Katten en hun karakter: wat past bij jouw leefstijl?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Denk je erover een kat in huis te nemen? Katten kunnen onvoorspelbaar uit de hoek komen. Het kan daarom ook lastig zijn om te bepalen of jouw huis en leefstijl een kat kunnen bieden wat ze nodig heeft. Het temperament van raszuivere katten is moeilijker te voorspellen dan dat van rashonden.

Ondanks dat is het grootste voordeel dat je wel heel wat informatie kunt vinden over het karakter dat schuilgaat in bepaalde kattenrassen. Wij helpen je om de beste match te vinden.

Kitten of volwassen kat?

Beige kitten plays on a computer keyboard

Kittens, ze zijn zo schattig. De verleiding om er een direct mee naar huis te nemen kan bijna niemand weerstaan. Maar laat je niet misleiden: een kitten zal namelijk jouw geduld op de proef stellen, veel meer dan wat je in eerste instantie zou verwachten.

Hoewel kittens heel leuk zijn, heb je er ook je handen vol aan terwijl ze de wereld om zich heen ontdekken en zich ontwikkelen. Als je echter niet het geduld hebt om maanden- en jarenlang toezicht te houden op deze onstuimigheid en ondeugendheid, dan adopteer je het beste een volwassen kat.

Volwassenen katten zijn rustiger van aard en in de dierenasielen krioelt het van de leukste katten op zoek naar een nieuw huisje. De ontwikkeling van een kattenkarakter is helemaal rond na zo'n 2 jaar. Hierin wordt dus de basis gelegd voor het toekomstige, haast voorspelbare, karakter en gedrag van de kat — dat is een handig weetje!

Gezinssamenstelling

Wanneer je bekijkt welk kattenkarakter het beste bij je past, denk dan ook aan de samenstelling van je huishouden of gezin. Als je peuters of jonge kinderen in huis hebt, dan is een kitten waarschijnlijk niet de beste match. Tenzij je het geduld en de tijd ervoor kan opbrengen om voortdurend toezicht te houden en het kitten veilig te stellen van onstuimig kindergedrag. Bovendien hebben sommige volwassen katten een afkeer van kleine kinderen.

Een kat die kan opschieten met kinderen en niet jaloers wordt als je wat meer aandacht aan de kinderen geeft, is ideaal. Overweeg ook eens om de kinderen mee te nemen naar het asiel, zodat ze kunnen kennismaken en spelen met de kat waar jij je oog op hebt laten vallen. Dit is de beste manier om na te gaan of kind en kat goed met elkaar kunnen opschieten. Zo kan je uitzoeken of een bepaald type kat al dan niet de juiste keuze is voor jouw gezin.

Als je al huisdieren hebt, dan weegt dit uiteraard erg mee in je beslissing. Heel wat katten zitten namelijk echt niet te wachten op een extra huisgenoot, maar sommige wennen snel aan andere huisdieren. Denk ook even na of jouw huidige huisdieren mogelijk weerstand zullen bieden bij een nieuwkomer. The Humane Society of the United States wijst er wel op dat je best geen kat opdringt aan grofgebouwde honden die bekend staan om hun jachtinstinct om een onderlinge strijd te vermijden en om de nieuwe kat een veilige leefomgeving te kunnen garanderen.

Als je al een kat in huis hebt, dan kan het gebeuren dat deze een plotselinge gedragsverandering vertoont tegenover de nieuwe kat. Ze kunnen gaan vechten, zich verstoppen of buiten de kattenbak plassen. En natuurlijk moet je alle overige huisdieren, waaronder vogels, knaagdieren of reptielen de juiste bescherming kunnen bieden als je een potentieel nieuw roofdiertje mee naar huis neemt!

Leefstijl en woonomgeving

Kijk eens serieus naar je leefstijl en bedenk welk type kat hier het beste bij past. Wanneer je weinig thuis bent, wil je een onafhankelijke kat die het niet erg vindt om een paar uur alleen te zijn. Als je echter veel tijd in huis doorbrengt, kies dan voor een kat die dol is op jouw aanwezigheid en lekker op je schoot wil liggen en geaaid wil worden. En wat denk je over een babbelzieke kat in huis: een vrolijke, maar vocale kat die continu met je communiceren wil? Heb je vaak visite?

Kies dan voor een kat die van nature socialer is in de omgang en het niet erg vindt om zich in deze dynamiek te begeven. Schuwe of verlegen katten zijn dan geen juiste keuze; zij zullen zich niet op hun gemak voelen in de buurt van vreemden.

Je woonomgeving speelt ook een bepalende rol in jouw keuze. Hoewel huiskatten perfect gelukkig kunnen zijn in een kleine woonruimte, zijn er ook heel wat katten die regelmatig en voldoende beweging nodig hebben (al dan niet binnen- of buitenshuis), en op verkenning moeten kunnen gaan om niet verveeld te raken en hun energie kwijt te kunnen.

