Nieraandoeningen
bij
katten
De nieren van je kat spelen een belangrijke rol bij het behoud van haar gezondheid. Ze helpen de bloeddruk en de bloedcirculatie te reguleren, maken belangrijke hormonen, enzymen en rode bloedcellen aan, en verwijderen afvalstoffen van de stofwisseling uit het bloed. Als de nieren van je kat niet goed kunnen werken, kan dat leiden tot aanzienlijke en levensbedreigende problemen, zoals nierfalen.

Een vroege diagnose is van essentieel belang
Chronische nierziekte (CNZ) opsporen voordat de symptomen zich openbaren, is belangrijk omdat de symptomen meestal pas optreden als 75 procent van de nierfunctie al verloren is gegaan. Zorg dat je regelmatig met je kat op controle gaat. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe meer tijd je hebt om de onderliggende oorzaak aan te pakken of om de progressie van de ziekte te vertragen.
Tussen de leeftijd van 10 en 15 jaar verdubbelt de kans dat een kat nierproblemen ontwikkelt. Daarom wordt aanbevolen om alle katten van 7 jaar en ouder een 'seniorenscreening' bij hun jaarlijkse controle te laten ondergaan, om vast te stellen of ze nierproblemen hebben.
Nierfalen is een van de vaakst voorkomende oorzaken van ernstige ziekten bij katten, vooral bij oudere katten. Er bestaan twee categorieën van nierfalen bij katten: acuut nierfalen en chronisch nierfalen. De symptomen van acuut nierfalen uiten zich gewoonlijk gedurende een week of een maand, terwijl chronisch nierfalen een langere periode aanwezig blijft. Bij bepaalde rassen, zoals bij Perzische katten of Angorakatten, is het risico op nierfalen hoger, maar de ziekte wordt meestal verworven.

Mogelijke oorzaken van nierfalen bij katten zijn:
- Verminderde bloed- of urinetoevoer naar de nieren
- Hoge bloeddruk
- Kanker
- Verstoppingen zoals nierstenen
- Inslikken van giftige stoffen, zoals antivries, pesticiden, medicijnen en chemische schoonmaakmiddelen
- Gevorderde gebitsaandoening
- Sommige langharige rassen (zoals Perzische katten en Angorakatten) hebben een genetische aanleg voor de ziekte
- Leeftijd ouder dan 7 jaar
- Voeding met een hoog fosfor- of eiwitgehalte kan de progressie van de ziekte versnellen
- Bij buitenkatten is het risico op acute problemen groter vanwege de mogelijke verhoogde blootstelling aan giftige stoffen

Veelvoorkomende symptomen van nierfalen bij katten kunnen moeilijk te herkennen zijn, omdat ze vaak lijken op die van andere aandoeningen zoals suikerziekte en hyperthyreoïdie. Helaas is nierfalen bij katten een progressieve ziekte, en is het mogelijk dat de symptomen pas na lange tijd zichtbaar worden. Als je één van de volgende symptomen opmerkt, neem dan contact op met je dierenarts.
- Minder eetlust
- Meer dorst
- Vaak of niet plassen
- Bloed in de urine of troebele urine
- Braken
- Slechte conditie van de vacht
- Lusteloosheid en depressie
- Gewichtsverlies
- Slechte adem
- Pijnlijke mond of zweertjes in de mond
- Diarree of constipatie
- Meer slapen

Voeding en nierziekten
Als je kat nierproblemen heeft, kan de juiste voeding een positief effect op haar leven hebben en mogelijk haar levensverwachting verhogen. Raadpleeg je dierenarts en bespreek wat de beste voeding voor de nieraandoening van je kat is.
Voeding met een speciale samenstelling voor katten met nierfalen kan helpen omdat die voeding minder eiwit en fosfor bevat dan andere huisdiervoeding. Het beperken van fosfor kan de ernst van de symptomen en de progressie van de nierbeschadiging verminderen, en een verlaagd gehalte aan hoogwaardige eiwitten kan het normale zuur-base-evenwicht helpen herstellen.