Is mijn hond ziek? Hoe kan ik het herkennen? | Hill's

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je een nieuwe hondeneigenaar bent en je hond doet vreemd, vraag je je misschien af: "Wat is er mis met mijn hond?" Zelfs als je vermoedt dat er iets mis is, weet je misschien niet hoe je kunt herkennen of ze echt ziek zijn, hoe een zieke hond eruit ziet of zich gedraagt, en waarom het vreemde gedrag van je pup je 's nachts wakker houdt. En als je hond echt ziek is en je de tekenen niet opmerkt (of ze zijn gewoon goed in het verbergen ervan), kun je je schuldig en verdrietig voelen omdat je niet wist dat je hond pijn had.

Hoewel sommige symptomen van ziekte, zoals braken of diarree, duidelijk zijn, is veel ziektegedrag bij honden moeilijk te herkennen als je niet weet waar je op moet letten. Hier zijn een paar situaties en tekenen die je kunnen helpen erachter te komen of je hond ziek zou kunnen zijn, en wanneer je moet overwegen contact op te nemen met je dierenarts.

Teken #1: ze eten niet

De meeste honden zullen zelden een maaltijd of een speciale traktatie missen - vooral als je die voor hun neus zet. Als je hond zijn neus ophaalt voor zijn ontbijt of avondeten terwijl hij het normaal gesproken naar binnen schrokt, is het tijd om op te letten. Veel dingen kunnen een hond doen stoppen met eten, zoals misselijkheid, tandpijn, angst, virale infecties en darmpijn.

Maak een afspraak met je dierenarts als je hond meer dan een dag niet eet of meer dan twee maaltijden overslaat.

Teken #2: ze liggen maar wat te liggenEen kleine donzige hond in vogelvlucht liggend op een eiken hardhouten vloer met speelgoed erom heen verspreid.

Als je merkt dat je hond meer slaapt, achterloopt tijdens wandelingen, ongeïnteresseerd is in spelen of niet meer zoveel speelt als vroeger, dan kan er iets mis zijn. Soms is het gewoon te warm buiten om te spelen en te sporten. Als de temperaturen stijgen, zijn honden van nature wat luier. Anderzijds, als het niet heet is, dan wijst dit gedrag erop dat er misschien iets meer aan de hand is.

Er zijn veel dingen die een verlies van energie bij een hond kunnen veroorzaken. Elke vorm van infectie, of het nu gaat om een virus, bacterie of schimmel, kan leiden tot verlies van energie. Hartaandoeningen of ademhalingsproblemen van welke aard dan ook kunnen ervoor zorgen dat een hond zich moe voelt. Hormonale stoornissen, zoals een lage schildklier, kunnen leiden tot verhoogde lusteloosheid. Zwaarlijvigheid kan ertoe leiden dat een hond meer gaat slapen omdat het vermoeiend is om zich te verplaatsen. Zwaarlijvigheid kan ook leiden tot degeneratieve gewrichtsaandoeningen, waardoor het voor je hond pijnlijker wordt om te rennen en te spelen. Hierdoor kan een frustrerende cyclus ontstaan waarbij je hond moeite heeft om te bewegen, meer aankomt en nog minder beweegt. Als je dierenarts suggereert dat je hond zwaarlijvig is, is het belangrijk dat je zijn advies opvolgt en samen met hem aan een afslankplan werkt. Kanker, leveraandoeningen, nieraandoeningen en neurologische aandoeningen zoals toevallen of cognitieve stoornissen bij honden (ook bekend als de ziekte van Alzheimer) kunnen er ook voor zorgen dat een hond zich moe gedraagt.

Als je hond al wat ouder wordt, zou je ook kunnen denken dat hij door ouderdom minder beweegt. Honden worden weliswaar trager naarmate ze ouder worden, maar dat betekent niet dat ze helemaal moeten stoppen met bewegen. Oudere honden (die van zeven jaar en ouder) zijn nog heel goed in staat om zich te verplaatsen en te bewegen. Als je oudere pup niet meer lijkt te spelen zoals hij vroeger deed, is het waarschijnlijk de moeite waard om de dierenarts te bellen en hem na te laten kijken om mogelijke kwalen uit te sluiten. Naarmate je hond ouder wordt, zal je dierenarts waarschijnlijk extra tests willen uitvoeren om ervoor te zorgen dat je pup in topconditie blijft.

