Bang dat castratie of sterilisatie je huisdier verandert?

Geschreven door Emma Milne
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wanneer je mensen hoort praten over het castreren of steriliseren van honden en katten, dan zijn er veel zaken waar baasjes zich zorgen over kunnen maken. Misschien heb je gehoord dat het gedrag van je kat of hond kan veranderen, ze zwaarder worden, hun vacht verandert of dat ze urinewegproblemen krijgen. Laten we deze zaken eens onder de loep nemen.

Gedrag

Ik had ooit een klant die door haar enorme, niet-gecastreerde boxer naar binnen werd gesleurd. De hond begon gelijk bij mijn kruis te snuffelen, plaste overal in mijn behandelkamer en zijn baasje had geen enkele controle over hem. Ik vroeg haar of ze wel eens aan castratie had gedacht, waarop ze zei: "Nou, we willen zijn gedrag niet veranderen!". Wat voor gedragsveranderingen kunnen we tegenkomen?

  • Mannetjes en vrouwtjes worden zowel bij honden als katten minder agressief na castratie of sterilisatie.

  • Vooral mannetjes zullen veel minder snel geneigd zijn ver van huis rond te gaan zwerven op zoek naar een partner, waardoor ze dus veel huiselijker worden. Dit houdt ook in dat ze minder risico lopen op verwondingen, of met name in het geval van katten, ziektes verspreiden.

  • Mannetjeskatten en -honden die niet zijn gecastreerd, zullen op veel plaatsen plassen om hun territorium af te bakenen. Dit is zowel in je eigen huis als dat van iemand anders natuurlijk niet gewenst. 

Deze gedragsveranderingen vormen niet bepaald een probleem, toch?

Gewichtstoename en obesitas

De verandering in de hormoonspiegels na castratie of sterilisatie vertraagt het metabolisme ietwat. Dit wil zeggen dat het lichaam minder calorieën verbrandt, dus als je niet oppast kan je huisdier aankomen. Maak je niet teveel zorgen hierover. Hier zijn enkele tips om dit te voorkomen.

  • Regelmatig wegen. Castratie of sterilisatie vindt meestal rond de 4 à 6 maanden plaats. Wanneer je huisdieren nog groeien, is het belangrijk om ze regelmatig te wegen. Zo kun je hun gewicht in de gaten houden en je dierenarts kan er zo voor zorgen dat ze een gezond gewicht houden. Het is verstandig om het ideale gewicht te weten voorafgaand aan de castratie of sterilisatie.

  • Houd er rekening mee dat je huisdier aankomt na de castratie of sterilisatie wanneer ze nog steeds groeien. Vraag je dierenarts hoe je de Body Condition Score (BCS) van je huisdier kunt controleren. Zo kun je zien of ze op een gezond gewicht zitten.

  • Wees voorbereid op het geven van ander voer. Het kan gevaarlijk zijn om je huisdier simpelweg minder voer te geven, omdat ze zo te weinig eiwitten, vitaminen en mineralen kunnen binnenkrijgen. Je huisdier zal ook hongerig zijn en misschien om eten gaan bedelen, of dit proberen te 'stelen' van tafel. Vraag je dierenarts naar voer dat minder energierijk is en sneller vult, zoals speciaal voer voor gecastreerde of gesteriliseerde honden en katten. Verander niet zomaar van voer zonder dit eerst met je dierenarts te bespreken, omdat je huisdier genoeg moet binnenkrijgen als ze nog aan het groeien is. 

  • Het kan ook helpen om het voer in kleinere porties te verdelen die je vervolgens vaker geeft. Zo heeft je huisdier minder vaak trek door de dag heen. 3-4 maaltijden voor honden en tot 6-8 maaltijden voor katten is ideaal. Voerautomaten met een timer werken perfect voor als je op het werk bent. Natvoer bevat meer water dan droogvoer, waardoor je huisdier zich voller kan voelen. Probeer natvoer uit of probeer water aan hun brokken toe te voegen. Dit kan ze verzadigd houden.

Veranderingen aan vacht en huid

Sommige baasjes maken zich hier echt druk om. Het komt echter maar zelden voor dat de vacht veranderd na castratie of sterilisatie. Met name sommige Spaniëlrassen lijken een beetje pluiziger te worden. Het kan zijn dat sommige lichtgekleurde katten zoals siamezen een donkere vacht krijgen op de plek waar ze voor de operatie zijn bijgeknipt. Deze veranderingen zijn zeldzaam, zijn puur esthetisch en vormen geen enkel probleem voor je hond of kat. 

Incontinentie

Vrouwelijke hormonen zorgen ervoor dat de blaas van honden gespierd en werkzaam blijft. Omdat de hormonen na sterilisatie wegvallen, kunnen honden als ze ouder zijn soms incontinent worden. Dit komt meestal voor in de vorm van lekkende urine wanneer de hond slaapt of als ze van houding veranderen. Slechts ca. 5% van de vrouwelijke honden heeft hier last van. Hiervoor is medicatie beschikbaar die echt kan helpen, en doordat sterilisatie het risico op kanker verkleint, ben ik van mening dat het nog steeds de moeite waard is.

Als dierenarts én baasje, vind ik dat de voordelen van sterilisatie en castratie veel zwaarder wegen dan bovenstaande punten. Je kunt meer over deze gezondheidsvoordelen lezen in onze artikelen over het castreren en steriliseren van katten en honden.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als adviseur voor klinische voeding. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten