De Pers is een gelijkmoedige kat, die erom bekend staat dat ze het ene moment kan genieten van een dutje in de zon en het volgende moment vol kittenachtige energie kan zitten.

 

De Pers in een notendop
The Persian Cat Breed

De Pers staat niet bekend om haar hoge mate van activiteit, dus moet er aandacht worden besteed aan gewichtscontrole.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 
Poezen: gemiddeld: 3-5 kg

Oogkleur:

blauw, koper, groen, hazelnoot, twee verschillende oogkleuren

Verwachtingen:

Levensduur: 8-11 jaar 
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld
Neiging tot verharen: hoog

Vacht:

Lengte: lang
Eigenschappen: zijdezacht
Kleuren: wit, rood, crème, zwart, blauw, chocoladebruin, lila, zilver, goud, cameo, schildpad, blauw-crème, bruin, calico (schildpad met wit), donkerbruin
Patroon: effen, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico (schildpad met wit), cypers, smoke (donker op een zilverwitte ondervacht), shaded (donker op lichtere ondervacht), points (met donkere snoet, poten, staart en oren)
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: algemeen

De Pers is gewoonlijk een kat van gemiddelde grootte, maar ze is wel massief en zwaar gebouwd. Door haar overvloedige vacht, kan ze groter lijken dan ze in werkelijkheid is.

De Pers is een ras met een extreem uiterlijk. Het lijf is kort maar gedrongen, met dikke poten en een korte, dikke nek. De staart is kort en de oren zijn klein. De kop is rond met grote, ronde ogen. En profil is haar snoet plat en de neus verandert van richting, zodat het gekleurde vlees op haar neus het meest in het oog springt.

De vacht van een Pers is dik, vol en lang. Het haar is fijn, maar hoort een stralende glans te hebben.

Persoonlijkheid:

De Pers is een rustige kat die uitbarstingen van kittenachtige activiteit vertoont. Het ene moment ligt ze nog in de zon te slapen en het ander moment bruist ze van energie en rent door de kamer of rolt over de vloer.

De Pers ligt graag naast u op de bank, slaapt in uw bed en zit op schoot wanneer ze daar zin in heeft. Ze kan goed tegen veranderingen in routine en over het algemeen is ze vriendelijk tegen iedereen.

Verzorging:

Voor de Pers is het belangrijk dat haar voeding in de gaten gehouden wordt om in goede conditie te blijven. Aangezien het ras niet bekend staat om haar hoge mate van activiteit, moet er aandacht worden besteed aan voeding en regelmatige beweging. Dit betekent dat de Pers beweging moet krijgen om in top conditie te blijven. Hoewel de Pers graag speelt met haar baasje, interactieve speeltjes, ballen en muizen met kattenkruid, moet je haar misschien wel blijven stimuleren om dagelijks te bewegen.

De vacht van de Pers heeft dagelijks aandacht nodig. De vacht moet worden geborsteld en gekamd om het haar vrij van klitten te houden. Daarnaast moet de platte snoet regelmatig en zachtjes schoongemaakt worden omdat er traanvocht op kan achterblijven.

Geschiedenis:

De Pers is een eeuwenoud kattenras, en net als bij andere eeuwenoude rassen, is haar herkomst een beetje onzeker. In de 16e eeuw kwamen er al langhaar katten in Italië voor. Deze waren geïmporteerd vanuit Azië. In de 17e eeuw bracht Pietro della Valle een kat mee van Perzië naar Italië om aan het fokprogramma toe te voegen. Dit zou wel eens de kat kunnen zijn die in Perzië bekend stond als de 'Zandkat', een kat die in de woestijn leefde. Deze Zandkat had een wollige vacht, die erg leek op een staalwolsponsje, om haar te beschermen tegen haar omgeving en om in het zand te kunnen leven.

Ongeveer 100 jaar later verwierf Nicolas de Pereisc een paar langhaar katten. Deze kwamen uit Turkije, waar ook de Turkse Angora, een ander langharig kattenras, vandaan komt. In de 19e eeuw werden de afstammelingen van deze Turkse katten gekruist met een aantal katten uit Italië, en dat was het begin van de moderne Pers. Hoewel dit ras heel oud is, is het ook door de mens gecreëerd.

De populariteit van de Pers steeg toen Koningin Victoria en andere leden van de koninklijke familie verliefd werden op dit prachtige ras. De Pers werd aan het eind van de 19e eeuw in de Verenigde Staten geïntroduceerd, waar het ras al snel populair werd.

Gerelateerde artikelen

 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Havana Brown

  154502253 Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Havana Brown. Ze speelt graag alleen, al speelt ze ook wel met haar baasje. Haar voeding moet goed in de gaten worden gehouden.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Bengaal

  De Bengaal is een groot en atletisch ras dat zich nauw verbonden voelt met mensen. Alles over deze raskat zijn persoonlijkheid, verzorging en geschiedenis.