Kunnen katten verkouden worden of de griep krijgen?

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

En het corona virus dan?

Aangezien de situatie rondom het Coronavirus (COVID-19) blijft evolueren, is het belangrijk om de updates van de Wereldgezondheidsorganisatie te volgen als er nieuwe informatie is.

Tot op heden hebben de Amerikaanse gezondheidsdiensten (Centers for Disease Control and Prevention) geen meldingen van dieren in de Verenigde Staten die in verband worden gebracht met het virus. Er is geen bewijs dat katten of andere huisdieren het virus kunnen oplopen door mensen of verspreiden op mensen. Meer informatie vind je in dit artikel over corona bij katten en honden. 

Kan mijn hond of kat het corona virus krijgen?

Kunnen we elkaar ziek maken?

Als je de griep hebt of verkouden bent, moet je je niet al te veel zorgen maken of je het virus kunt overdragen op je kat. Volgens het Smithsonian Magazine zijn er gevallen bekend  waar huisdiereigenaren het H1N1 virus hebben overgedragen op hun kat. En katten kunnen het virus ook overbrengen op mensen. Maar dit komt zelden voor. In 2009 werd het H1N1 influenza virus (ook bekend als de varkensgriep of Mexicaanse griep) in de Verenigde staten als een epidemie bestempeld. Er was bezorgdheid over het feit dat dit virus werd overgedragen van dieren (in dit geval varkens) op mensen. 

De herkomst van het virus

Katten kunnen de griep krijgen, maar ook een infectie aan de voorste luchtwegen veroorzaakt door één van deze twee virussen: het feline herpesvirus of het feline calicivirus (FCV). Katten van alle leeftijden kunnen het krijgen. Jonge en oude katten lopen echter het meeste risico omdat hun weerstand en imuunsysteem niet zo sterk is als bij een volwassen kat.

Katten krijgen het virus als ze in direct contact komen met een geïnfecteerde kat of door besmet speeksel, legt het dierenziekenhuis VCA Animal Hospital uit. De organisatie zegt ook dat het virus wordt uigescheiden in speeksel of afscheiding uit de ogen en neus van een besmette kat." Het is dus belangrijk om je kat weg te houden bij katten die ziek zijn. 

Als je kat griep of een voorste uchtweginfectie krijgt, kan het virus blijven hangen, zegt Love that Pet. "Helaas, kunnen katten die genezen van de griep, tijdelijk of permanent drager worden van het virus. Dit wil zeggen dat ze het virus nog steeds kunnen afscheiden aan hun omgeving, zonder dat ze er ziek uit zien." Wanneer je kat de griep krijgt, is het belangrijk om te letten op terugkerende symptomen."  

Als je denkt dat je kat de griep heeft, let dan op of ze de volgende symptomen heeft:

  • Lusteloosheid
  • Hoesten
  • Niezen
  • Loopneus
  • Koorts
  • Verlies van eetlust en geen water willen drinken
  • Lopende ogen en/of neus
  • Ademhalingsproblemen

Bel onmiddellijk je dierenarts als je deze symptomen vaststelt en laat je kat onderzoeken om een diagnose te stellen. 

Behandeling en preventie

Je kat laten vaccineren en deze vaccinaties up-to-date houden, zal helpen je kat gezond te houden en ziektes te voorkomen. Een andere belangrijke factor is om de bacteriën weg te houden: was regelmatig en grondig je handen (en vraag anderen om hetzelfde te doen); desinfecteer besmette voorwerpen, zoals beddengoed, kleren en handdoeken; en vermijd contact met iedereen (ook dieren) die ziek kan zijn. 

Katten kunnen ziektes krijgen van andere dieren, dus het is belangrijk om je gezonde kat af te zonderen van zieke dieren. Oog- of oorafscheiding en speeksel zijn de meest voorkomende maniren waardoor je kat bacteriën verspreidt, dus geef je katten verschillende voerbakken en waterbakken en houdt deze gescheiden.  

Zoals eerder aangegeven, als je denkt dat je kat de griep heeft of verkouden is, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Volgens PetMD is er geen geneesmiddel voor griep en is een behandeling symptomatisch. Verpleging kan nodig zijn om de ogen en neus schoon te houden en om afscheiding te verwijderen." Antibiotica en vloeistof tegen uitdroging behoren tot de mogelijke behandelingen. Na diagnose zal je dierenarts een gedetailleerd behandelsplan opstellen om je kat te helpen.

TLC doet je kat goed. Tijdens het herstel zal je kat veel liefde en aandacht nodig hebben. Ze zal hetzelfde voor jou doen als jij eens ziek bent. Dit is misschien wat lastig als jij ook ziek bent, maar vetrouw ons dat als jullie beiden weer beter zijn, je elkaar kunt overladen met knuffels. 

 

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien is een schrijfster, moeder en al lange tijd een huisdiereigenaar van twee Blauwe Russen. Haar werk verschijnt ook op Care.com, What to expect, en Fit Pregnancy, waar ze schrijft over het familieleven, huisdieren en zwangerschap. Volg haar op Instagram en Twitter: @brovelliobrien

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten