Kat die op een venster langs het gordijn gluurt

Wat is nierziekte bij katten?

Chronische nierziekte (CNZ) wordt gedefinieerd als een abnormaliteit van één of beide nieren van meerdere maanden. Het is een veelvoorkomende aandoening waar ongeveer 1 op de 3 katten last van heeft.1

De nieren van je kat spelen een essentiële rol bij het verwijderen van metabolisch afval uit het bloed, het reguleren van de balans van vocht en elektrolyten, het produceren of activeren van belangrijke hormonen en het ondersteunen van de juiste bloeddruk. Als de nieren van je kat hun taak niet goed kunnen uitvoeren, kan CNZ leiden tot levensbedreigende problemen.

kat die met haar baasje uit het raam kijkt

Wat veroorzaakt nierziekte bij katten?

De oorzaak van CNZ bij katten is vaak onbekend. Er kunnen echter meerdere factoren zijn die het risico vergroten dat je kat een nierziekte ontwikkelt of de progressie ervan versnelt.

pictogram hond en klok

Leeftijd

De kans dat een kat een nierziekte ontwikkelt, neemt toe naarmate ze ouder wordt.2

Pictogram voeding

Voeding

Voer dat rijk is aan fosfor kan de progressie van CNZ bij katten versnellen.

Pictogram genetica

Genetica

Het risico op CNZ is mogelijk groter bij bepaalde kattenrassen (bijv. Perzisch).

Pictogram klembord

Ziekte

Andere ziekten en gezondheidsproblemen kunnen bijdragen aan de verslechtering van CNZ bij katten.

Pictogram hydratatie

Uitdroging

Aandoeningen die uitdroging veroorzaken (bijv. braken, diarree, shock) kunnen de nierfunctie verslechteren en bijdragen aan de progressie van CNZ.

 

Oude hond die kop op schoot legt

Vroege diagnose van nierfalen bij je kat

Het is belangrijk CNZ vast te stellen voordat je kat tekenen begint te voorkomen, omdat de tekenen meestal pas verschijnen nadat 75% van de nierfunctie is afgenomen.2 Als een kat 7 jaar of ouder is, loopt ze meer risico op nierziekte, dus vergeet niet een 'seniorendiagnose' bij haar jaarlijkse controle uit te laten voeren. CNZ is progressief en niet te genezen, maar je dierenarts kan helpen bij de langdurige verzorging en je laten zien hoe je tekenen kunt herkennen bij oudere katten.

Wat zijn de tekenen en symptomen van nierziekte bij katten?

De tekenen van nierziekte in een vroeg stadium zijn niet zichtbaar. Bij de diagnose is CNZ al enige tijd aanwezig, maar de progressie kan worden vertraagd met behulp van kattenvoer voor nierziekten dat door dierenartsen is goedgekeurd. Tekenen en symptomen van nierziekte in een laat stadium zijn meestal vergelijkbaar, maar vallen voor een baasje veel meer op.

Tekenen

  • Toegenomen dorst
  • Afgenomen eetlust
  • Grotere urinehoeveelheid
  • Gewichtsverlies
  • Slechte adem of zere bek
  • Lusteloosheid of zwakte
  • Overgeven en diarree
  • Constipatie
Kat op achterpoten die een voerbakje voor zich krijgt

Voeding voor katten met nierziekte

Als je kat een nierziekte heeft, kan de juiste voeding een positieve invloed op haar leven hebben. Het is aangetoond dat speciaal samengestelde klinische voeding met grotere hoeveelheden fosfor, goed verteerbare eiwitten en meer omega 3-vetzuren uit visolie een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en levensverwachting van katten met CNZ, vergeleken met doorsnee kattenvoer. De eetlust van je kat met CNZ kan variëren. Het geven van verschillende soorten (droog, stoofpot) en smaken van geschikt voer dat door je dierenarts wordt aangeraden, kan erg nuttig zijn. Als je wijzigingen aanbrengt met nieuw voer, is het belangrijk dit stapsgewijs te doen omdat sommige katten meerdere weken of langer moeten wennen aan nieuw voer.

Verzorg het microbioom van je huisdier

Nieuw bewijs onderbouwt een verband tussen de gezondheid van de darmen en nieren.3 Voeding dat is samengesteld met ingrediënten om het microbioom van de darmen te verzorgen, kan de hoeveelheid afvalstoffen die schadelijk voor de nieren zijn beperken.

Hoe zit het met een zelfgemaakt dieet voor katten met nierziekte?

Hoewel het enigszins populair op internet is, moet je bij het gebruik van een zelfgemaakt dieet (of rauw dieet) voor katten met nierziekte rekening houden met meerdere factoren, zoals besmettingsrisico's, het balanceren van voedingsstoffen en de totale kosten. Als je op zoek bent naar alternatieve voeding voor je kat met nierziekte, is je beste keuze altijd een specifieke aanbeveling van je dierenarts.

Gerelateerde producten voor katten met nierziekten

Hill’s Pet Care Center

Kijk op Hill’s Pet Care Center voor meer informatie en artikelen over hoe je je kat gezond kan houden

Bronnen:
1Lulich JP, Osborne CA, O’Brien TD, Polzin DJ. Feline renal failure: questions, answers, questions. Compend Contin Educ Pract Vet. 1992;14(2):127–153.

2Brown SA. Renal dysfunction in small animals. De Merck Veterinary Manual-website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

3Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023