De Maine Coon is een zachtaardige kat, die zich gemakkelijk aan elke omgeving aanpast. Ze heeft een zware, maar zijdeachtige vacht.

 

Voer voor Maine Coon

Een specifiek ras zoals een Maine Coon vraagt ook om een specifieke soort kattenvoer, om aan hun dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen. Wanneer een Maine Coon gezond is raden we Hill's Science Plan Feline Adult, Hill's Vet Essentials Feline Multi Benefit + Dental Adult 1+, of Hill's Science Plan Feline Adult Light aan. Gaat het om een kitten, of juist om een oudere Maine Coon? Dit vraagt dan ook om een andere soort voeding. Bij specifieke gezondheidsproblemen kunt u bij uw dierenarts vragen naar Hill's Prescription Diet.


De Maine Coon in een notendop
The Maine Coon Cat Breed

De Maine Coon kat wordt beschouwd als het enige langhaar ras dat afkomstig is uit de Verenigde Staten.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 
Poezen: gemiddeld: 3-5 kg

Oogkleur:

koper, groen, goud, twee verschillende oogkleuren

Verwachtingen:

Levensduur: 9-13 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld, hoog
Neiging tot verharen: hoog

Vacht:

Lengte: lang
Eigenschappen: steil
Kleuren: wit, zwart, blauw, rood, crème, bruin, zilver, schildpad, blauw-crème, goud
Patroon: effen, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico (schildpad met wit), cypers, smoke (donker op een zilverwitte ondervacht), shaded (donker op lichtere ondervacht)
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 

Gangbaarheid: algemeen

De Maine Coon is gemiddeld tot groot, en de katers zijn groter dan de poezen. Het lijf is lang en rechthoekig en de staart is ook lang. Ze kan hierdoor veel groter lijken dan ze is.

De Maine Coon is een gespierde, zwaar gebouwde kat. Oorspronkelijk leefde ze in het wild, maar later werd ze een werkkat die schuren en huizen vrij van knaagdieren hield. De kop is groot met lange oren. En profile is er een licht deukje te zien onder de grote ogen. De borst is breed en de poten zijn dik.

De vacht van de Maine Coon is zwaar maar zijdeachtig. Een interessante eigenschap is dat de vacht ruig is en langer bij de buik en achter de poten (een zogenaamde 'broek'), maar korter op de schouders.

Persoonlijkheid:

Ondanks haar grootte en geschiedenis heeft de Maine Coon een zachtaardig en vriendelijke temperament. Ze is dol op haar baasjes en past zich aan iedere omgeving aan, zolang ze maar wat ruimte heeft om te bewegen. Wanneer ze rent, kan ze vrij luidruchtig zijn, maar uit haar zachte, rustige stem blijkt dat deze leeuwin zo mak als een lammetje is.

Verzorging:

De voeding van de Main Coon moet zorgvuldig gedoseerd worden. Dit ras heeft de neiging om mollig of dik te worden als het gewicht niet goed in de gaten wordt gehouden.

De Maine Coon moet voldoende beweging krjigen. Krabpalen en zitplankjes dienen beschikbaar te zijn en ze heeft voldoende ruimte nodig om rond te rennen. Ze is dol op interactieve spelletjes en zal met alle gezinsleden spelen. Omdat ze een grotere, zwaardere kat is, kan ze per ongeluk dingen omstoten.

De vacht van de Maine Coon heeft dagelijks aandacht nodig. Ze moet geborsteld worden om te voorkomen dat het haar gaat klitten, en ze moet gekamd worden om haar vacht glad te maken. Deze verzorging is doorgaans makkelijk om te doen als ze op jonge leeftijd al leert dat dit leuk is.

Geschiedenis:

De Maine Coon kat wordt beschouwd als het enige langhaar ras dat afkomstig is uit de Verenigde Staten. Dit ras is waarschijnlijk geïntroduceerd door zeelui die op New England voeren. De katten die zij meenamen op hun schip verlieten waarschijnlijk het schip, voorgoed of voor korte tijd, plantten zich voort met lokale katten aan wal en creëerden uiteindelijk hun eigen ras.

De showcarrière van de Maine Coon begon in New York in 1895 toen de prijs voor de mooiste kat werd uitgereikt aan een cyperse Maine Coon genaamd Leo. Leo bleef maar winnen bij de Boston kattenshows totdat hij in 1900 werd verslagen door zijn eigen zoon.

Hierna begon de liefdesrelatie met een Pers, en de populariteit van de Maine Coon kat zakte naar een tweede plaats. Deze rangorde is onlangs nogmaals gewijzigd en de Maine Coon is nu weer 'De kat van de Verenigde Staten'.

Gerelateerde artikelen

 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.