Is je hond te zwaar? Neem het niet te licht op!

 

Wist je dat bijna de helft van de honden en katten in Nederland en België overgewicht of obesitas heeft?* Vaak realiseren we ons niet dat onze hond te zwaar is. Dat komt doordat overgewicht vaak geleidelijk ontstaat, en daardoor gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. Zelfs als het vlak voor je neus gebeurt, zijn een paar onsjes hier en daar niet altijd onmiddellijk zichtbaar. Maar ze kunnen wel degelijk bijdragen aan enkele ernstige gezondheidsproblemen.

Waarom overgewicht ongezond is

 

Zelfs als je hebt opgemerkt dat je hond een paar pondjes extra met zich meedraagt, weet je misschien niet hoeveel invloed dit kan hebben op zijn gezondheid. Zelfs overgewicht van slechts 20% zorgt voor een aanzienlijke toename van het risico dat je hond ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelt, zoals diabetes mellitus (suikerziekte), osteoartritis (een vorm van artrose), urinewegstenen of hartaandoeningen.

Bovendien heeft overgewicht niet alleen een negatieve invloed op het algehele welzijn, de tevredenheid en de kwaliteit van leven van je hond, maar kan het zijn levensverwachting ook aanzienlijk verkorten, vergeleken met een huisdier dat een gezond gewicht heeft.

 

Is mijn hond te zwaar ?

 

 

Je hond kan er volgens jou goed uitzien, maar het ideale gewicht varieert per grootte en ras. Je dierenarts kan je vertellen wat het ideale gewicht van je hond is. Tussen de controles door kun je zelf beoordelen of je hond op een gezond gewicht blijft. Plaats je hand op zijn zij, en als zijn ribben moeilijk of misschien zelfs onmogelijk te voelen zijn, is hij waarschijnlijk te zwaar.

Hier volgen enkele andere tekenen van obesitas die je kunt waarnemen:

  • Taille is niet meer duidelijk zichtbaar
  • Halsband moet losser worden gemaakt
  • Problemen met lopen
  • Traag bewegen
  • Kortademigheid
  • Slecht humeur
  • Meer slapen dan gewoonlijk

 

Wat zijn de oorzaken van overgewicht bij honden?

 

Gewichtstoename is het gevolg van een toename van lichaamsvet. Dit is gewoonlijk het gevolg van te veel eten, vooral in combinatie met te weinig beweging. Maar er kunnen ook nog andere bijdragende factoren zijn.

 

Leeftijd

Oudere honden zijn minder actief, hebben minder energie en hebben minder calorieën nodig. Daarom is voeding met een speciale samenstelling voor zijn leeftijd van vitaal belang voor zijn gewicht en algemene gezondheid.

RAS

Sommige hondenrassen komen gemakkelijker aan

Castreren/steriliseren

In klinisch onderzoek is aangetoond dat de basale stofwisseling van gesteriliseerde en gecastreerde honden lager is, en dat ze minder calorieën nodig hebben

Medische problemen

Heel af en toe is gewichtstoename het gevolg van een medische aandoening waarvoor een specifieke behandeling nodig kan zijn

Te veel voeren

Honden met onbeperkte toegang tot voeding eten natuurlijk meer dan ze nodig hebben. Dit geldt ook voor tafelrestjes van gezinsleden

Overeten

Veel in de handel verkrijgbare soorten voeding bevatten veel zout en vet. Dit verbetert de smaak, maar zorgt er ook voor dat uw hond wil blijven schrokken

 

Bewegen met je hond

 

Als je je hond op een gezonde manier wilt laten afvallen, moet je hem niet alleen de juiste voeding, maar ook regelmatig beweging geven. Hier volgen enkele tips voor oefeningen die je samen met je hond kunt doen.

 

Interval-powerwalk met je hond

 

Ga wandelen met je hond aan de riem. Wissel tijdens de wandeling het lopen af met joggen, hardlopen of hoge passen, zodat zowel bij jou als bij je hond de hartslag toeneemt en calorieën worden verbrand.

Springspelletje met de hond

 

Sta met je benen op schouderafstand uit elkaar zodat je in de juiste houding staat voor een diepe kniebuiging. Iedere keer dat je door de knieën gaat, tik je de hond aan met zijn favoriete speeltje. Terwijl je weer omhoog komt, til je het speeltje hoog boven je hoofd zodat je hond ernaar probeert te springen. Je kunt dit spelletje zowel binnens- als buitenshuis doen.

Tikkertje met de hond

 

Speel tikkertje met je hond, net als vroeger met je vriendjes of vriendinnetjes. In het dichtstbijzijnde park, je achtertuin of gewoon in huis. Door achter elkaar aan te rennen, krijgen zowel jij als je hond een geweldige cardiotraining.

De juiste hondenvoeding voor gewichtsverlies kiezen

 

De voeding die je hond krijgt heeft een directe invloed op zijn algemene gezondheid en welzijn. Gebalanceerde voeding is een essentieel onderdeel van een actieve, gezonde levensstijl. Te veel hondenvoeding, tussendoortjes of menseneten kan de gewichtstoename verergeren.

Goede voeding speelt een zeer belangrijke rol bij de behandeling van een hond met overgewicht. Vraag je dierenarts naar de Hill's producten voor gewichtscontrole om je hond te helpen afvallen en een gezond en actief leven te blijven leiden.

 

*Interne gegevens. Hill's Pet Nutrition, B.V.

anchor

 

Op weg naar een gezond gewicht voor je hond.

 

Als jouw hond last heeft van een pondje teveel, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om zijn conditie te verbeteren.

 

Help je hond