Pijn kan zich ook voordoen als verlies van energie. Maagdarmproblemen die een pijnlijke buik veroorzaken kunnen een hond lusteloos maken, en als een hond pijn heeft door artritis in de gewrichten, kan de pijn zich alleen maar uiten in meer slapen. Het komt erop neer dat meer slapen of luiheid zeker een signaal kan zijn van een probleem. Als het langer dan een dag aanhoudt, bel dan je dierenarts. Het is altijd beter om proactief te zijn en je dierenarts te bellen dan je dagenlang af te vragen of je hond ziek is.

Teken #3: ze drinken veel water

Als je merkt dat je hond voortdurend de waterbak leegt, vraagt om vaker uitgelaten te worden of ongelukjes in huis heeft, dan kan je hond ziek zijn. Veel drinken door overmatige dorst wordt polydipsie genoemd. Tot de meest voorkomende oorzaken van polydipsie behoren hormonale aandoeningen zoals diabetes mellitus of hyperadrenocorticisme, ook bekend als de ziekte van Cushing, aldus de PDSA. Nieraandoeningen en ernstige baarmoederontstekingen kunnen er ook toe leiden dat een hond meer drinkt. Als je merkt dat je hond meer drinkt dan normaal, het buiten niet warm is en het gedrag langer dan een dag of twee aanhoudt, bel dan je dierenarts en maak een afspraak.

Teken #4: je kunt hun ribben voelen

Gewichtsverlies kan moeilijk te detecteren zijn, vooral als je hond lang haar heeft. Soms weten baasjes niet dat hun hond is afgevallen tot hij door de dierenarts is gewogen. Honden vallen af om een van de volgende twee redenen: ofwel eten of absorberen ze niet voldoende voedingsstoffen, ofwel verbranden ze te veel calorieën. Kanker, diabetes, lever- en nierziekten en andere ziekten veroorzaken allemaal gewichtsverlies. Als je merkt dat de ribben of heupen van je hond uitsteken, kan je hond ziek zijn en moet hij door je dierenarts worden onderzocht.

De beste manier om te weten of er iets mis is, is te weten hoe je hond zich normaal gedraagt, met inbegrip van zijn eet-, drink-, plas- en poeppatroon, alsook hoe zijn normale ontlasting eruitziet en wat zijn normale energieniveau is. Wanneer je je hond aait, voel dan overal en kijk of er iets ongewoons is, zoals uitslag of knobbels en bulten. Je kunt ook bepalen of je hond een normaal gewicht heeft met een eenvoudige test die je thuis kunt doen, de zogenaamde handtest.

Je kent je hond beter dan wie ook, en als je je afvraagt of er iets mis met hem is of dat hij ziek is, vertrouw dan op je gevoel en vraag de hulp van je dierenarts.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine en is een bekend internationaal spreker op het gebied van diergeneeskunde en diergezondheidszorg. Zij heeft 10 jaar ervaring met spreken in het openbaar en mediawerk, en schrijft voor een groot aantal online en gedrukte diergezondheidspublicaties. Dr. Wooten spreekt al vijf jaar in het veterinaire onderwijs en spreekt over leiderschap, communicatie met klanten en persoonlijke ontwikkeling. Dr. Wooten is ook gecertificeerd dierenartsjournalist, lid van de AVMA, en heeft 16 jaar ervaring in de diergeneeskundige praktijk voor kleine dieren. Naast spreker, auteur, dierenarts en medebedenker van het razend populaire kaartspel 'Vets Against Insanity' is zij mede-eigenaar van Elevated Eateries Restaurant group in Greeley met haar man met wie ze 21 jaar getrouwd is, en samen voeden zij drie enigszins verwilderde mini-mensen op. Als het tijd is om te spelen, kan ze skiën in Colorado, duiken met haaien in het Caribisch gebied of kenpo karate trainen in haar plaatselijke dojo. Pak het groots aan... of ga naar huis. Bezoek voor meer informatie drsarahwooten.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten