Spijsverteringsproblemen bij honden

 

 

Wat houden spijsverteringsstoornissen bij honden in?

 

Spijsverteringsstoornissen zijn alle aandoeningen die een goede spijsvertering verstoren of die de snelheid waarmee het voedsel door het maag-darmkanaal passeert veranderen. Spijsverteringsproblemen bij honden vormen een van de meest voorkomende redenen om naar de dierenarts te gaan.

 

 

 

 

Herken de symptomen van spijsverteringsstoornissen

 

 

kleine hond

Sommige symptomen van spijsverteringsaandoeningen bij honden zijn heel duidelijk. Ga altijd naar de dierenarts als je hond één van de volgende symptomen heeft:

 • Braken
 • Diarree of dunne ontlasting
 • Veranderde eetlust
 • Winderigheid
 • Maaggerommel
 • Constipatie
 • Plotseling verminderde activiteit of depressie

Houd in gedachten dat huisdieren soms ook andere symptomen vertonen, zoals jeuk aan de huid of oren.

liggende hond

Wat veroorzaakt spijsverteringsstoornissen bij honden?

 

Spijsverteringsstoornissen kunnen ontstaan door uiteenlopende redenen, en elke reden kan ervoor zorgen dat je hond zich niet zo lekker voelt. Hier volgen enkele vaker voorkomende oorzaken van spijsverteringsstoornissen en maagproblemen bij honden.

 hond aan het eten

Voedselovergevoeligheid

 

Voedselovergevoeligheid is een reactie op ingrediënten in voeding die het lichaam van je hond niet goed verdraagt. Dit staat ook wel bekend als voedselovergevoeligheidsreactie, oftewel VOR. Bij dit vaak voorkomende probleem kan het om een immuungerelateerde of niet-immuungerelateerde reactie gaan.

Voedselovergevoeligheid is een individueel probleem, en hoewel iedere hond anders is, gaat het bij voedselovergevoeligheid meestal om veelgebruikte ingrediënten waar je hond al eerder mee in contact is geweest, zoals rundvlees, kip, zuivelproducten of tarwe. Als je hond regelmatig diarree heeft of vooral net na het eten overgeeft, kan hij last hebben van voedselovergevoeligheid.

 kleine hond

 

Stress bij honden

 

Net zoals mensen zijn sommige honden gevoeliger voor verandering dan andere. Er bestaan veel dingen waar honden stress van krijgen. Chronische stress of regelmatig terugkerende, korte stressvolle periodes kunnen uiteenlopende negatieve reacties veroorzaken, waaronder spijsverteringsstoornissen. Vaak voorkomende veroorzakers van stress bij honden zijn:

 • Veranderingen in de dagelijkse routine (kennismaking met nieuwe mensen, plaatsen of voorwerpen, gezinsuitbreiding, gasten, veranderingen in het leefschema van het gezin)
 • Harde geluiden (zoals vuurwerk of onweer)
 • Verandering van omgeving (verhuizen naar een ander huis of reizen op vakantie)
 • Binnendringen in de persoonlijke ruimte (storen tijdens het slapen of te veel knuffelen)
 • Scheiding van familieleden (creëert verlatingsangst)

 

 

 

Andere oorzaken

 maag
Ontsteking en irritatie van de maag (gastritis) van je hond
dikke darm
Ontsteking van de dunne of dikke darm (enteritis, colitis) van je hond
bacteriën
Overmatige groei van bacteriën in de darmen van je hond
Ontsteking van de alvleesklier
Ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) van je hond of onvoldoende spijsverteringsenzymen

 

 

Hoe kun je helpen ?

 

Als je vermoedt dat je hond een spijsverteringsstoornis heeft, overleg dan eerst met je dierenarts over voeding die misschien kan helpen. Je dierenarts kan ook andere behandelingen aanbevelen.

 

Daarnaast kun je je hond helpen door de de hoeveelheid stressveroorzakers in zijn omgeving te verminderen met enkele van de volgende suggesties.

kleine hond

Een vaste routine

 

Honden houden van voorspelbaarheid. Als hij van tevoren weet wanneer je thuiskomt, wanneer hij te eten krijgt en wanneer hij uitgelaten wordt, zal dat hem veel helpen om regelmaat en rust in zijn dagen te vinden.

kleine hond met kind

Socialiseren, socialiseren en nog eens socialiseren!

 

Als honden goed gesocialiseerd zijn, kennen ze niet alleen veel verschillende mensen, dieren, geluiden en situaties, maar hebben ze hier ook een positieve associatie mee. Ervoor zorgen dat jullie uitstapjes aangename ervaringen voor je hond zijn, helpt hem relaxed te blijven.

 kleine hond met vrouw

Accessoires

 

Er zijn verschillende producten op de markt om stress bij honden te verminderen, van acupressuurjasjes of 'angstvestjes' tot elektrische geurverspreiders; er bestaan veel verschillende manieren om je hond te helpen kalmeren in angst opwekkende situaties. Deze producten pakken de oorzaak van het probleem niet aan, maar kunnen helpen om iets te doen aan directe stress of de reactie van de hond erop.

 

Pak stress aan op eigen terrein – bij je hond!

 

Als de stress toeslaat, kan dat de spijsvertering van je hond compleet in de war sturen. De hersenen produceren chemische stoffen die het signaal 'stress!' aan de rest van het lichaam afgeven, ook aan het spijsverteringskanaal. De voeding die je hond binnenkrijgt kan echter een groot verschil maken. Kalmerende ingrediënten zoals melkeiwit kan helpen gestreste honden tot rust te brengen. Voeding die gemaakt is met zeer goed verteerbare ingrediënten kan mild zijn voor maagjes die van streek zijn. Voor deze verlichting hoeft je hond misschien alleen maar van voeding te veranderen: overleg met je dierenarts.

anchor