Krolsheid bij katten: wat zijn de signalen?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Krolse poezen vereisen speciale aandacht en verzorging. Als uw kat al een keer krols is geweest dan herinnert u zich zeker de kenmerkende geluiden en haar constante vraag om aandacht.

Als uw kat niet in staat is om te paren, dan kan het een frustrerende en onaangename tijd voor u beiden worden. Als ze wél in staat is om te paren, dan dient u rekening te houden met mogelijk 2 nestjes kittens per jaar. Als u niet van plan bent om met uw kat te fokken, dan is het het verstandigst om haar te laten steriliseren. Dat maakt het voor zowel u als voor uw kat makkelijker.

 

Vruchtbaar

Als uw kat krols is, is ze in haar vruchtbare periode en is ze op zoek naar een kater om mee te paren. Normaliter is een poes krols in het voor- en najaar. De krolse periode kan variëren van een paar dagen tot een paar weken. Gemiddeld heeft een poes haar eerste krolsheid rond de leeftijd van 6 maanden, maar bij sommige poezen kan het al rond de leeftijd van 4 maanden optreden.

 

Wat zijn de signalen ?

Gedurende de krolse periode is uw kat aanhankelijker en wrijft ze meer aan tegen meubels, muren en haar favoriete mensen. Ze zal waarschijnlijk het meest met haar achterwerk wrijven en zal regelmatig een paringshouding aannemen, d.w.z. met haar achterlijf en staart omhoog.

De meest lastige kenmerken van krolsheid voor een eigenaar zijn de geluiden die ze maakt en het sproeien. Krolse katten 'huilen' vaak luid en continu om zo een mannetje te lokken. Vaak besproeien ze ook muren en meubels met sterk ruikende urine om zo hun beschikbaarheid aan katers door te geven.

Als u een poes heeft die voornamelijk binnenshuis leeft, dan zal ze wanhopig proberen naar buiten te gaan.

 

Sterliseren

Hoewel uw dierenarts medicijnen kan voorschrijven om de symptomen te verminderen, is de beste preventie voor krolsheid een sterilisatie. Na een sterilisatie wordt de poes niet meer krols, vertoont ze minder terrritoriaal gedrag en is de kans op sproeien en krabben veel minder groot.

Sommige dierenartsen hebben een voorkeur om pas te steriliseren nadat een poes haar eerste vruchtbare cylus heeft doorlopen, andere diernartsen sterliseren al vroeg. Er zijn zowel argumenten vóór als tegen om een kitten vroeg te steriliseren of pas na haar eerste cyclus. Vraag uw dierenarts hoe hij/zij er over denkt.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten