Krolsheid bij katten: wat zijn de signalen?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Krolse poezen vragen om speciale aandacht en verzorging. Maar wat gebeurt er precies in deze periode? En hoe herken je krolsheid bij je kat? We zetten het voor je op een rij.

De vruchtbare periode

Een kat die krols is, zit in haar vruchtbare periode. In deze tijd gaat ze op zoek naar een kater om mee te paren. Gemiddeld heeft een poes haar eerste krolsheid rond een leeftijd van 6 maanden. Bij sommige poezen kan krolsheid al rond de 4 maanden optreden. Meestal is een poes krols in het voorjaar en najaar, variërend van een paar dagen tot een paar weken.

De signalen van krolsheid

  • Extreme aanhankelijkheid
    Je kat is ontzettend aanhankelijk en wrijft meer tegen meubels, muren en haar lievelingsmensen. Ze neemt ook regelmatig een paringshouding aan, met het achterlijf en de staart omhoog.
  • Kenmerkende geluiden
    Krolse katten ‘huilen’ vaak lang en luid om een mannetje te lokken.
  • Sproeien
    Ze besproeien muren en meubels met sterk ruikende urine om hun ‘beschikbaarheid’ kenbaar te maken aan katers in de buurt.
  • Drang om naar buiten te gaan
    Zelfs de meest gelukkige binnenpoes probeert in deze periode wanhopig naar buiten te gaan.
  • Paren of steriliseren?

    Als je poes in staat is om te paren, kan je rekenen op gemiddeld 2 nestjes kittens per jaar. Maar als dat niet mogelijk is, kan de krolse periode voor jullie allebei een frustrerende en onaangename tijd zijn. Het is dan het verstandigst om je kat te laten steriliseren.

    Over sterilisatie

    Na sterilisatie wordt een poes niet meer krols, vertoont ze minder territoriaal gedrag en is ook de kans op sproeien en krabben veel minder groot. Sommige dierenartsen hebben de voorkeur om pas te steriliseren nadat een poes haar eerste vruchtbare cyclus heeft doorlopen, terwijl andere dierenartsen liever al wat eerder steriliseren. Beide opties hebben voor- en nadelen. Dus kom je er zelf niet uit? Vraag dan je dierenarts om advies. Succes!

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten