Zijn bananen veilig voor mijn kat om te eten?

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bananen zijn een voedzame en handige snack voor mensen, maar dat geldt misschien niet voor je huisdieren. Als je bijvoorbeeld een kat als huisdier hebt, vraag je misschien af: zijn bananen goed voor katten? Of mogen katten bananen eten als traktatie? Laten we dit eens onder de loep nemen.

Mogen katten bananen eten?

Hoewel veel "voedsel voor mensen", zoals chocolade, giftig is voor katten en andere huisdieren en helemaal moet worden vermeden, zijn bananen niet giftig voor huisdieren. Het is een van de fruitsoorten die katten veilig in kleine porties kunnen eten. Maar zorg ervoor dat je kat niet op bananenschillen kauwt; de schil van het fruit vormt een verstikkingsgevaar en is niet verteerbaar.

De consumptie van een grote hoeveelheid bananen kan problematisch zijn en bijdragen tot maag- en darmproblemen. Maagdarmproblemen worden meestal veroorzaakt door onbezonnenheid, zoals wanneer je kat een snack van de keukentafel steelt waar haar maag niet tegen kan. Bananen kunnen in deze categorie vallen omdat ze niet de specifieke voeding bieden die katten nodig hebben. Katten zijn carnivoren, en hoewel zij goed doorgekookt zetmeel kunnen verteren, kunnen plotselinge veranderingen in het dieet tot maagdarmklachten leiden.

witte kat zit naast een stapel bananentrossen
Het is belangrijk om voer voor je kat te kiezen dat gemakkelijk te verteren is en de voedingsstoffen levert die ze nodig hebben. Als je je kat banaan voert, moet je onder meer letten op diarree, verstopping, braken en oprispingen. Als je een van deze of andere ongewone symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Zijn bananen veilig voor kittens om te eten? Kittens die worden gespeend (meestal tot een leeftijd van acht weken) moeten worden gevoed met kittenvoer van goede kwaliteit. Het spijsverteringsstelsel van een kitten is nog in ontwikkeling, en de introductie van "voedsel voor mensen" in dit vroege stadium kan ontstekingen, irritatie, gevoeligheid of ander ongemak veroorzaken.

Tijd voor een traktatie: zijn bananen goed voor katten?

Traktaties zouden minder dan 10% van de calorie-inname van je huisdier moeten uitmaken, en een beetje banaan komt al een heel eind in de richting van dat aantal calorieën.

Kunnen katten bananen eten als voedzaam tussendoortje? Nogmaals, het antwoord is ja, maar met mate. Omdat ze veel koolhydraten en calorieën bevatten, staan bananen niet bovenaan de lijst van traktaties voor katten en je kat wil misschien niet eens bananen eten. De "zoete" smaakpapillen van een kat zijn niet erg sterk, waardoor ze zich niet instinctief aangetrokken voelen tot zoet voedsel zoals bananen. Maar als ze de kans krijgen, zullen veel katten de kans grijpen om iets nieuws te proberen.

Hoewel bananen op de veilige lijst staan, zijn er bepaalde fruitsoorten en groenten die je je kat nooit mag voeren, waaronder de volgende:

  • Citrusvruchten (sinaasappelen, mandarijnen, citroenen, grapefruit, limoenen, enz.)
  • Kersen
  • Tomaten
  • Druiven
  • Rozijnen

Als je kat een van deze of andere giftige voedingsmiddelen binnenkrijgt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts of een dierenkliniek voor spoedeisende hulp om een behandeling te bepalen.

Dus, mogen katten bananen eten? Als incidentele, leuke traktatie voor je kat, zeker, maar de betere optie is om ze gezonde kattensnoepjes te geven (met mate) en maaltijden die speciaal zijn samengesteld met de voeding die ze nodig hebben. Katten hebben een maaltijdplan op basis van vlees nodig met de juiste balans van eiwitten en andere voedingsstoffen, die allemaal helpen om je lieve kat in topvorm te houden.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is een bekroond schrijfster, al heel lang kattenliefhebster en is professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA). Vind en volg Christine op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten