Werken bij een dierenopvangcentrum? Douwe en Angelique delen hun ervaringen.
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
In deze blog interviewen we Douwe en Angelique die beiden werkzaam zijn bij dierenopvangcentrum (Doc) Spijkenisse. Douwe als vrijwilliger en Angelique als dierverzorger.
Naast dat we hen hebben gevraagd hoe ze bij Doc Spijkenisse zijn begonnen, stellen we hen vragen over het dierenopvangcentrum, hoe een asieltraject eruit ziet en wat voor dieren er in een asiel zitten. Benieuwd? Lees dan snel verder.
#1: Hoe zijn jullie begonnen als vrijwilliger?
Douwe is 75 jaar, maar heeft veel energie en houdt zichzelf graag bezig. Zo is hij ook bij dierenopvangcentrum Spijkenisse terecht gekomen.
Douwe: "Ik ging ruim 13 jaar geleden met pensioen en had geen zin om niks te doen. Ik stapte op mijn fiets en reed naar het dierenasiel om te vragen of ze hulp nodig hadden. Ik mocht een dagje proefdraaien en dat beviel.
Wat het werken hier zo leuk maakt? Die klusjes, het omgaan met de dieren en de vrijheid die ik ervaar.”
Angelique werkt sinds april 2001 als dierverzorger bij Doc Spijkenisse, waar ze hoofdzakelijk op de kattenafdeling te vinden is.
Angelique: “Op jonge leeftijd kwam ik al in aanraking met het asiel omdat mijn moeder vrijwilligerswerk deed op de kattenafdeling en ik graag met haar mee ging om juist de angstige katten aandacht te geven.
Ik heb 2 andere banen gehad, afdelings/voedingsassistente in het ziekenhuis en administratief medewerkster bij de sociale recherche, maar dit gaf mij geen voldoening en ik miste de kattenafdeling want daar ligt mijn hart. Zo zeg ik vaak: ‘ik heb geen werk maar een passie’.”
#2: Kunnen jullie ons vertellen wat voor type dieren er in jullie dierenasiel zitten?
We hebben altijd verschillende soorten katten en honden in het asiel. De dieren die bij ons verblijven zijn niet altijd probleemdieren, iets wat sommige mensen wel denken. Sommigen zijn door noodzaak afgestaan; bijvoorbeeld wanneer het baasje ziek is, is komen te overlijden of het financieel niet meer aan kan. Dieren die uit zo’n situatie komen zijn regelmatig goed gesocialiseerd. Ook veel honden en katten die bij ons worden achtergelaten (lees: gedumpt) zijn soms al getraind en gesocialiseerd.
Natuurlijk komen er ook dieren bij ons in het asiel die worden gevonden door bijvoorbeeld de dierenambulance. Deze zijn soms angstig of niet goed gesocialiseerd. Maar dit zijn lang niet alle katten en honden!
In het begin kunnen honden die niet goed opgevoed (gesocialiseerd) zijn, worden gezien als een ‘probleemhond’. Als wij dat constateren gaan we ze trainen en nemen we ze mee uit, waardoor ze na verloop van tijd al een stuk rustiger / socialer worden; je merkt dan echt verschil!
#3: Wat gebeurt er met een hond / kat die het asiel binnenkomt?
Wanneer een hond of kat wordt gevonden dan weten we er niks van, dus dan gaan de dieren standaard 14 dagen in quarantaine en melden we ze aan bij instanties voor vermiste en gevonden dieren (Amivedi en Mijndieriszoek). Indien het baasje zich in die periode niet meldt, dan bieden wij het dier - nadat we deze hebben gemonitord, laten onderzoeken door de dierenarts en indien nodig hebben laten behandelen - bij ons op de website aan voor adoptie.
Als een hond of kat is afgestaan door zijn vorige baasje, dan weten we er vaak alles van; dan heeft het dier vaak een paspoort en vaccinatieboekje. Deze kunnen dan vrijwel direct voor adoptie worden aangeboden. Zeker als ze goed gesocialiseerd zijn vinden ze snel een nieuw huis.
#4: Klopt het dat jullie ook gebruik maken van gastgezinnen?
