Het adopteren van een volwassen kat

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bij een volwassen kat heeft u meteen een heel goed beeld van het temperament van de kat. Het gedrag van een kitten kan ingrijpend veranderen naarmate ze ouder wordt. De persoonlijkheid van een volwassen kat zal consistenter zijn, en u zult in staat zijn om alle eigenschappen en eigenaardigheden te peilen door middel van de interactie tussen de kat en de medewerkers van het asiel.

Rustig aan

Een andere reden om te kiezen voor een volwassen kat in plaats van een kitten is omdat het, eerlijk gezegd, minder werk is. Kittens hebben veel aandacht nodig om ze zo te blijven stimuleren en uit de problemen te houden. Een volwassen kat is waarschijnlijk veel gemakkelijker voor een eigenaar die niet de tijd of energie heeft om een kitten te vermaken.

Volwassen katten bevinden zich zelden in het asiel omdat er iets mis is met hen of met hun persoonlijkheid. Meestal zijn de levensomstandigheden van de eigenaar veranderd of er zijn allergieën ontstaan in hun oorspronkelijke thuis. Normaal gesproken zijn dit vriendelijke, gezellige katten die maar al te graag deel zouden willen uitmaken van een nieuwe familie.

Persoonlijkheid

Het eerste waar u op moet letten wanneer u een kat adopteert is of de persoonlijkheid goed bij u past. De medewerkers van het asiel zullen in staat zijn om u een goed beeld te geven van het temperament van de kat. Ze zullen in staat zijn om u te vertellen of ze goed om kan gaan met andere dieren of juist beter alleen kan zijn. Ze zullen u ook vertellen of ze aanhankelijk of juist wat meer ontspannen is. Als u een nieuwe kat in een huis brengt waar al andere katten en honden zijn, ga dan voor één die al eerder met andere dieren heeft samengewoond. Los van haar achtergrond zal elke kat gelukkiger zijn in een goed thuis dan in een asiel.

Elkaar leren kennen

Zorg ervoor dat u wat tijd alleen doorbrengt met de kat of katten die u mee naar huis wilt nemen. Vraag de medewerkers van het asiel of er ergens een rustig plekje is, weg van het poezenpension, waar u alleen kunt zijn met de kat. Het kan zeer belastend en beangstigend zijn voor een kat om in een asiel te zitten, dus het kan een paar minuten duren voordat ze kalmeert en haar ware persoonlijkheid laat zien.

De meeste asiels zullen al een grondige check-up wat betreft de gezondheid hebben gedaan. De kat heeft waarschijnlijk al haar vaccinaties al gehad en is vermoedelijk ook al gesteriliseerd. Controleer de kat echter toch van neus tot staart om eventuele gezondheidsproblemen in beeld te krijgen.

Controleer de kleine lettertjes

Sommige asiels verplichten u tot het tekenen van een contract wanneer u besloten hebt om te adopteren. Zorg ervoor dat u dit zorgvuldig doorleest. Het kan bepaalde eisen hebben, zoals het niet weggeven van de kat als geschenk. Als u van plan bent om de kat als geschenk weg te geven, zorg er dan voor dat de toekomstige eigenaar het asiel bezoekt en deelneemt aan de adoptie.

Kies over het algemeen voor de kat (of katten) waar u zich het sterkte toe voelt aangetrokken. Succes en gefeliciteerd met de nieuwe aanwinst voor uw gezin.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten