Gezonde spijsvertering voor honden

Wat zijn spijsverteringsaandoeningen bij honden?

Een spijsverteringsprobleem is een gezondheidsaandoening waardoor je hond niet goed voedsel kan verteren of waarbij voedsel zich trager door hun spijsverteringssysteem verplaatst. Negeer de symptomen niet! Als je pluizige vriendje symptomen van een spijsverteringsaandoening vertoont, vraag dan onmiddellijk advies van je dierenarts.

Vrouw onder een geel kleed die op de bank een hondje knuffelt


Herken de noodsignalen

Sommige van de spijsverteringsproblemen van je hond zijn eenvoudig (en onaangenaam) te herkennen. Vraag je dierenarts om hulp als je hond een van deze tekenen vertoont:

 • Braken
 • Diarree of zachte ontlasting
 • Veranderende eetlust
 • Winderigheid
 • Rommelende maag
 • Constipatie
 • Plotselinge passiviteit of depressie
 • Jeukende huid/oren

Wat veroorzaakt spijsverteringsproblemen bij honden?

Spijsverteringsproblemen kunnen om verschillende redenen veroorzaakt worden, en ze zorgen er allemaal voor dat je hond zich niet lekker voelt. Hier vind je de vaker voorkomende oorzaken van spijsverteringsproblemen bij honden.

 

Golden retriever op een dierenartstafel naast de dierenarts
 • Acute gastro-enteritis

  Dit is de meest gebruikelijke oorzaak van maagproblemen bij honden. De symptomen zijn meestal plotseling overgeven en diarree, maar alleen diarree is ook mogelijk. Het kan meerdere oorzaken hebben: iets verkeerds eten (we weten allemaal dat honden graag alles opeten!), parasieten, virussen, lichaamsvreemde stoffen enz.

 • Chronische enteropathie of darmontsteking

  In tegenstelling tot de plotselinge symptomen die we zojuist noemden, verschijnen chronische enteropathieën meer geleidelijk en duren ze langer. Diarree en gewichtsverlies zijn veel voorkomende verschijnselen. Er kunnen ook hier verschillende oorzaken zijn, zoals slechte reacties op voedsel en genetica.

 • Colitis

  De colon maakt deel uit van de dikke darm. Wanneer deze ontstoken raakt heet dit colitis. Het is meestal erg makkelijk te herkennen en de meeste honden hebben dezelfde verschijnselen - ze zien eruit alsof ze nodig moeten poepen, ze proberen hard om te poepen zonder dat het lukt en - een klassiek teken - er is vers bloed en/of slijm in de ontlasting.

 • Alvleesklierontsteking

  Dit is een serieuze aandoening bij honden en kan levensbedreigend zijn. Veel voorkomende verschijnselen van pancreatitis zijn plotseling overgeven, depressie en gebrek aan eetlust. Het is ook een erg pijnlijke aandoening, dus je hond kan rusteloos zijn en een buighouding aannemen om te pijn te verlichten. Als je vermoedt dat je hond pancreatitis heeft, neem hem dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts.

 • EPI - exocriene pancreasinsufficiëntie

  Deze moeilijk klinkende naam beschrijft een aandoening waarbij honden bepaalde enzymen missen die nodig zijn voor de spijsvertering. De alvleesklier produceert hier enkele van. Als ze ontbreken passeert het voedsel zonder dat je hond de voedingsstoffen op kan nemen. Honden met EPI hebben vaak veel honger, maar toch verliezen ze gewicht en zien ze er niet gezond uit. Omdat ze vet niet goed verteren, is hun ontlasting vaak grijs van kleur. Sommige rassen, zoals Duitse Herders, zijn er vatbaarder voor dan andere. Normaal gesproken zullen voedingssupplementen met de ontbrekende enzymen een goed resultaat opleveren.

 • Voedselallergieën

  Honden kunnen om allerlei redenen slecht reageren op bepaalde soorten voedsel. Echte voedselallergieën zijn zeldzamer dan men denkt en worden vaak veroorzaakt door eiwitten in bijvoorbeeld rundvlees of kip. Voedselallergieën kunnen leiden tot overgeven en diarree, plus huidproblemen zoals jeuk.

 • Constipatie

  Net als mensen hebben honden moeite met poepen wanneer ze geconstipeerd zijn, dus zullen ze veel minder vaak naar het toilet gaan. Constipatie kan allerlei oorzaken hebben. Het eten van botten kan de ontlasting hard en weerbarstig maken. Uitdroging of trage darmen kunnen ook leiden tot droge en moeizame ontlasting.

Hoe kan ik helpen?

Ten eerste, als je vermoedt dat je hond last heeft van een spijsverteringsaandoening, vraag dan hulp aan je dierenarts voor mogelijke behandelingen. Je kunt je hond ook helpen door het aantal stresstriggers in hun omgeving te beperken aan de hand van deze suggesties:

 

Blij hondje die wordt geaaid in een tuin

Een routine aanhouden

Honden houden van voorspelbaarheid. Door te weten wanneer ze je thuis kunnen verwachten, wanneer ze te eten krijgen en wanneer het tijd is om uitgelaten te worden, beperk je de stress voor je hond tot een minimum.

Tekkel in een rood tuigje

Accessoires

Er zijn verschillende producten te koop waarmee je je hond kunt kalmeren. Vraag je dierenarts om een aanbeveling waarmee je de stressreactie van je hond in angstige situaties kunt aanpakken.

Hond die omhoog kijkt naar een voerbak vanaf de keukenvloer

Rekening houden met hun voeding

Voer dat uit goed verteerbare ingrediënten bestaat, kan verzachtend werken voor de buik. Vraag je dierenarts over het wisselen van hondenvoer en hoe je dit kunt doen zonder de buik van je hond verder van streek te maken.

Zie opties

Aanbevolen producten voor honden met spijsverteringsaandoeningen

Aanbevolen producten voor het ondersteunen van de spijsvertering

Hulpbronnen en tips

Om je hond zo goed mogelijk te helpen voor de toekomst, kun je deze handige hulpbronnen van ons team dierenartsen bekijken.