Hoeveel hoort je kat te wegen ?

 

Eén of twee pondjes extra kunnen een enorm verschil maken voor de gezondheid, het algemene welzijn en de levenskwaliteit van je kat. Voor alle katten bestaat er een ideaalgewicht voor hun grootte en ras, en je dierenarts kan je vertellen wat dat is.

Overgewicht kan leiden tot minder speelplezier en depressie. Het kan zelfs de levensverwachting van je kat aanzienlijk verkorten, vergeleken met een huisdier met een gezond gewicht. Katten met overgewicht hebben een veel grotere kans op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes mellitus (suikerziekte), osteoartritis (een vorm van artrose), urinewegstenen, hartaandoemingen, ademhalingsproblemen en zelfs blaaskanker.

Als je kat te zwaar is, dan is ze niet de enige. De helft van de huisdieren in Europa heeft overgewicht.* Het is soms moeilijk te bepalen of jouw huisdier in gewicht aankomt, omdat het geleidelijk gebeurt. Het belangrijkste is dat je iets onderneemt om je kat te helpen een paar pondjes kwijt te raken en op een gezond gewicht te komen.

Wat zijn de oorzaken van overgewicht bij katten?

 

Gewichtstoename bij katten is het gevolg van een toename van lichaamsvet. Dit is gewoonlijk het gevolg van te veel eten, vooral in combinatie met te weinig beweging. Maar er kunnen ook nog andere bijdragende factoren zijn.

 

Leeftijd:

Oudere katten zijn minder actief, hebben minder energie en hebben minder calorieën nodig. Ze zijn vatbaarder voor gewichtstoename.

RAS

Sommige kattenrassen komen gemakkelijker aan. Dit komt het vaakst voor bij gemengde rassen.

Geslacht

Poezen krijgen gemakkelijker overgewicht.

Medische problemen

Heel af en toe is gewichtstoename het gevolg van een medische aandoening waarvoor een specifieke behandeling nodig kan zijn.

Castreren/steriliseren

In klinisch onderzoek is aangetoond dat de basale stofwisseling van gesteriliseerde en gecastreerde katten lager is. Gesteriliseerde en gecastreerde katten hebben gewoon minder calorieën nodig. Gesteriliseerde of gecastreerde katten hebben twee keer zoveel kans om obees te worden door een tekort aan lichaamsbeweging. (Er zijn veel belangrijke redenen om je huisdier te laten steriliseren of castreren, maar denk er wel aan om het gewicht van je kat in de gaten te houden.)

Te veel voeren

Het is begrijpelijk dat katten met onbeperkte toegang tot voeding meer eten dan ze nodig hebben. • Overeten: Veel in de handel verkrijgbare voeding bevat veel zout en vet. Dat verbetert de smaak, wat betekent dat je kat wil blijven dooreten.

Overeten

Veel in de handel verkrijgbare voeding bevat veel zout en vet. Dat verbetert de smaak, wat betekent dat je kat wil blijven dooreten.

Voedingsgewoonten

Tafelrestjes en menseneten voeren kan leiden tot obesitas.

Te weinig beweging

Te veel voer en te weinig beweging zorgt voor een typisch resultaat: obesitas.

 

Denk eraan dat, zelfs als je kat geen tekenen van overgewicht vertoont, het belangrijk is om regelmatig gewichtscontroles bij de dierenarts te laten uitvoeren, om er zeker van te zijn dat je kat op haar ideaal gewicht blijft.

 

 

 

Tekenen dat je kat overgewicht heeft

 

 

Tussen de controles bij de dierenarts door kun je een eenvoudige test doen om te zien of jouw kat op een gezond gewicht blijft. Plaats je handen op de zij van je kat. Zijn haar ribben moeilijk of zelfs onmogelijk te voelen? Zo ja, dan heeft ze waarschijnlijk overgewicht. Misschien merk je daarnaast enkele van de volgende signalen op:

  • Taille is niet meer duidelijk zichtbaar
  • Halsband moet losser worden gemaakt
  • Problemen met lopen
  • Traag bewegen
  • Kortademigheid
  • Slecht humeur
  • Meer slapen dan gewoonlijk

 

Stappen nemen voor gewichtsverlies bij katten

 

Als je je kat op een gezonde manier wilt laten afvallen, moet je haar niet alleen de juiste voeding geven, maar moet je ook zorgen dat zij regelmatig beweegt. Hier volgen enkele tips voor oefeningen die je samen met je kat kunt doen:

 

Speeltjes

 

Je kat wat zelfgemaakte of gekochte speeltjes geven kan haar stimuleren om in beweging te komen.

Licht vangen

Schijn met een wit zaklampje op de muren en laat je kat erachteraan rennen. Gebruik geen rode laserlampjes omdat deze de ogen van je kat kunnen beschadigen.

Powerwalk

 

Probeer eens met je kat te wandelen aan een tuigje. Kattentuigjes zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Stimuleer je kat om te springen en spelen met natuurlijke 'speeltjes', bijvoorbeeld een berg bladeren.

Vraag je dierenarts naar voeding voor je kat

 

De voeding van je kat is misschien wel de op één na belangrijkste factor bij het handhaven van een ideaal gewicht. Vraag je dierenarts om voeding voor gewichtsverlies aan te bevelen: welke voeding en hoeveel, en doe je best om je aan het advies te houden. Dit is belangrijk omdat als je kat eenmaal overgewicht heeft gehad, ze aanleg voor overgewicht kan houden. Je kat moet een doorlopend plan voor gewichtscontrole op basis van goede voeding, beweging en regelmatige controles plus weegsessies krijgen.

*Interne gegevens. Hill's Pet Nutrition, B.V.

anchor

Verzorging van je kat

ARTIKELEN EN MEER

Alles over je huisdier

 


Op weg naar een gezond gewicht voor je kat.

 

Als jouw kat last heeft van een pondje teveel, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om haar  conditie te verbeteren.

 

Help je kat