Een kat alleen thuis laten: Hoe lang is veilig?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Aangezien de meeste katten 13 tot 18 uur per dag slapen, is het meestal geen probleem om ze alleen thuis te laten terwijl je aan het werk bent. Maar heb je een kitten, een oudere kat of is je kat pas kort in je huis, dan zijn er enkele extra voorzorgsmaatregelen die je kunt overwegen. Hoe lang kan je kat veilig alleen gelaten worden? Als je je kat alleen thuis laat, zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden die ervoor zorgen dat je huisdier fysiek en emotioneel gezond blijft.

Kleine kitten die met veren speelt

Hoe lang is te lang?

Hoe lang je je kat alleen thuis kunt laten hangt echt af van de individuele kat en je band met haar. Als je net een nieuwe kat in huis hebt, heeft zij tijd nodig om je schema te leren kennen, in een dagelijkse routine te komen en te weten welk gedrag bij jou thuis gepast is. Een nieuwe kat moet je geleidelijk en heel voorzichtig introduceren bij de andere huisdieren, om er zeker van te zijn dat ze zich aanpassen aan de nieuweling. De eerste paar weken zijn ook een cruciale tijd voor jou en je kat om aan elkaar te wennen en een band te ontwikkelen.

Katten die al een paar maanden of jaren in je huishouden wonen, kunnen het prima vinden om 8 of 10 uur alleen thuis te zijn, maar ze kunnen zich ook gaan vervelen, eenzaam worden of gestrest raken. Let op tekenen als overmatig wassen of buiten de kattenbak hun behoefte doen en overleg met je dierenarts als de eet- of kattenbakgewoonten van je kat veranderen.

Katten hebben er net als ieder ander dier behoefte om regelmatig gevoerd te worden(altijd binnen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) en vers water en een schone kattenbak te hebben. Naast deze basisvoorzieningen zal je kat prijs stellen op manieren om zich te vermaken, zoals rinkelende speeltjes, een krabpaal of soms zelfs een ritselende papieren zak.

Zorg dragen voor kittens of oudere katten

De leeftijd speelt ook een rol bij de vraag hoe lang je je kat alleen thuis kunt laten. Kittens zijn nieuwsgierige dieren die zichzelf in gevaar kunnen brengen door te krabben, met wiebelige vazen te spelen of van bijvoorbeeld giftige kamerplanten te eten. Als je jonge katten zonder toezicht moet achterlaten kan het een goed idee zijn om één kamer kitten proof te maken en deze in te richten met een kattenbak, voer, speelgoed en vers water

Als je kitten meer dan 12 uur alleen is, kun je het beste iemand zoeken die even bij haar komt kijken. Laat die persoon het voer van je huisdier controleren en vers water geven. Als je kat toegang heeft tot meerdere kamers, moet je kattenoppas ook door je huis lopen en controleren of je kitten niet in kleine ruimtes is blijven steken of zichzelf heeft opgesloten in een kamer of kast.

Hoewel oudere katten misschien minder snel kattenkwaad uithalen, kunnen ze meer moeite hebben met omgevingsfactoren. Als je je kat alleen laat tijdens warme zomerdagen, zorg er dan voor dat ze terwijl je weg bent een koele plek heeft om een dutje te doen en dat op verschillende plaatsen in huis waterbakjes staan waar ze bij kan. Aangezien oudere katten ook vatbaarder zijn voor ziekten, zoek dan als je toch lang wegblijft een dierenoppas die minstens één keer per dag kan langskomen om met haar te spelen.

Hoe veranderingen in je dagelijkse routine je kat beïnvloeden

Het is belangrijk om op het gedrag van je kat te letten als je dagelijkse routine verandert. Als de kinderen bijvoorbeeld weer naar school gaan, kunnen sommige katten genieten van de extra tijd alleen, terwijl andere last kunnen krijgen van verlatingsangst. Overweeg nieuwe speeltjes of krabpalen te geven, laat de radio aan als rustgevend achtergrondgeluid of neem een ander huisdier om je kat gezelschap te houden. Als je een tweede huisdier in huis neemt, wees dan bereid om de eerste twee weken thuis te zijn om toezicht te houden op de interactie tussen je huisdieren voordat je ze voor langere tijd alleen laat.

Vergeet ten slotte niet dat zelfs de meest geavanceerde voeder- en waterautomaten geen vervanging zijn voor menselijke aandacht. Je kat heeft de aandacht en beweging nodig die hij krijgt door tijd met je door te brengen, dus zoek als je vaak weg bent een betrouwbare kattenoppas die dagelijks met haar speelt en haar knuffelt.

Het is normaal dat elk baasje bezorgd is om zijn kat alleen te laten. Door vooruit te plannen, kun je je kat vrijheid in huis geven en als je weg bent haar toch veilig en gelukkig houden.

Over de auteur

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger is een huisdiereigenaar die haar huis deelt met haar viervoeters, twee kinderen en man. Chrissie brengt graag tijd door met haar familieleden als ze niet aan het lesgeven, schrijven of bloggen is. Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die huisdiereigenaren helpen een actiever en zinvoller leven met hun huisdieren te leiden.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • Hill's Science Plan Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Urinary Health Adult Kattenvoer met Kip

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Urinary Health Sterilised Cat</strong> is een perfect gebalanceerde voeding die de gezonde urinewegen van uw kat helpt te beschermen voor een langer en gelukkiger leven. Met een unieke Gewichtscontroleformule om gecastreerde/gesteriliseerde katten fit en gezond te helpen houden. </p>