Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Je hebt vast wel gehoord van huidkanker bij mensen, maar kunnen honden ook huidkanker krijgen? Hoe ziet huidkanker eruit bij een hond? Honden kunnen meerdere soorten huidkanker krijgen en net als bij mensen heeft elke soort andere tekenen. Gelukkig zijn de meeste huidgezwellen bij honden goedaardig, variërend van vettige tumoren (lipomen) tot talgcysten.
Kunnen honden huidkanker krijgen?
Ja. Volgens het Royal Veterinary College zijn er verschillende soorten huidkanker die bij honden voorkomen. Deze omvatten:
- Mestceltumoren. Mestceltumoren zijn de meest voorkomende tumoren bij honden. Ze tasten de mestcellen, een type witte bloedcel, aan en kunnen kankergezwellen veroorzaken op of onder de huid.
- Carcinoom. Deze kanker kan verschillende soorten huidcellen aantasten en krijgt de naam van het aangetaste celtype. Voorbeelden zijn basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom.
- Melanoom. Deze kanker tast de pigmentcellen aan die de kleur van de huid bepalen.
- Lymfoom. Deze kanker ontstaat in het lymfestelsel en wordt cutaan lymfoom genoemd als de huid wordt aangetast.
Hoewel er geen duidelijk antwoord is op de vraag waarom sommige honden huidkanker krijgen, beschrijft het Blue Cross de volgende risicofactoren:
- Blootstelling aan de zon en verbranding.
- Compulsief likken aan een specifiek gedeelte van de huid.
- Genetica en ras.
Het Blue Cross legt uit dat honden met een lichte huid, een dunne vacht of weinig haar het meeste risico lopen op huidkanker. Sommige rassen lopen ook een grotere kans op specifieke typen kanker dan andere rassen. Beagles, Boxers en Bulldogs behoren bijvoorbeeld tot de rassen met het grootste risico op mestceltumoren, volgens de PDSA.
In sommige rassen komen goedaardige gezwellen vaker voor: Labradors zijn vatbaarder voor lipomen en Poedels zijn erg vatbaar voor cysten. Elk hondenras kan echter kanker krijgen en soms wordt een kankergezwel aangezien voor een goedaardig gezwel. Om die reden is het belangrijk waakzaam te blijven en alle veranderingen in de huid van je hond te bespreken met de dierenarts.
Hoe ziet huidkanker eruit bij honden?
Kunnen honden huidkanker krijgen? Ja. Hoe ziet huidkanker eruit bij een hond? Het Blauwe Kruis zegt dat huidkanker vele verschillende vormen kan aannemen, van knobbeltjes en bulten tot korsten en wratten. Vlekken of gezwellen kunnen ook in kleur variëren.
De meeste soorten huidkanker zien eruit als knobbeltjes in de huid, al dan niet met haar. Kwaadaardige melanomen kan er echter uitzien als zwarte of bruine vlekken; ze kunnen verhoogd zijn, zoals een moedervlek, of plat. Cutane lymfomen zien er aan de andere kant vaak uit als rode, schilferige vlekken op de huid, die lijken op ringworm. Zowel cutane lymfomen als kwaadaardige melanomen kunnen al snel fataal zijn. Een snelle diagnose en behandeling zijn dan ook cruciaal.
Als je een knobbeltje op je hond vindt, moet je je dan zorgen maken? Als vuistregel is elk knobbeltje op de huid van je hond een reden tot zorg, vooral als het nieuw is of snel groeit. Laten we zeggen dat je je hond altijd op zijn favoriete plekje aait. Op een dag merk je er een klein knobbeltje op. Later zie je dat het gegroeid is. Dit kan duiden op een probleem. Denk er wel aan dat sommige kankers stevig kunnen zijn en andere zacht, dus hoe een gezwel aanvoelt is geen betrouwbare indicator.
Een ander teken om naar uit te kijken is een klompje dat zonder enige reden bloedt of pus afscheidt. Je hond trekt zich hier echter mogelijk niks van aan, dus of een hond al dan niet interesse toont is geen betrouwbare indicator voor een kankergezwel.
Huidkanker diagnosticeren bij honden
Als je je hond naar de dierenarts brengt met huidsymptomen, zal hij waarschijnlijk een naaldaspiratie uitvoeren. Tijdens dit proces wordt een naald, zoals ook gebruikt voor vaccinaties, in het klompje gestoken om een celmonster af te nemen. De dierenarts kan de cellen dan onder de microscoop onderzoeken of een monster sturen naar een gespecialiseerde patholoog. Soms zijn een paar cellen op een objectglaasje niet genoeg voor een diagnose. In dat geval kan de dierenarts een biopsie uitvoeren op je hond of het hele klompje verwijderen en opsturen om getest te laten worden. Dit is de meest nauwkeurige manier om een diagnose te krijgen.
Behandeling voor huidkanker bij honden
Het is altijd moeilijk als je hond een kankerdiagnose krijgt. Naast alle emoties die je voelt, vraag je je af wat de volgende stappen zijn. Welke behandeling is er beschikbaar? Hoe kan je je hond het beste ondersteunen?
Gelukkig kunnen veel soorten huidkanker bij honden genezen worden door ze operatief te verwijderen. Als de kanker agressief is of zich verspreid heeft naar andere delen van het lichaam ('uitgezaaid'), kan de dierenarts chemotherapie of bestraling aanbevelen. Het is belangrijk een open discussie te voeren met de dierenarts, zodat je alle beschikbare behandelopties begrijpt.
Snel opsporen is essentieel.
Hoewel het niet mogelijk is huidkanker bij honden volledig te voorkomen, kan vroege opsporing een groot verschil maken bij het herstel en er mogelijk voor zorgen dat je hond langer leeft. Om de gezondheid van je hond goed in de gaten te houden, houd je minstens één keer per week een grondige aaisessie. Wees hierbij op de uitkijk naar verdachte knobbeltjes, bulten of vlekken. Zie het als een massage voor je hond! Voor oudere honden die veel knobbeltjes hebben, houd je een diagram bij met daarop de locatie en de grootte ervan. Op die manier kom je er snel achter als er eentje snel begint te groeien.
Laat nieuwe knobbeltjes of vlekken controleren door de dierenarts. Het kan soms moeilijk zijn een klein knobbeltje terug te vinden wanneer je met je hond bij de dierenarts bent, dus kan het verstandig zijn de vacht eromheen weg te scheren of het knobbeltje met een pen te omcirkelen.
Kunnen honden huidkanker krijgen? Het antwoord is ja, maar de meeste huidkankers bij honden zijn behandelbaar. Het belangrijkste is om je hond regelmatig te controleren en als je je zorgen maakt meteen contact op te nemen met de dierenarts.
Over de auteur
Dr. Karen Louis
Dr. Karen Louis was bezig met een PhD in moleculaire celbiologie, maar koos toch voor een carrière in de diergeneeskunde. Ze stuurde af aan de University of Illinois en is al bijna 20 jaar praktiserend dierenarts. Ze heeft haar eigen praktijk voor kleine dieren in de buurt van St. Louis, MO, waar ze op huisbezoek gaat en aan het hoofd staat van haar unieke, stressvrije kliniek. Ze heeft als schrijfster publicaties op haar naam staan en heeft prijzen gewonnen voor haar natuurfotografie. Ze redt oude honden uit lokale asielen en verwent ze tijdens hun laatste jaren.