Langharige versus kortharige katten

Hoewel langharige katten prachtig zijn — denk maar aan de Maine Coone of de Himalaya kat— vergt het ook heel wat onderhoud om hun mooie vacht in perfecte staat te houden. Kan je maar weinig tijd vrijmaken om dagelijks de vacht te borstelen? Of geen budget voor een knipbeurt bij de trimsalon? Kies dan voor een kortharige kat. Bedenk wel dat het borstelen van een kattenvacht dé beste manier is om een sterke band met om het even welke kat op te bouwen.

Kattenrassen en hun persoonlijkheden

Red Abyssinian kitten is playing with feather in a pink bag.

Als je een duidelijker beeld hebt van de specifieke karaktertrekken die je zoekt in een kat kan je je gaan verdiepen in de verschillende kattenrassen. Er staat enorm veel informatie over kattenrassen online, maar vergeet het dierenasiel bij jou in de buurt niet. Onthoud dat er minder verschillende rassen zijn bij katten dan bij honden. De persoonlijkheidsverschillen tussen raskatten zijn ook kleiner dan tussen honden van verschillende rassen.

Kattenrassen kenmerken zich hoe dan ook door hun unieke eigenschappen, die bepalend zullen zijn in jouw zoektocht naar de meest geschikte kat voor jou. Zo staat de Bengaalse kat, en ook overige exotische rassen, zoals de Abessijn, bekend als zeer energiek en actief, terwijl de Perzische kat doorgaans een meer gemakzuchtig en ontspannen karakter vertoont.

De Amerikaanse korthaar is een levendige, speelse kat die erg weinig miauwt, en Siamese katten staan er dan weer om bekend dat ze van nature erg vocaal zijn.

Als je eenmaal je selectie hebt gemaakt, is het een goed idee om met mensen te spreken die vertrouwd zijn met de rassen waarin je geïnteresseerd bent. Ken je niemand in je direct omgeving, dan kan je online op zoek gaan naar forums of social media communities speciaal over een bepaald ras. Je kan ook terecht bij een dierenarts met allerhande vragen over een specifiek ras.

De dierenarts kan je ook vertellen of een ras te maken heeft met een genetische aanleg, of als gevolg van het doorfokken, en sneller te maken kan krijgen met gezondheidsproblemen.

Fokkers versus dierenasiel

In het asiel kun je vaak raskatten vinden. Zelfs kittens, als je daar liever naar op zoek bent. Neem contact op met het asiel in je buurt om na te gaan wat voor katten ze beschikbaar hebben voor adoptie. Als je graag een kat wil kopen bij een fokker, zorg er dan voor dat je dit doet bij een erkende fokker met een goede reputatie. Overzichten kun je vaak opvragen bij een rasvereniging. Je dierenarts kan je mogelijk ook een erkende fokker aanraden.

Zuiver of gemengd ras

De dierenasielen bij jou in de buurt bieden ongetwijfeld onderdak aan een grote verscheidenheid katten van gemengd ras. Katten van gemengde rassen worden ook wel huiskatten of straatkatten genoemd. Deze categorie omvat vele kattensoorten die door hun bijzondere vacht- of kleurpatronen als specifieke kattenrassen worden beschouwd, waaronder de 'Smoke' met effen vachtpatroon, de 'Calico', een 3-kleurige 'lapjeskat', en de Tabby, ook wel 'cyperse' kat genoemd. Op basis van deze typerende kenmerken (in plaats van hun afstamming) krijgt elk een aparte classificatie toegewezen.

Als je interesse niet zozeer uitgaat naar een specifiek ras, dan kan een kat van een gemengd ras mogelijk wel de oplossing zijn voor jou! Bovendien hebben ze vaak evenwichtigere, flexibelere persoonlijkheden en passen ze zich al makkelijk aan jouw leefstijl aan. Hoewel het niet makkelijk te voorspellen is wat hun belangrijkste karaktertrekken zullen zijn, kan je eenvoudigweg met al je vragen terecht bij de medewerkers van het dierenasiel.

Zij kennen de kat in kwestie en helpen jou graag verder. Zij herkennen of de eigenschappen van kat en aspirant baasje goed bij elkaar passen. Het asiel biedt vaak de mogelijkheid voor een kennismaking met de kat waar jij je oog op hebt laten vallen voordat je besluit te adopteren. Een ander voordeel van katten van een gemengd ras is dat ze minder kwetsbaar zijn dan raszuivere katten. Ze kunnen rekenen op een grote 'genenbank' waardoor ze minder genetische gezondheidsproblemen vertonen.

Deze richtlijnen helpen je goed op weg, maar ze voorkomen niet dat je nog wat verrassingen te wachten staan. Katten zijn immers meesters in ons scherp te houden. Iets wat hen ook zo charmant maakt. Belangrijk is dat je alle nodige informatie inwint voordat je beslist een kat te adopteren. Zo heb je veel meer kans op een gelukkige kat en een gelukkige jij!

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster van beroep en afkomstig uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze heel wat artikelen over huisdieren schrijft voor haar blog. Haar katten vinden het bijzonder fijn om samen bij haar op de schoot zitten, ook wanneer ze gretig aan het typen is.

 

Gerelateerde artikels

Gerelateerde Producten