Wat kan je verwachten als je huisdier een kankerdiagnose heeft gekregen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een kankerdiagnose bij een huisdier kan eng, overweldigend en verschrikkelijk zijn. De dierenarts begrijpt deze emoties, je zorgen over de toekomst en de onzekerheid die je voelt over behandelopties. Het goede nieuws is dat dankzij nieuwe ontwikkelingen in de dierenoncologie veel huisdieren genezen van kanker en lang en gezond leven kunnen leiden. Als je huisdier een kankerdiagnose heeft gekregen, kan dit artikel je op weg helpen.

Kankerdiagnose bij huisdieren

Alvorens de dierenarts kanker diagnosticeert, zal hij eerst vragen stellen over de tekenen en symptomen die je opgemerkt hebt. Net als bij mensen zijn er ook bij huisdieren veel verschillende soorten kanker, met veel verschillende tekenen en symptomen. Als vuistregel moet je de dierenarts bezoeken als je verandering ziet in het uiterlijk, het gedrag of het welzijn van je huisdier.

De dierenarts zal kanker bevestigen of uitsluiten door de algemene gezondheid van je huisdier te beoordelen en enkele tests uit te voeren. Eerst worden vaak bloed- en urinetests uitgevoerd. Cellen of monsters van tumoren worden onder de microscoop geëvalueerd en er worden verschillende scans gemaakt, zoals röntgenfoto's en echografieën. Deze tests verschaffen basisinformatie over de gezondheid van je huisdier en helpen de dierenarts om te bepalen of er kanker aanwezig is, welk type kanker het is en of de kanker zich verspreid heeft naar andere organen. Met deze informatie kan de dierenarts, bij voorkeur een specialist op het gebied van oncologie, een prognose geven en een behandelplan opstellen.

Dokter maakt een echografie bij een hond

Kankerbehandeling bij huisdieren

De behandelopties bij huisdieren verschillen niet veel van de behandelopties bij mensen. Het belangrijkste verschil is dat huisdieren minder negatieve bijwerkingen hebben bij chemotherapie; ze ervaren slechts zelden misselijkheid of haarverlies. Je huisdier heeft waarschijnlijk een betere kans om te overleven als je het behandelplan van de dierenarts volgt, dat een of meer van de volgende therapieën kan omvatten.

Operatie

Met een operatie kunnen kankergezwellen verwijderd worden. Operaties kunnen bij sommige soorten kanker curatief zijn, zoals bij de volledige verwijdering van een laaggradige mestceltumor. Een operatie kan ook nodig zijn in combinatie met andere behandelingen, om de kanker volledig uit het lichaam van je huisdier te verwijderen.

Chemotherapie

Deze methode gebruikt medicatie om kankercellen te doden en maakt deel uit van de meeste kankerbehandelplannen. De medicatie kan oraal in pilvorm worden ingenomen of door de dierenarts intraveneus worden toegediend.

Bestraling

Bestraling wordt gebruikt om tumoren te laten krimpen voor een operatie, om kankercellen die overblijven na een operatie te doden en om de groei te vertragen van kanker in delen van het lichaam waar een operatie niet mogelijk is — bijvoorbeeld in de neus. Huisdieren hebben meestal meerdere bestralingsdoses nodig. Houd er rekening mee dat bestralingscentra normaal gesproken alleen beschikbaar zijn in gespecialiseerde dierenziekenhuizen en vaak erg duur zijn.

Immunotherapie

Immunotherapie gebruikt een vaccin om het immuunsysteem te stimuleren kankercellen te bestrijden. Deze therapie wordt gebruikt bij hondenmelanomen en wordt onderzocht als optie om osteosarcomen te behandelen.

