Krolsheid bij katten: wat zijn de signalen?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Krolse poezen vragen om speciale aandacht en verzorging. Maar wat gebeurt er precies in deze periode? En hoe herken je krolsheid bij je kat? We zetten het voor je op een rij.

De vruchtbare periode

Een kat die krols is, zit in haar vruchtbare periode. In deze tijd gaat ze op zoek naar een kater om mee te paren. Gemiddeld heeft een poes haar eerste krolsheid rond een leeftijd van 6 maanden. Bij sommige poezen kan krolsheid al rond de 4 maanden optreden. Meestal is een poes krols in het voorjaar en najaar, variërend van een paar dagen tot een paar weken.

De signalen van krolsheid

 • Extreme aanhankelijkheid
  Je kat is ontzettend aanhankelijk en wrijft meer tegen meubels, muren en haar lievelingsmensen. Ze neemt ook regelmatig een paringshouding aan, met het achterlijf en de staart omhoog.
 • Kenmerkende geluiden
  Krolse katten ‘huilen’ vaak lang en luid om een mannetje te lokken.
 • Sproeien
  Ze besproeien muren en meubels met sterk ruikende urine om hun ‘beschikbaarheid’ kenbaar te maken aan katers in de buurt.
 • Drang om naar buiten te gaan
  Zelfs de meest gelukkige binnenpoes probeert in deze periode wanhopig naar buiten te gaan.
 • Paren of steriliseren?

  Als je poes in staat is om te paren, kan je rekenen op gemiddeld 2 nestjes kittens per jaar. Maar als dat niet mogelijk is, kan de krolse periode voor jullie allebei een frustrerende en onaangename tijd zijn. Het is dan het verstandigst om je kat te laten steriliseren.

  Over sterilisatie

  Na sterilisatie wordt een poes niet meer krols, vertoont ze minder territoriaal gedrag en is ook de kans op sproeien en krabben veel minder groot. Sommige dierenartsen hebben de voorkeur om pas te steriliseren nadat een poes haar eerste vruchtbare cyclus heeft doorlopen, terwijl andere dierenartsen liever al wat eerder steriliseren. Beide opties hebben voor- en nadelen. Dus kom je er zelf niet uit? Vraag dan je dierenarts om advies. Succes!

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Kittenvoer Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met wetenschappelijk bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Adult Kattenvoer met Kip

  <p> Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en urinewegproblemen. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde/gecastreerde katten te voldoen. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.</p><p> </p>
 • Hill's Science Plan Healthy Cuisine Sterilised Cat Adult Stoofpotje

  <span class='nowrap'>Hill's Science Plan</span> <span class='nowrap'>Healthy Cuisine</span> biedt 100% gebalanceerde en gezonde voeding met een onweerstaanbare smaak waar je kat dol op zal zijn en helpt je gesteriliseerde kat slank en actief te houden
 • Hill's Science Plan Sterilised Kittenvoer Kip

  Afgestemde voeding om aan de specifieke behoeften van gesteriliseerde kittens te voldoen