Maag- en darminfectie bij katten - Wat je moet weten

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een grijze kat ligt op bij haar baasje op schoot, met haar ogen nauwelijks open, terwijl ze op haar rug wordt gekrabd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De term “gastroenteritis” betekent eenvoudigweg een ontsteking aan de maag en darmen. Het is meestal vrij duidelijk of je kat lijdt aan gastro-enteritis omdat ze ziek kan zijn of een waterige, zachte of bloederige ontlasting kan hebben. Hoewel diarree misschien moeilijk te herkennen is als je kat naar buiten gaat om naar het toilet te gaan, is braken meestal erg opvallend omdat er evenzeer door verrast worden als jij.

Zoals je je kunt voorstellen, vooral als je dit ooit zelf hebt meegemaakt, is een maag- en darminfectie behoorlijk onaangenaam voor katten. Maag- en darminfectie kan acuut zijn (plotseling en van korte duur), of chronisch, wat betekent dat het langer dan twee tot drie weken aanhoudt. Deze langere gevallen worden chronische enteropathieën (CE) genoemd, met als meest voorkomende vorm Dieet-responsieve enteropathie (FRE). Chronische maag- en darminfectie wordt ook wel ontstekingsdarmziekte genoemd (Inflammatory Bowel Disease of IBD).

In dit artikel bespreken we de veel voorkomende oorzaken van acute maag- en darminfectie bij katten. Acute maag- en darminfectie is niet altijd een noodgeval voor de dierenarts, en in en in sommige gevallen wordt het vanzelf weer beter, maar er zijn momenten waarop actie nodig is. In dit artikel zullen we de meest voorkomende oorzaken bespreken en wat je kunt doen om je arme huisdier te helpen.

Veel voorkomende oorzaken van acute maag- en darminfectie

  1. Onbezonnen iets eten Honden zijn het schoolvoorbeeld van het plunderen van de prullenbak, maar katten kunnen hier ook ten prooi aan vallen. Veel katten stelen stiekem voedsel van werkbladen of eten misschien een ongelukkig diertje dat niet zo goed op de maag valt. Dit soort problemen lost zich meestal vrij snel vanzelf op. Dit kan ook gebeuren als je onlangs het voer van je kat hebt veranderd, maar niet geleidelijk in enkele dagen naar het nieuwe voer bent overgeschakeld.

  2. Virusinfecties kunnen acute maag- en darminfectie bij bijna alle dieren veroorzaken, inclusief bij katten. Dit is maar een van de redenen om de vaccinaties van kat actueel te houden.

  3. Parasieten, vooral in grote aantallen, kunnen een probleem voor de darmen opleveren. Praat met je dierenarts om er zeker van te zijn dat je parasietenbestrijding geschikt is voor de levensstijl van je kat. Zo kunnen katten die hun prooi jagen en eten vaker wormenkuur nodig hebben dan een binnen zittende huiskat.

     

  4. Voedselallergieën. Dit kunnen echte allergieën of intoleranties zijn.

  5. Ander medische problemen. Maag- en darminfecties kunnen worden veroorzaakt door andere ziekten zoals nierfalen of een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie).

Moet je je zorgen maken over maag- en darminfecties bij katten?

We kunnen hier geen eenduidig antwoord op geven. Het hangt allemaal af van de levensfase van je kat, welke andere problemen ze heeft, als ze die heeft, en hoe ernstig de maag- en darminfectie is. Zoals we al zeiden, veel gevallen lossen zich vanzelf op, dus als je kat een dag een paar keer ziek is en een beetje ellendig is, kun je misschien wel 24-48 uur wachten en te kijken of het tot rust komt. Maar als de maag- en darmklachten meer dan 48 uur duren, moet je naar je dierenarts gaan.

Een van de grootste zorgen is uitdroging, vooral door braken, maar ook door diarree. Als je kat heel vaak braakt, pijn lijkt te hebben of depressief en inactief is, raadpleeg dan meteen je dierenarts. Een eenvoudige test die je kunt doen voor uitdroging is de ‘huidtent’ test. Als een dier goed gehydrateerd is, en je trekt de huid aan de achterkant van de nek voorzichtig omhoog laat hem weer los, dan zal die zachtjes weer op zijn plaats springen. Als je kat een beetje uitgedroogd is, duurt het langer voordat de huid weer terugspringt. Bij ernstige uitdroging blijft de huid rechtop staan als een tent, vandaar de naam van de test.

Als je kat vanzelf beter wordt, maar je merkt dat ze regelmatig klachten hebben, moet je ook naar je dierenarts gaan, omdat er mogelijk een onderliggende oorzaak is.

Als je kat naar de dierenarts moet, is het erg handig als je een ontlastingsmonster mee kunt nemen (van je kat!). Je dierenarts kan dit onderzoeken op parasieten, infectie en de aanwezigheid van zaken als bloed. Afhankelijk van het eerste klinische onderzoek wil je dierenarts mogelijk:

  1. Een paar dagen een zeer verteerbaar, hoogwaardig voer geven dat de spijsvertering ondersteunt, om de darmen te helpen genezen.

  2. Een behandeling geven voor elke parasitaire of bacteriële ziekte die wordt gevonden.

  3. Bloedtesten uitvoeren om andere ziektes uit te sluiten.

  4. In geval van uitdroging moet je kat mogelijk in het ziekenhuis blijven om intraveneuze vloeistoffen en ondersteunende zorg te krijgen.

  5. In sommige gevallen, als de tekenen van maag- en darminfectie chronisch worden of terugkeren, kunnen röntgenfoto's, scans en zelfs biopsie nodig zijn.

Eigenlijk ken jij je kat beter dan wie dan ook. Als je je ooit zorgen maakt, aarzel dan niet om je dierenarts te bellen. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen en zoals bij alles in verband met gezondheid, hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA