Welke menselijke voedingsmiddelen mogen katten en kittens eten?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een jong baasje houdt een oranje kitten vast. De kitten is alert en heeft een gezond gewicht

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een nieuwe kitten of kat is altijd spannend en we willen haar natuurlijk meteen verwennen. Het geven van voedsel is een van de belangrijkste onderdelen van de band tussen mens en dier en we zien onze kat of kitten graag smikkelen. Vaak willen we haar ook kleine beetjes van ons eigen voedsel geven, maar is dit wel ok? Welke menselijke voedingsmiddelen zijn eigenlijk veilig voor je kitten?

Ten eerste

De groei is een cruciale periode in het leven van een dier en optimale voeding is daarbij heel belangrijk. De juiste voeding zorgt voor een gestage, gezonde groei, sterke botten en tanden en goed werkende hersenen en zintuigen. Je kitten heeft een compleet en gebalanceerd kittenvoer nodig om dit te bereiken. Je kan haar nat- of droogvoer geven of een combinatie van de twee, zolang alles wat je haar geeft maar compleet en gebalanceerd is. 

Het is altijd goed om haar indien mogelijk vanaf het begin zowel nat- als droogvoer te geven. Katten raken gewend aan bepaalde texturen. Als je je kat ooit op nat- of droogvoer moet laten overstappen, kan dit lastig zijn als ze er niet al van jongs af aan aan gewend is.

Traktaties en menselijke voedingsmiddelen

Veruit de veiligste manier om je kat of kitten te trakteren is om haar speciale kattensnacks te geven. Wat voor traktaties je ook gebruikt, ze mogen nooit meer dan 10% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën uitmaken. Te veel traktaties kunnen niet alleen tot obesitas leiden, maar kunnen ook het dieet van je kat uit balans brengen, zodat ze te veel of te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Er zijn een heleboel menselijke voedingsmiddelen die je als gezonde, veilige snacks voor je kat kan gebruiken. Hieronder vallen:

 • Gekookt vlees. Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze vlees in hun dieet nodig hebben om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Kittenvoer bevat alles wat ze nodig heeft, maar kleine beetjes gekookt vlees, zoals kip, varkensvlees of rundvlees, zijn veilig om te geven. Vermijd vet vlees of huid, zodat ze geen last van haar maag krijgt. Geef nooit botten of rauw vlees. Vermijd verwerkt vlees zoals ham vanwege het hoge zoutgehalte.

 • Vis is buitengewoon voedzaam. Aangezien katten bij het eten voornamelijk op de geur afgaan, zijn veel katten en kittens helemaal dol op vis. Denk eraan om de graten te verwijderen en de vis te koken, want katten mogen geen rauwe vis eten. 

   

 • Eieren zijn een goede bron van eiwitten en vormen geen gevaar voor katten. Roereieren en gekookte eieren zijn beter dan gebakken eieren. Het is beter om geen melk of boter toe te voegen bij het maken van roereieren, omdat sommige katten zuivelproducten niet goed verdragen.

 • Groente en fruit. Katten houden niet van zoetigheid en hebben niet per se groente nodig, dus je kat is misschien niet geïnteresseerd in groente en fruit. Sommige soort groente en fruit zijn echter veilig. Je kan proberen om haar erwten, broccoli, wortels, pompoen, bananen, meloen of blauwe bessen te geven. Neem het alleen niet persoonlijk op als ze nee zegt!

 • Volkoren granen zoals haver en rijst zijn ook voorbeelden van veilige menselijke voedingsmiddelen.

Er zijn dus een aantal smakelijke extra's die je je kitten kan geven. Onthoud echter wel dat er veel menselijke voedingswaren zijn die gevaarlijk zijn voor katten en die je dus niet moet geven. Hieronder vallen:

Om over na te denken.

De belangrijkste dingen om te onthouden over voeding en optimale groei voor een gezonde kitten zijn:

 • Een compleet en gebalanceerd kittenvoer moet minimaal 90% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën uitmaken. 

 • Geef haar indien mogelijk zowel nat- als droogvoer.

 • Traktaties mogen nooit meer dan 10% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën uitmaken. 

 • Hoewel veel menselijke voedingsmiddelen veilig zijn, zijn veel dat ook niet. Als je het niet zeker weet, moet je het haar niet geven.

 • Houd haar slank en houd samen me de dierenarts haar groei bij. Slanke kittens worden later slanke katten.

Veel plezier met je nieuwe kitten! Dat jullie nog vele jaren van jullie prachtige vriendschap mogen genieten!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA