Welke rasgrootte hond past het beste bij mij?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden wanneer je de juiste hond voor jou en je gezin wil vinden. De grootte van de hond is een hele belangrijke factor, niet alleen voor het welzijn van je hond, maar ook voor je familie. Hieronder zetten we de aandachtpunten op een rij.

Woonruimte en tuinoppervlak

Elke hond, groot of klein, heeft voldoende ruimte nodig om te gaan en draaien waar ie wil. En ja hoor, hoe groter de hond, hoe meer ruimte nodig is. Hoe meer ruimte, hoe beter. Niets is zo fijn als voldoende ruimte en bewegingsvrijheid hebben. Sommige grote hondenrassen hebben vaak een vrij rustige en gereserveerde houding en hebben verrassend genoeg niet de meeste ruimte nodig. Laat je echter niet misleiden: zelfs al hebben ze geen enorme tuin nodig, zijn ze natuurlijk het gelukkigst in een woonruimte waar ze niet tegen tafels of muren aanstoten. Kijk maar eens naar de mastiff,, een ras met het formaat van een kleine pony. Ondanks zijn grootte is dit een zeer vriendelijke reus met een lager energieniveau, volgens Vetstreet. Een kleine hond heeft misschien een kleine woonruimte nodig. Maar als dit hondje erg actief is, dan doe je er goed aan hem ook de nodige en veilige buitenruimte te bieden door je tuin te omheinen. Afgezien van hun kleine formaat, beschikken kleine honden over een grote dosis energie. Woon je in een appartement in de stad? Maak dan regelmatig samen een wandeling in het park, zodat je hondje zijn energie kwijt kan.

Kinderen

Welk ras of formaat hond je gaat kiezen voor je gezin is erg afhankelijk van de kinderen. Een gigantische hond die enthousiast tekeer gaat, kent vaak zijn eigen gewicht en kracht niet, waardoor jonge kids per ongeluk letsel kunnen oplopen. Let op dat kinderen dan weer de kleinere en dus kwetsbaardere hondjes per ongeluk ook pijn kunnen doen door te onstuimig met hen te spelen. In het algemeen vertonen schoothondjes dan weer een pittig temperament waardoor ze minder goed geschikt zijn voor jonge kinderen. Vetstreet wijst er op dat de kleinere schoothondjes, zoals Chihuahua's, het niet altijd pikken als er te ruw met hen wordt gespeeld, wat vaak het geval is met peuters. Grote honden kunnen dus al beter tegen een stootje en schieten al makkelijker goed op met kleine kinderen. Groot of klein, je hoort te allen tijde toezicht te houden op de interactie tussen hond en kind.

Andere overwegingen

Je woonruimte en of er kinderen zijn bepalen grotendeels de keuze voor een hond, toch zijn er nog andere zaken waar je rekening mee houdt. In het algemeen geldt: hoe groter de hond, hoe hoger je budget voor hondenvoer zal zijn. Hoewel het geen deal-breaker mag zijn, is het kostenplaatje vaak de bepalende factor in de zoektocht naar de juiste hond voor diegenen met een wat krapper budget. Als je graag een grote hond in huis wilt nemen, dan zul je hier echter wel een hoger dan gemiddeld budget voor moeten vrijmaken. Grote honden krijgen al sneller te kampen met gezondheidsproblemen, met de respectievelijke dierenartskosten als gevolg.

Iets anders om zeker rekening mee te houden is de hoeveelheid en soort beweging die je hond nodig heeft. Kleine hondjes kunnen over het algemeen veel langer actief zijn dan hun grote soortgenoten. Er zijn kleine rassen die heel actief kunnen zijn, zoals kleine herdershonden en terriërs. Maar het zijn de grote rassen die er naar uitkijken om samen met jou te gaan hiken, lange wandeltochten maken, hardlopen of fietsen. Speelgoed, manden, hondenbedden of benches zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, maar met vergelijkbare prijskaartjes. Houd wel in je achterhoofd dat ook deze spullen ruimte in huis gaan innemen. Misschien is dit wel de bepalende factor in de keuze voor jouw hond?

Misschien had je er nog niet aan gedacht....hoe groot is je auto? Is deze wel geschikt om een hond van een reuzeras in te vervoeren? Probeer maar eens een Deense dog in een Mini Cooper te krijgen, bijna onmogelijk! Je wilt natuurlijk dat jouw hond lekker comfortabel en veilig kan reizen, al is het om even langs te gaan bij de dierenarts.

Bovendien hebben ook honden knuffels nodig en zullen ze hoogstwaarschijnlijk bij jou in bed willen klimmen. In hoeverre ben jij bereid een deel van jouw bed af te staan aan je hond? Laat je zeker niet misleiden: ook de kleinere honden hebben al snel de neiging meer plek in te nemen in bed dan wat ze eigenlijk nodig hebben. Misschien vind je het helemaal niet erg om je deken af te staan met zo'n lekkere, warme, harige slaapgenoot naast je.

Bedenk dat het erg belangrijk is dat elk gezinslid zich helemaal op zijn gemak voelt met de nieuwe hond in de buurt, wat je ook kiest, groot of klein. Wanneer je weet welk ras en grootte hond je kiest, of het een puppy wordt of dat je een hond uit het dierenasiel gaat adopteren, kun je de juiste accessoires en benodigdheden in huis halen. Het kiezen van de meest geschikte hond voor jou hangt van veel verschillende factoren af, en dit staat in direct verband met hun specifieke grootte. Want uiteindelijk wil je samen genieten van een lang en gelukkig leven.

Over de auteur

Katie Finlay

Katie Finlay

Hondentrainer en schrijfster Katie Finlay woont in Los Angeles, CA (VS). Ze werkt al meer dan zes jaar samen met honden en hun baasjes, zowel persoonlijk als via haar artikelen.

Gerelateerde artikels

Gerelateerde Producten