Palliatieve zorg

Kanker bij huisdieren kan niet altijd genezen worden. Palliatieve zorg heeft als doel om de levenskwaliteit van je huisdier zo goed mogelijk te houden in de tijd die hem nog rest. Hieronder vallen pijnbestrijding, het beperken van misselijkheid en leren begrijpen wanneer het tijd is om vaarwel te zeggen. Palliatieve chirurgie kan nodig zijn om de pijn tegen te gaan, vooral bij honden met botkanker. Ook is goede voeding cruciaal bij palliatieve zorg, dus praat met de dierenarts over het dieet en de voedingsbehoeften van je huisdier. Het goede nieuws is dat palliatieve zorg vaak kan leiden tot een aantal pijnvrije weken of maanden voor je huisdier die jullie anders niet samen doorgebracht zouden kunnen hebben — en dat is ontzettend waardevol.

Wat kan je verwachten als je huisdier kanker heeft

Afhankelijk van welk type kanker je huisdier heeft, zijn algemene gezondheid, zijn leeftijd en de behandelingen die hij krijgt, zijn er misschien aanpassingen in huis nodig. Bijvoorbeeld:

  • Als je huisdier een operatie heeft ondergaan, zal hij tijd en zorg nodig hebben om te herstellen.
  • Misschien zal hij meer slapen en minder eten, als hij een type kanker heeft dat leidt tot minder eetlust of minder energie. Dwing hem niet tot bewegen, maar laat hem zelf zijn activiteitsniveau reguleren. Als je een hond hebt, blijf hem dan mee naar buiten nemen voor frisse lucht en zonlicht. Als je huisdier niet eet, kan de dierenarts een eetlustopwekkend middel voorschrijven of hun dieet wijzigen.
  • Als je huisdier hersenkanker heeft, zie je misschien cognitieve veranderingen, zoals het verlies van aangeleerd gedrag. Hij kan ook toevallen krijgen, die met medicatie behandeld dienen te worden.
  • Kanker of kankerbehandelingen kunnen soms leiden tot verlies van controle over de blaas en darmen. Je huisdier zal misschien vaker zijn behoeften moeten doen en vaker ongelukjes thuis hebben.
  • Je zult vaak naar de dierenarts moeten gaan. Als je huisdier onder behandeling is, zal de dierenarts extra tests moeten doen, zowel tijdens als na de behandeling, om te beoordelen hoe goed deze werkt. Een behandeling kan duur zijn. Als je een verzekering hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk met de verzekeringsmaatschappij te praten om te zien wat de polis dekt.

Als je huisdier palliatieve zorg krijgt, kan het moeilijk zijn om te weten wanneer ze de dierenarts nodig hebben en wanneer het tijd is om vaarwel te zeggen. De PDSA heeft een nuttige checklist om de levenskwaliteit van je huisdier te controleren.

Het concept 'last van de mantelzorger' bij mensen die voor zieke mensen zorgen is goed gedocumenteerd, maar volgens een studie in het British Medical Journal, is het ook een probleem bij mensen die zorgen voor chronisch of ongeneeslijk zieke huisdieren. Als je mantelzorger bent, moet je goed voor jezelf zorgen en waar mogelijk om ondersteuning vragen. Organisaties zoals Blue Cross bieden hulpmiddelen aan, zoals gratis en vertrouwelijke begeleiding of mogelijkheden om andere baasjes te ontmoeten die begrijpen wat je doormaakt. Je kan contact opnemen met de ondersteuningsservice bij het verlies van een huisdier van het Blue Cross, per telefoon op 0800 096 6606, per e-mail op pbssmail@bluecross.org.uk of online via live chat.

Een kankerdiagnose bij een huisdier kan overweldigend zijn, maar de dierenarts zal je helpen gedurende het hele proces. Rouw is ook een normaal onderdeel van omgaan met kanker bij huisdieren. Als je het moeilijk hebt, kan je om ondersteuning vragen, zodat je het meeste kan halen uit de tijd die jij en je huisdier nog samen hebben.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten studeerde in 2002 af aan de UC Davis School of Veterinary Medicine en is gecertificeerd als journalist of het gebied van diergeneeskunde. Ze heeft 16 jaar ervaring als dierenarts voor kleine dieren en is een bekende internationale spreker en schrijver over dierengezondheidszorg. Haar passie is baasjes te leren beter voor hun huisdieren te zorgen.