van hen. Eenvoudig gezegd, katten houden van hun familie en hun familie houdt van hen. In een baanbrekende studie die in 2011 werd gepubliceerd, toonden onderzoekers voor het eerst aan dat de banden tussen katten en mensen net zo sterk zijn als die tussen mensen.

Je beseft misschien niet hoe goed je kat oplet waar je bent en wat je doet, maar katten gebruiken hun vlijmscherpe gehoor- en reukvermogen om hun huisdierfamilie veilig te houden. De BBC belicht katten die kanker en hartkwalen bij hun eigenaren hebben ontdekt, hen hebben gewaarschuwd voor een hartaanval, hun jonge baasjes hebben beschermd tegen pestkoppen en zelfs naast mensen hebben gediend in de Royal Navy!

Vrouw houdt grijze Schotse vouwoorkat tegen haar gezicht in een knuffelpartij.

Vaker nog proberen katten hun eigenaren te beschermen tegen mensen die zij als gevaarlijk beschouwen. Hoewel katten felle roofdieren zijn, kunnen mensen voor sommige katten groot en eng lijken. Het is instinctief voor een kat om hun territorium en dat van jou te verdedigen.

Hoewel het schattig is om je voor te stellen dat je kat de boel komt redden, denkt zij waarschijnlijk niet hetzelfde over haar daden. De bekende dierengedragsdeskundige Dr. John Bradshaw waarschuwt in National Geographic tegen de neiging van mensen "om zich voor te stellen dat [katten] gedachten en bedoelingen hebben die vergelijkbaar zijn met die van ons." Als je kat je probeert te beschermen tegen iets (of iemand), volgt hij waarschijnlijk gewoon zijn instinct.

Tekenen van een te beschermende kat

In sommige gevallen kunnen katten zo beschermend zijn dat het richting het punt van agressie gaat. Probeer te letten op de non-verbale communicatie van je kat, zodat je kunt bepalen wat de oorzaak is dat je kat in de verdediging schiet.

Om te zien of je kat in bodyguard-modus zit, kun je letten op de volgende lichaamstaal tekenen bij kat:

  • Opengesperde ogen
  • Spitse oren als satellietschotels
  • Scherpe, snelle staartbewegingen
  • Gehurkte houding
  • Blootliggende tanden en/of klauwen
  • Sissen, grommen of krijsen
  • Bijten of krabben

Hoe om te gaan met een te beschermende kat

Een beschermende kat is een angstige kat en angst kan omslaan in agressie. Maar voordat je eropuit gaat en een "pas op voor aanvallende kat"bordje voor je voordeur koopt, moet je manieren zoeken om je agressieve kat te kalmeren en haar leren dat haar gedrag onaanvaardbaar is.

Weet dat, hoewel je de vijandigheid van je kat niet moet belonen, het straffen van een agressieve kat ook niet productief is. De RSPCA legt uit dat als je je kat terechtwijst of straft voor slecht gedrag, zij dat waarschijnlijk niet zal begrijpen. In plaats van het ongewenste gedrag af te schrikken, kun je het juist erger maken door je kat nog nerveuzer of angstiger te maken. Het beste wat je kunt doen in dit soort situaties? Loop weg en moedig andere mensen in je huishouden aan om hetzelfde te doen.

Zijn katten beschermend? Het is het instinct van je huisdier om te reageren als ze iets vreemds ruikt, hoort of op een andere manier iets geks voelt. Het zit ook in haar DNA om in de verdediging te gaan als ze bang is. Het is fijn om te weten dat in tijden van nood, je kat je beschermt.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en langdurig katteneigenaar. Haar twee Russische Blues zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten