Gedrag

Ontdek de verschillende katten persoonlijkheden in onderstaande artikelen.

0 RESULTATEN GESORTEERD OP:

Relevantie

Wat vertelt je kat je?

Als katten konden praten, zouden hun baasjes massa's vragen stellen, zoals: Heb je honger? Waarom verstop je je graag in papieren zakken? Moet je de bank nu echt als krabpaal gebruiken? Het lijdt geen twijfel dat katten mysterieus zijn, maar proberen te begrijpen wat ze denken en waarom ze zich zo gedragen, is zeker de moeite waard. Je kunt de taal van je kat leren begrijpen door te letten op verschillende signalen zoals lichaamshoudingen, gezichtsuitdrukkingen en het stemgebruik. Dit zal je niet alleen dichter bij je kat brengen, maar het zal ook helpen om slecht gedrag af te leren. 

Kattenpsychologie en -gedrag

Het maakt niet uit wat voor persoonlijkheid je kat heeft, het is vast een sterke. Pittig, kalm, speels: iedere kat heeft een andere persoonlijkheid vol mysterie. Iedere katteneigenaar zal het ermee eens zijn dat hun pluizenbollen vreemde, maar komische toeren uit kunnen halen. Ze kunnen zich verstoppen in de gootsteen, je hoofd kneden en masseren terwijl je slaapt of onverwacht aanvallen op haar kattenvoer. Misschien zie je haar gedrag als grappig en onderhoudend, maar eigenlijk volgt ze gewoon haar katteninstinct. Maar als je te maken hebt met gedragsproblemen bij je kat, houd dan in gedachten dat ze je waarschijnlijk alleen maar iets probeert te vertellen. Een van de manieren waarop je kunt ontcijferen wat ze probeert te zeggen is door te luisteren naar de geluiden die ze maakt. Of het nu een gemiauw, gespin, geblaas, gejank of gepiep is, iedere vocale aanwijzing is een kleine blik in haar gedachtegang. 

Kattenlichaamstaal

Katten gebruiken vrijwel uitsluitend lichaamstaal om hun behoeften en emoties te uiten. Of ze nu "Speel met mij" of "Laat me met rust" willen zeggen, hun staart is een goede aanwijzing voor de stemming waarin ze verkeren. Neem nu bijvoorbeeld de staarttaal van een kat: een staart die is opgekruld tot een vraagteken betekent dat ze je aandacht wil. Een staart die recht omlaag wijst kan op agressie wijzen. Evenzo kunnen andere acties zoals haar kop tegen je been wrijven of op haar rug rollen betekenen dat ze zich bij jou op haar gemak voelt en dat ze je vertrouwt. Haar oren kunnen ook vertellen dat ze boos is als ze plat tegen haar hoofd liggen. Als de staart rechtop en naar voren gebogen staat, is ze ontspannen en blij.