-
Braken
-
Regurgitatie /oprispen

Wat houden maag-darmkanaal- en spijsverteringsstoornissen bij katten in?
Spijsverteringsstoornissen (maag-darmstoornis) zijn alle aandoeningen die een goede spijsvertering verstoren of die de snelheid waarmee het voedsel door het maag-darmkanaal passeert veranderen. Spijsverteringsstoornissen vormen een van de meest voorkomende redenen om naar de dierenarts te gaan.
Spijsverteringsstoornissen kunnen leiden tot uitdroging, ondervoeding of andere ernstige gezondheidsproblemen, dus is het belangrijk om de symptomen te herkennen en naar je dierenarts te gaan.
Wat zijn de soorten en oorzaken van spijsverteringsstoornissen bij katten?
Er bestaan veel verschillende soorten spijsverteringsstoornissen. De oorzaken van spijsverteringsstoornissen variëren van het eten van andere of voor katten ongeschikte voeding tot ontsteking van de organen van het maag-darmkanaal, voedselintolerantie of -overgevoeligheid, infecties, of een gebrek aan spijsverteringsenzymen. Sommige kattenrassen zoals de sphynx, rex en ragdoll hebben meer aanleg voor bepaalde spijsverteringsproblemen. Je dierenarts kan tests uitvoeren om vast te stellen wat de exacte oorzaak is van het gastro-intestinale probleem van je kat.
Veel voorkomende diagnoses zijn:
Acute gastro-enteritis
Een ontstoken spijsverteringskanaal, meestal kortdurend. Oorzaken kunnen het eten van ranzig of bedorven voedsel, het inslikken van vreemde voorwerpen, het eten van giftige planten, inwendige parasieten, stress, voedselallergieën en bepaalde ziekten zijn.
COLITIS
Komt vaker voor bij katten jonger dan 5 jaar. Colitis veroorzaakt ontsteking van de dikke darm met een frequente en pijnlijke ontlasting. Als je kat colitis heeft, kan de ontlasting slijm en bloed bevatten. Meestal wordt colitis veroorzaakt door tumoren of poliepen, een verandering in de voeding, allergieën (ook voor voedsel), het inslikken van vreemde voorwerpen en bepaalde andere ziekten.
Diarree
Veroorzaakt door infecties, inwendige parasieten, stress, een verandering in de voeding van de kat, tafelrestjes of rijke snacks, het eten van bedorven voedsel uit de vuilnisbak en orgaandisfunctie.
Constipatie
Gewoonlijk veroorzaakt door uitdroging, onvoldoende inname van vezels, inslikken van haar of andere vreemde voorwerpen, ouderdom, tumoren, een trauma of fracturen, een ruggenmergaandoening, neurologische aandoeningen van de dikke darm, stofwisselings- of endocriene stoornissen en verzwakking, en te weinig lichaamsbeweging.
Pancreatitis
Een ontsteking of infectie van de alvleesklier (een langgerekt, taps toelopende klier die zich achter de maag bevindt). De oorzaken zijn vaak onbekend. Mogelijke oorzaken zijn een verminderde bloedtoevoer (door uitdroging of andere ziekteprocessen), infecties, ziekten of een trauma.
Prikkelbaredarmsyndroom
Gaat vaak gepaard met een chronische ontsteking en ongemak bij de stoelgang van de kat, maar er is meestal geen rechtstreeks verband met gastro-intestinale aandoeningen. Enkele vermoedelijke oorzaken zijn voedselintolerantie en het onvermogen om de kattenvoeding effectief door het maag-darmkanaal te laten passeren. Psychisch leed kan ook een factor zijn die aan deze aandoening bijdraagt.
Exocriene pancreasinsufficiëntie
Deze aandoening wordt gekenmerkt door gewichtsverlies, meer eetlust en grote hoeveelheden dunne ontlasting. Chronische pancreatitis is de vaakst voorkomende oorzaak.
Malabsorptie van de dunne darm
Ontsteking van de dunne darm die zorgt voor een slechte opname van voedingsstoffen en leidt tot aanhoudende diarree, gewichtsverlies en een gebrek aan eetlust bij je kat.

De vaakst voorkomende symptomen van maagproblemen en spijsverteringsstoornissen bij katten zijn dunne ontlasting of diarree. Je kunt ook enkele van of alle volgende symptomen bij uw kat opmerken:
- Winderigheid
-
Zwakte
- Diarree/constipatie
Chronische spijsverteringsstoornissen kunnen bij veel katten verzwakking veroorzaken en vereisen onderzoek en een grondige diagnose door je dierenarts.
BELANGRIJK: Als je kat diarree heeft of braakt, kan ze ernstig uitgedroogd raken. Raadpleeg je dierenarts als je een van deze symptomen opmerkt.
Voeding
kan
helpen
De juiste voeding ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering kan buikjes die van streek zijn verlichting geven, diarree laten verdwijnen en de spijsvertering verbeteren. Als je kat symptomen van een spijsverteringsstoornis vertoont, vraag je dierenarts dan of je iets aan de voeding van je kat moet veranderen.