Dat klopt! Eigenlijk worden jonge honden (pups) bijna altijd bij een gastgezin geplaatst. Zij moeten veel vaker naar buiten en veel in aanraking komen met mensen, dieren en allerlei situaties (socialisatie). Honden of katten waar (medisch) iets aan mankeert of die extra toezicht nodig hebben, proberen we ook bij een gastgezin te plaatsen. Kittens (met moederpoes of moederloze kittens) gaan eigenlijk ook altijd naar een gastgezin, omdat ze veel aandacht nodig hebben, vaak voeren een must isen ze gesocialiseerd moeten worden.
#5: Hoe ziet een asieltraject eruit?
Als iemand op zoek is naar een hond of kat dan adviseren wij om eerst te kijken op ikzoekeenbaas.
● Wanneer je hier een dier hebt gezien waar je interesse in hebt, dan mail je ons met je interesse en hoe je situatie eruit ziet; wat je werksituatie is, je huisdierervaring en je gezinssituatie.
“Iedereen krijgt altijd antwoord van ons”
● Als we denken dat je een match bent voor de hond/kat waar je interesse in hebt, dan nemen we contact met je op, zullen we telefonisch nog het e.e.a. doornemen en nodigen we je uit voor een kennismaking.
● Bij de kennismaking zullen we eerst een persoonlijk gesprek hebben. In het geval van een hond zal de kennismaking buiten plaatsvinden. Daar is ruimte en kunnen we kijken of er een match is; hoe de omgang met elkaar is. Ook bij een kat zal er naast een gesprek een kennismaking plaatsvinden.
● Bij een goede match mag het dier eventueel mee, maar bij honden maken we meestal nog minimaal 1 nieuwe afspraak. Hierin gaan we weer naar buiten en geven we tips hoe je met bepaald gedrag van de hond om kunt gaan n en maken we een start met het opbouwen van de relatie voordat er een plaatsing plaatsvindt. Afhankelijk van het karakter en gedrag van de hond en de ervaring van het mogelijk nieuwe baasje, kan dit variëren van 1 tot meerdere afspraken.
● Merken we twijfels? Dan geven we mensen altijd bedenktijd.
Wanneer we beide enthousiast zijn en besluiten om tot plaatsing over te gaan, dan maken we een afspraak met je om het dier te komen halen. We vertellen altijd wat het dier nu voor voer krijgt en hoeveel. Ook krijg je van ons eigenlijk ook altijd wat voer mee voor de eerste dagen, zodat je huisdier rustig kan wennen aan zijn nieuwe plek. Eventueel kun je ook nog spullen bij ons kopen die je nog mist. Denk aan een riem of kattenbak. Als we het dier meegeven, vragen we je altijd om een foto te sturen na een aantal dagen/weken en of je ons wilt laten weten hoe het met je nieuwe vriend gaat. Dat vinden we leuk! En uiteraard helpen we je graag als je ergens tegenaan loopt of nog vragen hebt.
#6: Kan je ook na de adoptie bij het asiel terecht?
Zeker. “Als er wat is kun je altijd bellen!”
#7: Wat zijn de uitdagingen in deze tijd?
We merken dat steeds meer dat dieren die bij ons binnenkomen probleemgedrag vertonen. We moeten hierdoor meer tijd aan bijvoorbeeld training besteden. Daarnaast proberen we de stress die ze ervaren te minimaliseren door ze veel verrijking (om ze te prikkelen en spelen, op onderzoek uitgaan en bewegen te stimuleren) te geven en soms ook ondersteunende middelen. Naast een toename in probleemgedrag, merken we ook steeds meer medische problemen bij de dieren die bij ons binnenkomen. Spreekt het verhaal van Douwe en Angelique je aan? Neem dan zeker eens contact op met een lokaal dierenasiel. Ze kunnen altijd hulp gebruiken. Ook wij dragen ons steentje bij, door een hond in de spotlights te zetten.
Dit vind je misschien ook interessant
Gerelateerde Producten
-
Sterilised Cat Adult Kattenvoer met Kip
<p> Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en urinewegproblemen. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde/gecastreerde katten te voldoen. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.</p><p> </p>