De relatie tussen voeding, het microbioom en de gezondheid van je huisdier

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

We weten allemaal dat goede voeding zeer belangrijk is voor een goede gezondheid van mensen en huisdieren. Maar wist je ook dat je je huisdier een nóg betere start geeft door te zorgen voor zijn/haar microbioom? In dit artikel leggen we uit wat het het microbioom is, waarom het zo belangrijk is en hoe je met de juiste voeding het verschil kunt maken.

Wat is het microbioom?

Laten we bij ’t begin beginnen: wat is het microbioom eigenlijk? Simpel gezegd, is dit een ecosysteem van miljarden bacteriën in het spijsverteringskanaal van je hond of kat. Ieder huisdier heeft – net zoals wij - een unieke combinatie van deze bacteriën. Het microbioom speelt een belangrijke rol bij een goede spijsvertering en helpt ook bij de algehele werking van het lichaam.
Terwijl je jonge huisdieren opgroeien, verandert de samenstelling van hun microbioom met ze mee. Pas wanneer je hond of kat volwassen is, blijft dit “ecosysteem” stabiel (tenzij je huisdier ziek wordt of niet de juiste voeding krijgt).
Wist je dat honden en katten niet met een microbioom worden geboren? Pas na de geboorte ontwikkelen ze dit ecosysteem, dankzij de microben die ze oppikken door alles waar ze mee in aanraking komen. Zoals hun moeder, de omgeving – en jou!

Waarom is het microbioom zo belangrijk?

Het microbioom speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van je maatje. De darmbacteriën ondersteunen de gezondheid van de darmen en ze versterken het immuunsysteem. Deze bacteriën produceren postbiotica: dit zijn stoffen die de darmcellen ondersteunen en die ook in het lichaam kunnen worden opgenomen.
Het microbioom kan dus bijna elk orgaan beïnvloeden. Een gebalanceerd microbioom met voldoende goede bacteriën is daarom essentieel voor een goede gezondheid.
Hoe je een gebalanceerd microbioom creëert? Door deze bacteriën te voeden met de juiste voeding.

Zorgen voor het microbioom

Wanneer je je huisdier voedt, voed je ook hun microbioom. Het voer dat je je hond of kat geeft, heeft een grote invloed op de populatie en de gezondheid van het microbioom. En vergis je niet – die delicate balans wordt makkelijk verstoord.
Iets onschuldigs zoals het geven van ander voer, kan het microbioom van je hond of kat al veranderen. Ook het voeren van restjes van je eigen eten - of wanneer je huisdier uit de vuilnisbak eet - kan ervoor zorgen dat het microbioom van slag raakt. We raden daarom aan je maatje nét die voeding te geven om het microbioom te ondersteunen.

De rol van Hill’s ActivBiome+

Een goede manier om het microbioom gezond te houden, is door je hond of kat voeding te geven met specifieke prebiotica, zoals de voeding met ActivBiome+ van Hill’s.
Deze speciale mix van prebiotica (of oplosbare vezels) voedt en verzorgt de darmbacteriën van je huisdier. Deze ActivBiome+ technologie ondersteunt een gezonde spijsvertering en helpt zo het risico op spijsverteringsproblemen te verkleinen. Door deze voeding al tijdens de puppy- of kittenfase te introduceren, leg je de basis voor een gezond microbioom en een gelukkig en gezond leven.

Vind de beste voeding voor jouw huisdier

Ook voor jouw hond of kat is er een geschikt voer met prebiotica. Ontdek ons puppyvoer en kittenvoer met ActiveBiome+ of neem contact op met je dierenarts voor advies.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Kittenvoer Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met wetenschappelijk bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • Hill's Science Plan Sterilised Kittenvoer Kip

  Afgestemde voeding om aan de specifieke behoeften van gesteriliseerde kittens te voldoen
 • Hill's Science Plan Medium Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Medium Chicken is samengesteld om de immuniteit en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • Hill's Science Plan Small & Mini Puppyvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small& Miniature is samengesteld om de immuniteit te ondersteunen en voor een gezonde ontwikkeling van hersenen, spieren en botten.</p><p></p><p><strong></strong> </p><p></p>