Mijn kat heeft een droge huid: tips en adviezen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Zie je veel schilfers wanneer je jouw kat aait? Of krabt jouw kat veel door jeuk, dan vraag je jezelf misschien af: " heeft mijn kat een droge huid?" Wanneer je zeker weet dat het niet aan vlooien ligt, dan moet je verder gaan uitzoeken wat de oorzaak kan zijn van het krabben van jouw kat.

Symptomen van droge huid en mogelijke oorzaken

Een droog plekje en af en toe krabben is meestal niet iets om je zorgen over te maken. Maar blijft het krabben aanhouden? Of likt of bijt jouw kat op een specifieke plek? Dan kan het wellicht gaan om een huidprobleem. Constante jeuk kan een teken zijn dat jouw kat last heeft van een droge huid. Andere symptomen van een droge huid bij katten zijn roosachtige schilfers op hun vacht en kale plekken.

Een van de redenen waarom jouw kat een droge huid kan hebben, heeft te maken met voeding. Volgens het Merck Veterinary Manual hebben katten een uitgebalanceerde voeding nodig met voldoende hoeveelheden van bepaalde vetzuren. Wanneer dit niet het geval is kan hun huid droog en schilferig worden, of dof eruitzien. Praat met een dierenarts over het voer van jouw kat om te zien of het nodig is om over te schakelen op ander voedsel of een supplement te proberen, zoals visolie. Houd er echter rekening mee dat het tot een maand kan duren voordat een droge huid bij een kat verdwenen is.

Als de droge huid van een kat zich vooral in het midden van de rug bevindt, kan het probleem worden veroorzaakt door overgewicht. Cats Protection zegt dat zwaarlijvige katten moeite kunnen hebben om zichzelf goed te verzorgen, met als gevolg een droge huid, roos, of klitten op moeilijk bereikbare plaatsen.

Huid en overgevoeligheden

Gevoeligheden voor de omgeving en andere externe factoren zijn veel voorkomende oorzaken van huidaandoeningen bij katten. Het is belangrijk dat je weet wat zich in huis bevindt wat huidirritatie kan veroorzaken bij een kat. Vraag jezelf eens af:

  • Heb ik nieuwe schoonmaakmiddelen gebruikt op de vloer, op de meubels, of in de lucht?
  • Heb ik dekens of kleding met een ander wasmiddel gewassen?
  • Kan mijn kat medicijnen hebben gegeten die in huis lagen?
  • Zijn er nieuwe dieren in huis?

Wanneer je op een van deze vragen 'ja' hebt geantwoord en een mogelijke bron kan isoleren, bel dan een dierenarts en beschrijf de symptomen. Met die informatie zal een dierenarts beslissen of je langs moet komen, of dat je het een paar dagen moet afwachten.

Stel bovengenoemde vragen aan iedereen in huis. Katten kunnen ook last hebben van pollen, stof en schimmel. Wanneer een kat plotseling lusteloos wordt, moet braken of een aanval krijgt kort nadat je hem ziet krabben, moet je hem naar de dierenarts brengen. Ze kunnen namelijk een ernstige gevoeligheid hebben of iets giftigs hebben gegeten.

Gestreepte grijze kat krabbende kat op een schommelstoel in de tuin

Andere beestjes...

Heb je een een nieuw dier in huis? Dan kunnen vlooien de reden kunnen zijn dat een kat huidproblemen heeft, zelfs wanner andere huisdieren geen tekenen van irritatie vertonen. Haal een vlooienkam door de vacht van de kat en til delen van de vacht op, op zoek naar vlooien of vlooienpoep. Zelfs als je geen beestjes kan vinden, kunnen er kleinere parasieten aan het werk zijn, zoals mijten, volgens de PDSA. Controleer de huid ook op roodheid en schilfers. Deze kunnen wijzen op een schimmelaandoening, zoals ringworm. Houd veranderingen voor alle huisdieren bij om die te delen met een dierenarts, zodat deze een weloverwogen beslissing kan nemen over wat te doen om de jeukende huid van de kat te helpen verlichten.

Behandeling van droge huid

Wanneer je op zoek bent naar oplossingen voor een droge huid bij uw jeukende kat, ben je misschien geneigd het internet te raadplegen voor mogelijke remedies. De PDSA waarschuwt dat sommige ingrediënten die veilig zijn voor mensen, zoals bepaalde essentiële oliën, schadelijk en zelfs giftig kunnen zijn voor katten. Gebruik alleen producten die speciaal voor katten zijn ontwikkeld, en raadpleeg een dierenarts voordat je iets probeert om de irritatie van jouw kat te verlichten.

Sommige katten kunnen last hebben van een jeukende, rode, geïrriteerde huid als gevolg van voedselovergevoeligheid. Overleg met een dierenarts of een dieetvoeding jouw kat zou kunnen helpen.

Terwijl je werkt aan een oplossing om de jeuk van de kat te verhelpen, probeer de kat zoveel mogelijk bezig te houden met spelen en andere afleiding. Je kan ook luchtbevochtigers gebruiken om de lucht in huis vochtiger te maken, en de kat altijd voorzien van vers water om hem gehydrateerd te houden.

Wanneer een kat een droge, jeukende huid heeft, is de kans groot dat de oorzaak in huis schuilt — maar die kan waarschijnlijk gemakkelijk worden weggenomen. Je kan met een dierenarts kunnen samenwerken om jouw huis aan te passen voor een gelukkige en comfortabele kat!

Over de auteur

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die huisdiereigenaren helpen een actiever en zinvoller leven te leiden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten